Понеделник, 26 Юни 2023
 
Пазарджик

Малка художничка със специалната награда на името на Дечко Узунов

  29.03.2023 07:15             
Малка художничка със специалната награда на името на Дечко Узунов

ПАЗАРДЖИК. Петокласничката Вероника Благова посещава школата по изобразително изкуство към Младежкия дом с ръководителка художничката Александра Кисовска. Момичето е от ромски произход, живее в Мокрище и учи в основното училище „Свети Климент Охридски“ там. За школата родителите Запринка и Валентин Шулекови научили от Венко Кехайов от същото село, който е част от групата на възрастните в школата. Голямото желание на Вероника да рисува я нарежда сред

малките художници в курса по изобразително изкуство

в областния град.

- Посещавам заниманията от една година, два пъти седмично – във вторник и сряда. До града ме води татко, на който благодаря за грижите дъщеря му да прави това, което обича. Сред децата се чувствам прекрасно. Обстановката е спокойно, разговаряме за това, което сме сътворили. Понякога по-големите помагат на по-малките да се справим с някоя фигура върху белия лист под зоркото око на г-жа Кисовска.

Вероника признава, че

най-много й харесва да рисува пейзажи

заради разнообразието от цветове и красоти в природата. За картините си използва акрилни и темперни бои, но предпочитани са акрилните. Допада й и натюрморт. На нейни рисунки има изобразени ябълки, ваза с лалета и други. Мечтае си да нарисува цъфнали рози от градината в двора на къщата. Подарявала е картички на мама и на приятелката си Златка Спасова.

- Сбъднах мечтата си да рисувам професионално.

Първата ми рисунка „Малкият мечок“

е от първи клас. Оттогава се старая да правя нещата все по-хубави. Помага ми и учителката по изобразително изкуство в училището Илиана Илиева. Надявам се след 7 клас да ме приемат в гимназия с усилено изучаване на изобразително изкуство.

Освен този, любим на момичето е и предметът „Човекът и природата“. Вероника е сред най-добрите ученици в ОУ „Свети Климент Охридски“. Картини на Вероника са отличени с награда.

Една от тях –

„Готвачи“ (рисунка – акварел)

спечели специалната награда от конкурса „Наследници на акад. Дечко Узунов“, проведен този февруари в Художествената гимназия в Казанлък. Връчил й я лично директорът на училището. Организатор на художествената проява е Академия „Акад. Дечко Узунов“.

Майката Запринка е щастлива, че със съпруга си Валентин са сбъднали желанието на Вероника да ходи на курсове по рисуване:

- Много се гордеем с нашето момиче – сподели тя. - Баща й отделя от времето си да я води до Пазарджик. Купуваме всичко необходимо за рисуването.

Че посяга към четката и белия лист,

забелязахме още, когато беше много мъничка. Радваме се, че с времето става все по-добра малка художничка, доволна е мама.

Ръководителката на школата Александра Кисовска допълни:

- Вероника рисува с желание. Тя има страхотен потенциал да продължи да се развива в областта на изобразителното изкуство. Скромна, възпитана и трудолюбива, тя е любимка на другите деца.

Поздравявам родителите й,

които полагат много грижи тя да сбъдва мечтите си. Те ще направят постъпки дъщеря им да продължи през следващата учебна година обучението си в гимназия „Георги Брегов“ в Пазарджик – училището, което дава възможност на талантливи момичета и момчета да развиват певческите и художествените си способности, допълни Александра Кисовска.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички