Четвъртък, 22 Юни 2023
 
Регионът

Община с години заобикаля ЗОП, “наша“ фирма се облажва

  23.03.2023 08:23             
Община с години заобикаля ЗОП, “наша“ фирма се облажва

Над 1 милион лева е взела косвено свързаната с кмета „Варко груп”

В продължение на години Община Белово е заобикаляла Закона за обществените поръчки, макар осезаемо те да са надвишавали допустимия праг от 50 000 лева. Облажвала се е най-често „братска“ фирма. Схемата е проста. Заобикаляш конкуренцията, използвайки „едно от изключенията на приложното поле на ЗОП“, възлагайки работата на общинско дружество. То няма ресурса да свърши работата, която се възлага на подизпълнител, освен че законово не отговаря на „изключенията на приложното поле“. Но пък после има само акт и глоба - за сметка на данъкоплатеца. А над милион лева са усвоени само от една фирма.

Схемата излиза в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, обхванал периода 2018-2021 г., касаещ основно сключваните договори с общинските дружества за доставки, строителство и услуги.

Пробойната в случая е чл. 14 (1), т. 5, буква „в“ от ЗОП,

която гласи, че поръчка без конкурс може да се възложи, „когато повече от 80% от дейността на юридическото лице е формирана от изпълнението на дейности, възложени от възложителя или негови обособени структури или от други юридически лица, контролирани от възложителя”. Тук обикновено точка „в“ не е спазена. Така например договорът с общинското дружество „Зелено строителство 2020“ не отговаря на изискването.

То няма и бизнес план,

но се е нагърбило с договор за укрепване и текущ ремонт  на път до компостираща инсталация в Дъбравите с дължина 1,1 км на стойност 355 693 лева. Същото общинско дружество за подмяна на амортизиран водопровод на ул. „Яденица“ за 43 741 лева е наело „Бел Агро 2018“ ООД, а АДФИ е констатирала, че това „дублира изцяло дейностите по договора“ и заключава, че „общинското дружество не е имало капацитет да изпълни поръчката”. На „Бел Агро“ са възложени от общинското дружество и част от поръчките по договора за зимно поддържане на пътищата и уличната мрежа - за 48 000 лева без ДДС, и той пак е сключен в нарушение на чл. 15 (1), т. 5 от ЗОП – и за това има връчен акт на кмета на общината инж. Костадин Варев.

През 2015 г. инж. костадин варев бе избран за "Кмет на годината" на малка община

Същото нарушение е констатирано и при договор на Общината със „Зелено строителство 2020” за 1 918  694 лева с ДСС за сметосъбиране на територията на община Белово, сметоизвозване и депониране на регионалното депо в Пазарджик на ТБО за 3 години от датата на сключване – 1 февруари 2021 г.

Общинското „Белово 2014“ ЕАД също не покрива ЗОП

в частта му за законовото изключение (не реализира никакви приходи през 2015-2017 г.). На кмета е съставен акт за сключен договор с управителя Мирослав Влашков за 232 500 лева без ДДС или 279 000 лева с ДДС за закупуване на контейнери тип „ракла“ и „бобър“. Акт не е съставен, но само защото давността е изтекла, за друг договор – от декември 2017 г., за аварийни СМР на улици в Малко Белово за 1 452 000 лева с ДДС (впоследствие са приложени документи за извършени дейности за малко над 1 605 000 лева с ДДС).

Одиторите са констатирали смущаващи факти

– за 13 улици са доставени и положени на 17 320 кв. м арматурни скари, а за същите улици е положен бетон на площ 14  345 кв.. м – следователно 975 кв. м скари би трябвало да са легнали една върху друга. За две улици е положена пътна основа от несортиран трошен камък в размер на 14 095 кв.- м, а за същите улици е налят бетон на площ 14 345 кв. м. Тоест на 250 кв. м от улиците бетон е положен без да е подготвена пътна основа…  Отговорът на кмета е, че с цел икономия армировката била положена само на един пласт. Разликата в трошения камък и бетона пък идвала от употребен бетон за подпорни стени на две улици. В подкрепа на казаното кметът представя и проекти за ремонтираните улици, но проверяващите не ги приемат като относими към предмета на договора. Почти всички са изготвени след сключването му, а и няма съответствие между представените СМР и количествата в проектите със заложените КСС в договора. И тук няма бизнес план, а в периода 2014-2017 няма приходи.

Любим подизпълнител

В договор за ремонт на улици в Момина клисура и Белово от юли 2019 г. сумата от 553 404 лева с ДДС след анекс от март 2020 г. набъбва до 600 000 лева с ДДС - 498 517 лева с ДДС. Те са изплатени на подизпълнителя „Варко груп“, а впоследствие и още почти 137 700 лева.

„Пълна мъгла. От август 2020 г. аз лично искам от кмета да предостави информация за общинските дружества – договори, задължения, служители… Вече съм председател на ОбС, но отговори няма.

Камо ли да знаем по какъв начин и на какво основание кметът е възлагал на общинските фирми

да вършат определени услуги и дейност. Съветниците нищо не знаем“, казва председателят на ОбС Иван Кехайов. В негов сигнал до прокуратурата се твърди, че ремонт на ул. „Момина сълза” бил свършен само на 1/3, и продължил с изграждането на незаконна улица в частна общинска собственост, която частна улица на свой ред била продадена като два отделни парцела…

„Варко груп“ е фирмата, която най-често работи като подизпълнител на общински дружества. Собственик е Георги Стефанов. Той от години живее с племенницата на кмета Донка (дъщеря на брат му) и има дете от нея.

Което би трябвало да се явява в конфликт на интереси

Същевременно предишен собственик на дружеството, което в името си е вплело част от кметската фамилия, е Веселин Камбуров от гърменското село Ореше.. Той има ош-беш с не една и две фирми, свързвани с кмета Варев. Една от тях е „Левке“, където в света на директорите са Мирослав Влашков – известен като управител на общинските „Белово 2014“ и „ВиК Белово“, и Стоян Бабачев от Съвета на директорите на „Белово 2014“. Друга е „Саринда“, в която до декември 2011 г. управител е самият инж. Варев, а до 23 април 2013 – синът му Георги. Там управител в момента е Георги Рогов, който пък е свързан с куп фирми, управлявани през годините от бъдещия кмет на Белово – „Автобусни превози-Септември“, „Върбица лес“…  Излиза името и на Стоянка Димитрова – делила с Варев през годините дружества като „Автотранс Септември 2002“ (до декември 2009 г.) и други, за които сме писали и преди. Писали сме и преди за наложения запор на “Автобусни превози-Септември” ЕООД, в което управител бе счетоводителката във “Варко” Стоянка Димитрова, и което овътри НАП със 1 543 980 лева. Димитрова и Варев бяха заедно и в борда на директорите на “Автотранс-Септември 2002” до декември 2009-а…

Едни и същи имена на хора изскачат в различни фирми

след като се въведат в ТЗ имената на Камбуров, Димитрова, Рогов… Точно фирмата на Рогов “Бизнес консулт 07” получи преди 10 години земята на плажа „Топлата вода” след скандалната заменка между общината и “Автобусни превози-Септември”, без да може да обясни тогава като какъв и защо е получил земята, за да опровергае ширещото се мнение, че е подставено лице на “Автобусни превози-Септември”…

По договор от август 2019 г. „Варко груп“ е взело 390 382 лева за ремонти на читалища в общината, превъзложени му от общинското „Общински имоти“ като подизпълнител. Друг е въпросът как и доколко са направени тези ремонти. За договора е съставен акт на кмета за нарушение на ЗОП – но на ВрИД кмета Ненка Тодорова, защото инж. Варев е бил в отпуск тогава, а в заповедта му за отпуск изрично не е посочено лице, което ще го замества. .

В обясненията си пред АДФИ кметът твърди, че

Общината не е публикувала обяви за конкурси в АОП в периода 1 март 2019 – 31 декември 2021 г.

на основание чл. 14, ал.1, т .5 от ЗОП. Която, както видяхме по-горе, тук издиша.

Стопирана е конкуренцията и с договор с „Общински имоти Белово“ (създадено през октомври 2012 г.), което през ноември 2019 г. сключва договор с „Варко груп“ за СМР по текущ ремонт и възстановяване на проходимост по ул „2-ра“ в Момина клисура за 143 304 лв. с ДДС. Цялата дейност е дублирана, превъзложена и предоговорена, защото общинското дружество не е разполагало с капацитет. За което пак има акт.

В края на 2019-а споменатото вече „Белово 2014“ е налетяно от данъчни и има съставени два ревизионни акта.

Наложени са му солени глоби и е са признати данъчни кредити по ЗДДС

След като управителят Влашков обжалва в Административния съд през януари 2021 г., магистратите го отрязват с мотива, че няма как да се признае фактура на „Варко груп“ за 108 333 лева с ДДС за ремонт на улици в Белово през 2019 г., след като те са асфалтирани през 2018-а. „Няма как да бъде извършван ремонт на улици, които вече са ремонтирани“, аргументира се съдът.

И една скоба. Именно „Варко груп“

най-много печели от сделки с отчуждени части имоти при модернизацията на жп линията София-Пловдив

Копие от решението на МС за отчуждаването ведно със списъка на имотите е изпратено от НКЖИ до кмета през юли 2020 г. Дали е било качено на сайта на общината, не е ясно, но пък „Варко груп“ прави „Голям шлем” – фирмата изкупува набелязани за отчуждаване имоти от частни лица и продава на НКЖИ 9 парцела край линията за внушителната сума от 549 526 лева. За колко пари ги е купила от предишните им собственици е друг въпрос.

Паралелно с констатациите на АДФИ, и

одитен доклад на Сметната палата показва финансовата мъгла в общината

Прилагането на системата „Двоен подпис“ тук е под въпрос, смятат одиторите. Кметът обяснява, че „при изготвянето на договори от общината, те се съгласуват с главния счетоводител преди подписването им от моя страна, като след това за него има издаден контролен лист от финансовия контрольор на общината. а от ноември 2019-а - и с юриста на Общината“.

Сравнявайки представени на два пъти копия на договори контрольорите виждат в първите само подпис на кмета.

При второто представяне на копия на същите договори обаче има и други подписи

Копията не са датирани и не може да се каже кога е извършен предварителния контрол.

Одитът на консолидирания финансов отчет към 31 декември 2021 г. и касовото изпълнение към бюджета констатира като съществено нарушение и

неправилно обезценяваните нефинансови дълготрайни активи

в разрез с указанията на министерството на финансите - защото базата трябва а да е тяхната балансова стойност, а не отчетна стойност. „В общината не е извършвана обезценка в последните 3 години, а на одитния екип не са представени информация и документация за последния извършен преглед за обезценка на такива активи.

Констатирани са и редица неправилни счетоводни операции в с цел изравнение на крайното салдо,

съставени по сметка „Разчети за ДДС“

Неправилно са актувани имоти по данъчна оценка вместо по справедливата им стойност и така са влезли в регистрите. Същевременно одиторите констатират, че през отчетения период в общината не са предприели коригиране на неправилни отчитания, констатирани при одитите през 2019-а и 2020-а. В доклада не се твърди, че с такива грешки

можеш да продадеш обезценена земя изгодно на трета страна

Защото по закон данъчната оценка се използва като първоначална оценка и то само ако се явява надежден индикатор за справедливата стойност на съответния имот – иначе не би трябвало да се взема предвид.

Малка подробност. Сред неправилно осчетоводените суми са и впечатляващите 38 490 лева за съдебни разноски по дела за 2021 г., които са сложени в сметка „Външни услуги“. Прокуратурата трябва да каже обаче дали за всичко това не са „външни услуги за вътрешни хора“.

Върбан ВИЧЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички