Регионът

В неделя над 900 души идват за Четвъртия кукерски фестивал “Дервиши Варвара 2023“

  25.03.2023 08:40             
В неделя над 900 души идват за Четвъртия кукерски фестивал “Дервиши Варвара 2023“

Задава се четвъртото издание на националния фестивал „Дервиши Варвара 2023”. Над 900 души от около 20 кукерски групи се очакват в септемврийското село Варвара за форума, който е учреден през 2018-а, но заради КОВИД две поредни години не бе провеждан. Организатори са кметство Варвара и кметът Димитър Деянов, Народно читалище „Селска пробуда – 1927” с председател на настоятелството Петър Раков, със съдействието на Община Септември.

На стадион „Балкан“ ще дефилират кукерски групи от Пазарджишка, Софийска, Пловдивска, Пернишка, Ямболска, Благоевградска и Старозагорска области. Сред тях има и такива, вписани в националната система „Живи човешки съкровища“ (включително и нашите кукери от Лесичово). Началото на дефилето е от 10:00 часа, а самодейни състави от читалището ще допринасят за празничната атмосфера.

За всички участници, са осигурени храна и плакети, ще има парични награди, включително за най-малък кукер, най-възрастен кукер и за най-колоритно представяне.

„Очакваме много гости и това е хубаво – защото целта ни е да се популяризират традициите на кукерските игри. Само нашата група заедно с ансамбъла, девойките с носии и музикантите ще бъдат около сто души. Но в две от групите участниците са по над 100 човека. В други две – от Банско и Горно Сахране – са по над 60. Ще бъде зрелищно и уникално - всички са добре дошли“, коментира пред „Знаме“ секретарят на НЧ„Селска пробуда – 1927” Иванка Трендафилова.

Да припомним, че Варвара е единственото селище в Пазарджишка област, в което кукерите излизат в нощта срещу Васильовден. Характерни за селото са животинските маски, като всяка година се изработват нови и се ползват само веднъж. Подготовката им започва още от октомври месец, а специфичната технология се предава от баща на син. Традицията се корени още през вековете на турското робство.

Тук наричат кукерите „дервиши“. „Дервиши“ или „дарвиши“ идва от персийското „дар“ (врата), те са членове на суфистка религиозна група (орден) и буквално значи „който ходи от врата на врата“. Васил Гюзелев ги определя като мюсюлмански странстващи монаси, скитници-проповедници. Но такава е и мисията на варварските дервиши – да ходят от врата на врата и да прогонят злото от всяка къща.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички