Понеделник, 19 Юни 2023
 
Пазарджик

Административен съд–Пазарджик представи годишния отчет за 2022 г.

  20.03.2023 07:14             
Административен съд–Пазарджик представи годишния отчет за 2022 г.

ПАЗАРДЖИК. В петък, 17 март, в зала № 1 на Административния съд бе представен годишният отчет за дейността на съдилището през 2022 г. Официални гости на годишното отчетно събрание бяха Любомир Гайдов - заместник-председател на Върховния административен съд и ръководител на Втора колегия на ВАС,  Елеонора Серафимова – председател на Окръжен съд – Пазарджик, Албена Кузманова – окръжен прокурор на Пазарджик, председателите на районните съдилища Пещера, Панагюрище, Велинград, зам. председателят на Районен съд – Пазарджик, председателят и зам. председателят на Адвокатска колегия – Пазарджик - Кирил Александров и Иван Главчев, старши комисар Иван Зеленков – директор на ОД на МВР – Пазарджик, Георги Георгиев – директор ТД „Национална сигурност“ – Пазарджик, главен инспектор Антоанета Иванова – началник на ОЗ „Охрана“ – Пазарджик. На събранието присъстваха съдиите и съдебните служители, работили през отчетната година в съда.

Изпълняващият функцията „Административен ръководител“ на съда съдия Десислава Кривиралчева в резюме представи доклада за дейността на Административен съд – Пазарджик за 2022 г. Отчетени бяха постигнатите много добри резултати по всички показатели за дейността на съда през 2022 г. – бързина и качество на съдебното производство, най-висок относителен дял на решените по същество дела през отчетната година, постановяването на всички съдебни актове в едномесечен срок, ниската висящност на делата в края на отчетната година и високата натовареност на съдиите. Благодарение на запълнения съдийски щат през 2022 г. година вече не е налице свръхнатовареност. Отчетено бе, че от първоинстанционните дела най-голям е броят на разгледаните дела с предмет „Данъчно-осигурителен процесуален кодекс“, както и тенденцията на нарастване на делата по Кодекса за социално осигуряване и Закона за социалното подпомагане.

1214 дела са постъпили през изминалата година за разглеждане (1435 през 2021 г. и 1462 през 2020 г.), а заедно с несвършените броят им е 1654 (1829 за 2021 г. и 1825 за 2020 г.). За 2022 г. броят на свършените дела е 1271 (1389 за 20212 г. и  1431 за 2020 г.), а висящите са 383 (440 за 2021 г. и  394 за 2020 г.).

От статистиката е видно, че все по-активно се използват от адвокатите, страните по делата и вещите лица възможностите, които предоставя Единния портал за електронно правосъдие. Съобщен бе напредъкът  в  осигуряването на дългоочаквания нов дом на Административния съд, както и предстоящото въвеждане на Единната деловодна информационна система за административните съдилища.

Съдия Кривиралчева благодари сърдечно на съдиите и съдебните служители за работата им, като им пожела да бъдат здрави и удовлетворени.

Поздравления за постигнатите резултати изказаха окръжният прокурор Албена Кузманова и председателят на Окръжен съд – Пазарджик Елеонора Серафимова.

Заместник-председателят на Върховния административен съд съдия Гайдов поздрави съдиите и съдебните служители на съда за постигнатите добри резултати през отчетната година.

Съдия Гайдов благодари на всички за усилията и постигнатото. Отчете, че една от заслугите безспорно е на Мариана Шотева, като доскорошен административен ръководител. Пожела не само здраве, но и  оптимизъм, търпение, устойчивост, откриване винаги в колегите на човека и справяне с предизвикателствата, в различното време, в което живеем.

Съдия Кривиралчева пък подчерта, че макар в Административен съд-Пазарджик да няма традиция да се отличават персонално съдии за свършената работа през годината (защото всички традиционно се справят повече от добре), няма как да не отличи един от служителите, който работи тук още от създаването на съда преди 15 години. И в знак на благодарност за работата му през цялото това време поднесе ефектен букет цветя на административния секретар Гергана Стойнова.

Още в началото на представянето на отчета пък съдия Кривиралчева бе изненадана с красив букет от председателя на Адвокатската колегия Кирил Александров.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички