Четвъртък, 22 Юни 2023
 
Пазарджик

Подписаха предварителния договор за ”Пазарджик Солар Сити” по първия проект /Обновена/

  21.03.2023 12:41             
Подписаха предварителния договор за ”Пазарджик Солар Сити” по първия проект /Обновена/

Днес официално бе подписан  предварителен договор между „Електроразпределение Юг“ ЕАД и „Пазарджик солар сити“ ЕООД за присъединяване на обект „Фотоволтаична електроцентрала“ - ФЕЦ, с обща инсталирана пикова мощност - 4,98 МW. Домакинът Тодор Попов посрещна в „Кметска зала” Йоаким Гасер – председател на съвета на директорите на „Електроразпределение Юг“ ЕАД, Георги Христов – ръководител Район Пловдив – EСО, Йорданка Жулева – ръководител на КЕЦ – Пазарджик, както и Антони Върбев – управител на Пазарджик Солар Сити” ЕООД.

„Предстои да направим нещо важно, да подпишем предварителния договор за пхрисъединяване към „Електроразпределение”, което завършва цикъла на важните административни дейности по реализирането на нашия проект за соларен парк”, каза кметът Попов и припомни, че паркът

ще бъде с капацитет 10 мегавата

„Това е първият проект, не може да ги минем като един, защото парцелите, върху които ще се изгради парка, законът позволява само ако са съседни, и понеже те не са, сега финализираме процедурата за единия проект и още от утре започваме процедурата за следващия. На 24 март ще приключим процедурата за изпълнител на проектирането, изграждането и управлението. Трябва да стартираме изграждането в началото на май, то ще отнеме около месец и се надявам в края на юли да сме готови, тъй като има още процедури по присъединяването към системата. Но този парк ще ни позволи в следващите 30 години да развиваме полезни политики за нашата местна общност, свързани със социално-слаби семейства с деца, талантливи деца, както и в спорта и в културата. С този проект доказахме, че когато общинските и държавните структури и частните партньори си подадат ръка, се случват положителни неща. За нас е чест, че сме първата българска община реализирала такъв тип мащабен  проект", допълни Попов. Той благодари на ръководството на EVN и на регионалното "Електроразпределение-Юг" "за пълното и безрезервно съдействие". 

Председателят на Съвета на директорите на „Електроразпределение Юг“ ЕАД Йоаким Гасер посочи, че подобна активност трябва да се насърчава. А Георги Христов от ЕСО изтъкна, че Община Пазарджик е първата у нас, която ще изгради собствен соларен парк, а това, което се прави в Пазарджик, трябва да бъде добрия пример за останалите общини.

Подписаният договор ще бъде представен пред обслужващата банка за финансиране. Вече са водени предварителни разговори в тази насока.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички