Четвъртък, 22 Юни 2023
 
Пазарджик

”Оскар” с български принос и ”Полегнала е Тодора” в претендент

  20.03.2023 16:17             
”Оскар” с български принос и ”Полегнала е Тодора” в претендент
В основата на „Навални“ е разследващата работа на българският журналист Христо Грозев

Филмовите награди на Академията бяха знакови в няколко направления

ПАЗАРДЖИК. Връчването на Оскарите безспорно е едно от събитията на седмицата. А киноизкуството в нашата област открай време е на почит. Имаме си дори киноклуб „Великата илюзия” и нямаше как да не ги потърсим за коментар на тазгодишните победители. Ето какво написа Дани Коцева специално за „Знаме”.

Всичко навсякъде наведнъж“ е безапелационният победител на наградите на Американската филмова академия „Оскар 2023”. Продукцията на компанията А24 стана най-добър филм, като добави към колекцията си от награди общо 7 статуетки, включително и в другите големи категории – Най-добра актриса в главна роля (Мишел Йео стана първата азиатска актриса с тази награда), най-добър актьор в поддържаща роля, най-добра актриса в поддържаща роля, най-добър режисьор и най-добър оригинален сценарий и най-добър монтаж.

Победата на „Всичко навсякъде наведнъж” е триумф за инди студиото А24, специализирано в производство на среднобюджетни филми, в които

авторите имат пълна свобода

Смел, провокативен, жанрово неопределим филмът за собственичка на пералня, която се бори със суперзлодей в паралелни вселени разбуни българските социални мрежи. Оскаровите филми от години са поле на спорове из киноманските общности, но за първи път отношение за филма се взима на всяка Фейсбук стена.

На какво се дължи успехът на филма, независимо от мненията? Първо, отвъд океана киното освен изкуство е и индустрия, а азиатският пазар е голям и търсен. Второ, може би все пак смяната на поколенията в Академията също играе роля. Тя вече не е само от бели мъже над средната възраст /условно казано/, а в нея са и

млади хора, представители на Милениълите

Неслучайно самата компания зад наградения филм е наричана „Мирамакс за милениъли“.

Дали заслужава всичките 7 статуетки? Вероятно не, но все пак да приемем, че както филмът, така и продуцентската компания зад него са отражения на епохата си. За мен безспорен е Оскарът за актрисата в главна роля Мишел Йео. Изключително симпатична е искрената радост и подкрепа на целия ансамблов каст един за друг и за общият им филм по време на целият награден сезон.

Хегемонията на абсурдистката комедия в актьорските категории бе нарушена при отличието за най-добър актьор в главна роля. Завръщането на Брендън Фрейзър като

професор по английски език, страдащ от болестно затлъстяване,

който се опитва да възстанови връзката с дъщеря си във филма на Дарън Аронофски „Китът“ впечатли членовете на Академията, а букмейкърите сочеха името му за вероятен победител още след премиерата на филма във Венеция. Фрейзър прави изключително трогващо изпълнение, но някои от характеристиките на персонажа го определят като типичен „Oscar bait“.

Филмът на Нетфликс „На западния фронт нищо ново“ обра 4 от статуетките, включително за най-добър чуждестранен филм. Адаптацията по Ремарк на Едуард Бергер е филм с изключителен актьорски състав, отлично подбрани актьори, визуално зашеметяващ, с фантастична операторска работа, впечатляващ монтаж и звукови ефекти.

Другият най-коментиран филм е спечелилият в категорията Най-добър документален филм „Навални“, в основата на който е

разследващата работа на българският журналист Христо Грозев

„Дължим много на Христо Грозев, Христо, ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм”, казва режисьорът на филма Даниел Роър на церемонията на най-големите кино награди.

В категорията за анимации също имаме безспорен победител. Това е „Пинокио“ на Гийермо дел Торо. Филмът е в топ 3 на филмите в Netflix в момента. Визуалният стил на дел Торо се разгръща в една мрачна интерпретация, в която истинският син на Джепето е убит от бомба по време на Втората световна война.

Нещастният баща издълбава дървено момче в пиянска ярост,

като действието се развива на фона на фашисткото управление на Мусолини в Италия. „Анимацията е подготвена да премине към идната стъпка. Всички ние сме подготвени за това. Моля, помогнете ни хората да продължат да приказват за анимация“, сподели Гийермо дел Торо, получавайки статуетката.

Кои са големите губещи?

„Баншите от Инишерин“. Филмът на Мартин Макдона беше с цели 9 номинации и не взе нито една статуетка. „Баншите на Инишерин“ е прекрасен, вглъбен и тъжен филм. Забива в конфликта си още в първите минути, веднага след птичия полет над острова Инишерин

под звуците на „Полегнала е Тодора“

В основата си филмът не е за конфликта, а за болката от самотата, за хората, които ни напускат и за вкопчването в онези, които ти помогат да се чувстваш себе си. Изключителните актьорски изпълнения на Колин Фарел, Брендън Глийсън, Кери Кондън и изключителният Бари Кеоган, бяха пренебрегнати от Академията. За наше успокоение Старият континент даде своя принос към това изключително кинопроизведение чрез наградите БАФТА.

В заключение, наградите „Оскар 2023” бяха знакови в няколко направления:

Завръщането на актрисите над 60 години – наградите за Мишел Йео и Джейми Лий Къртис (най-добра актриса в поддържаща роля).

Завръщането на комедията като жанр, който може да бъде награден с Оскар.

Завръщането на актьори, които са били дълго време извън прожекторите – Брендън Фрейзър и Ки Ху Куан (най-добър актьор в поддържаща роля).

Завръщането на самата церемония по награждаването към собствената си комфортна зона.

Знак обаче беше и отсъствието на знакови имена като Том Круз, чийто филм „Топ Гън” е спряган като филмът, който върна хората в киносалоните, както и Джеймс Камерън – режисьорът на „Аватар”.

Дали наградите на Академията дефинират киноизкуството в Америка днес е спорен въпрос. Киното съществува и се предефинира спрямо времето си, публиката и независимо от начина по който достига до нас – в киносалона или стрийминг платформите.

Дани КОЦЕВА

Мишел Йео в „Всичко навсякъде наведнъж“

Брандън Фрейзър в „Китът“

„На западния фронт нищо ново“  е адаптация по Ремарк на Едуард Бергер

„Пинокио“ на Гийермо дел Торо не е създаден за деца

„Баншите от Инишерин“ бе с цели 9 номинации и не взе нито една статуетка, разочарованите са безброй


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички