Пазарджик

Художникът Борислав Кръстев: В картините се изразявам с цветове

  19.03.2023 08:09             
Художникът Борислав Кръстев: В картините се изразявам с цветове

Изложба живопис „Пътуване“ е експонирана в галерия „Машев“

ПАЗАРДЖИК. Изложба живопис „Пътуване“ на художника Борислав Кръстев гостува в галерия „Георги Машев“. Експозицията е вдъхновена от темата за живота като едно пътуване във времето и пространството. Животът с всичките му предизвикателства – образи, цветове, нюанси и красота.

„Чрез живописта Борислав Кръстев доказва, че е дълбок и чувствителен, че е в непрекъснат диалог с човека. Той е със съзнанието, че е с чувство за мисия. Знае, че талантът е независимост. Притежава великолепен усет за детайла и естествеността. Несъмнено той е покорител на цветовете. Разбрал е нещо съществено и значимо: Изкуството е въпрос на смисъл, а не на форма. И тъкмо за това е разбираемо. При него няма отрицание на цветовете. Напротив, те са наситени с неподражаема мощ, защото рисува с несъмнена аристократичност”, каза в представянето на художника при откриването на изложбата адвокат Хари Харалампиев.

А ето как отговори творецът на въпросите на „Знаме”.

- Г-н Кръстев, как припознахте пазарджишката галерия за творбите си?
- Показвам за първи път мои картини пред жители и гости на града. Тук срещнах истински ценители на изкуството и нови приятели.

- Защо излагате точно тук?

- Харесвам Пазарджишкия край с намерение един ден да се установя да живея в някое красиво кътче в него. Все още е Божа работа, но се надявам. С тези приятни мисли избрах пазарджишката галерия – една от много добрите и за мен е удоволствие да гостувам тук.

- Защо „Пътуване“? За къде пътува художникът Борислав Кръстев?

- Не само художникът, а и човекът пътува цял живот. Особено в по-усамотено място, където цари спокойствие, където срещаш възвишеното и доброто настроение. Най-важното в пътуването са спирките – при тях виждаш нещо реално и искаш да го нарисуваш, да го пресъздадеш по свой начин. Досегът с природата е велико преживяване заради одухотворението и живеца, които дава на твореца – дали е поет, писател, музикант, художник.

Картините ми са рисувани през последните три години. Те са плод на мои пътувания до Италия, в София и извън града. Представените градски пейзажи се отличават със своята декоративност, характерна за стила ми на работа. Изработени са с маслени бои върху платно - техника, която упражнявам от 40-50 години. Показвам и ескизи, запечатали моменти от пейзажа, събитието или от още нещо. В творбите си изграждам един реален и в същото време мистичен свят, в който човек няма как да не потърси смисъла от пътуването. Няма как да не усети и посланията, кодирани в образи и цветове. В картините се изразявам с цветове. Живописта остана моето лично пространство, в което по свой начин контактувам с картините си. Тя е първата ми голяма любов.

- Секретар сте на секция „Бижута“ при Съюза на българските художници. Какво място заемат накитите в творчеството Ви?

- Бижутата са първата ми специалност в гимназията по приложно изкуство в столицата. Надявам се един ден да направя изложба от красоти. Рисуването измести заниманията по металопластика. В последните години осъществявам детската си мечта да рисувам, показвайки картините си в изложби.

Експозицията в Пазарджик стана факт с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ към Министерството на културата. Моите благодарности са към ръководството на фонда с пожелание да стимулира творческите изяви на колеги.

Борислав Кръстев от София завършва „Дизайн“ в Художествената академия през 1993 г. Има самостоятелни изложби в България и участия в общи експозиции в чужбина. Негови бижута и картини са собственост на галерии и частни колекции във Великобритания, САЩ, Русия и други страни.

Пенка МИХАЙЛОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички