Понеделник, 26 Юни 2023
 
Пазарджик

​Заболеваемостта от туберкулоза остава над средната за страната

  30.03.2023 08:24             
​Заболеваемостта от туберкулоза остава над средната за страната

Още не е късно да се прегледате безплатно

ПАЗАРДЖИК. До 24 март, от 08.00 ч. до 12.00 ч., в „СБАЛПФЗ – д-р Н. Пенчев – Пазарджик“, д-р Сотирова – управител на лечебното заведение, д-р Аврамов и д-р Дончев отново преглеждат безплатно за туберкулоза. Както всеки път, желаещи не липсват. Най-напред те минават анкета и консултация, а ако се установи някакъв риск, им се извършват допълнителни прегледи и изследвания.

- Анкети тази седмица се правят и на останалите пациенти, които преминават през болницата - допълни пред "Знаме" д-р Сотирова. Тя даде и подробни данни са случаите от миналата година:

- 36 са новооткритите случаи през 2022 г.

- 22 мъже и 13 жени. Един от случаите е рецидив. Шестима (трима мъже и три жени) са новите болни с извънбелодробна туберкулоза - на кожата, очите, лимфните възли, костите и ставите. Като цяло бройките достигнаха стойностите преди пандемията - заключи специалистката.

Седмици на отворените врати в Пазарджик се провежда регулярно. Същото се случва в много градове в страната. Кампанията сега е по повод Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, чието мото тази година е:

„Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“

Осъществява се по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021 – 2025 г.  Седмиците за безплатни профилактични прегледи през последните години се доказаха като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата от предаване на инфекцията.

В резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза, в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта - от 26.6 на 100 хил. население през 2012 г. до 14.8 на 100 хил. през 2022 г. (по предварителни данни).

Общият брой на регистрираните с туберкулоза у нас през 2022 г. е 775 (по предварителни данни). За сравнение през 2012 г. техният брой е 2280. Запазва се тенденцията

броят на мъжете да е два пъти по-голям от този на жените

Най-засегнати са възрастовите групи, както следва: от 45-54 г. (23%), над 65 г. (22%) от 55-64 г. (20%), от 35-44 г. (16%), от 25-34 г. (9%). През 2022 г. са регистрирани 49 случая на туберкулоза във възрастовата група от 0-17 г., което е 6.3% от всички случаи в страната.

През 2022 г. (по предварителни данни) са регистрирани 1 619 контактни на болни от туберкулоза лица, като 1 570 от тях са обхванати с химиопрофилактика.

Независимо от намаляването на заболяемостта в България, все още има региони, в които тя е над средната за страната. Такива са областите Враца - 41.9, Видин - 33.2, Монтана - 32.0, Ловеч - 28.4, Разград - 27.9, Кюстендил - 26.6, Ямбол - 25.3,

Пазарджик - 22.6,

Благоевград - 22.2, Сливен - 22.1, Пловдив - 21.3, Смолян - 21.2, Силистра - 19.6, Търговище - 18.7, Габрово - 18.2, Велико Търново - 17.7 и Хасково - 16.5.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

През 2022 г. общо 6 неправителствени организации са изпълнявали дейности за превенция на туберкулоза сред компактни

ромски общности в областите Варна, Добрич, Видин, Враца, Монтана,  Пазарджик,

Пловдив, Русе, Разград, Силистра, Сливен и Ямбол. Открити са 24 случая на активна туберкулоза и 44 с латентна туберкулозна инфекция. На лицата е предложено безплатно лечение и химиопрофилактика.

С финансовата подкрепа на Глобалния фонд и Световната здравна организация в периода 2009-2022 г. е осигурено лечението на 320 пациенти с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) в специализираната болница в Габрово.

Туберкулозата е лечима и предотвратима!

Успехите, постигнати в борбата с туберкулозата и постоянният спад на заболеваемостта са немалки, но въпреки това туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве и не трябва да се подценява, категорични са специалистите.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90% от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Туберкулозата е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света, особено в страните от Азия и Африка.

Причинител на болестта е

туберкулозна бактерия,

която се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения издържа до 3 г. туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути.

Източници и начин на заразяване

Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.

Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии.

Заразяването става много лесно,

когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор. Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път - през устата.

Не при всяко попадане на туберкулозни бактерии в организма на човека се развива заболяване. Практически всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но заболява една малка част от хората. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част - около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма.

Повечето от хората остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна туберкулоза.

Латентната туберкулозна инфекция

се установява основно с наличието на хиперергичен кожен туберкулинов тест на Манту, при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност. Лечение при латентната туберкулоза се предприема за да се предотврати развитието на активна туберкулоза в бъдеще. Стандартният курс на лечение при нея обичайно използва само един противотуберкулозен медикамент.

Сред рисковите фактори попадат непосредствен контакт с болен от туберкулоза;

злоупотреба с алкохол, тютюнопушене;

съпътстващи хронични заболявания; намалени защитни сили на организма поради различни причини; пребиваване продължително време в затворени колективи; заразеност с вируса, причиняващ СПИН.

Симптомите на туберкулозата са кашлица – тя е характерен симптом, особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя; храчки  – особено когато в тях се появи кръв; повишена температура – продължително температурно състояние; нощно изпотяване; болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица; отпадналост и безсилие; липса на апетит; отслабване на тегло. Ако човек има някои от горепосочените оплаквания, незабавно потърсете съвет от лекар.

Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този

„скрит период”

заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

Профилактика на заболяването включва

ваксиниране с БЦЖ ваксина

след 48-ия час от раждането на бебето и реимунизиране при показания;  поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци); редовно практикуване на физически упражнения и туризъм; отказване от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на психоактивни вещества (наркотици); поддържане на добра лична и обществена хигиена; консумиране само на хранителни продукти (месо, мляко и яйца), преминали ветеринарно-санитарен контрол; незабавно консултиране с лекар при установяване на някои от симптомите на болестта, а също така и при съпътстващи заболявания или прекарани наскоро инфекции.

"Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички