Други Избори

Петя Ставрева: Евросубсидиите трябва да стигнат до всички земеделски производители

  28.03.2023 14:14             
Петя Ставрева: Евросубсидиите трябва да стигнат до всички земеделски производители

“През следващите 4 години 8 милиарда евро ще влязат в българското земеделие и в селските на райони. Това е огромен ресурс, които трябва да стигне до всички ангажирани със земеделско производство. Трябва да спре порочната практика 90 % от субсидиите да отиват в около 10 % от фермерите. Има как българското земеделие да заработи на европейски обороти и да осигури добри доходи за производители и достъпни храни за потребителите. Това каза председателят на Обединени земеделци и кандидат за народен представител в 13 МИР  Пазарджик Петя Ставрева по време на дискусия за възможностите за развитие на модерно земеделие и жизнени селски. Срещата се проведе в Пазарджик и бе организирана от ПП Обединени земеделци. В нея участваха животновъди, розопроизводители, лозари, пчелари, зеленчукопроизводители, оризопроизводители и и кметове на села от региона и от страната.

Кандидатите за народни представители от 13 Мир - Пазарджик Петя Ставрева, Росен Костурков и Петър Кулински представиха приоритети на Обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" за развитие на устойчиво земеделие в България.

Много е важно да увеличим финансирането за малки и средни производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци, посочи Петя Ставрева. Целта е да бъде произвеждана  достатъчно и разнообразна продукция за качествена българска храна.                                                                                                                

Повишеният контрол за целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби е следващото задължително условие за успешно развитие на сектора. Това означава реално прилагане на тавана на плащанията от 100 000 евро.

Друга важна задача е да бъдат подпомогнати българските фермери да се кооперират. Както и да бъдат организирани събирателни тържища и фермерски пазари, за да постигнат по-голям мащаб и по-ниска себестойност на продукцията.  

Акцент е и стимулирането на конкурентен земеделски пазар и увеличаване на износа на преработени продукти. Подобряването на контрола по границите и спирането на вноса на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията за безопасност на храните, са от изключителна важност, подчерта Петя Ставрева. Тя посочи също и необходимостта от мерки за повече сигурност и опазване на земеделската продукция от посегателства и припомни, че ПП Обединени земеделци работиха по проектозакон за това.

Друг приоритет на коалиция ПП – ДБ са инвестициите в поливни системи за подкрепа на поливното земеделие и достъпни цени на водата за напояване.

Петя Ставрева изтъкна и необходимостта от повече подкрепа за младите фермери, тъй като земеделското производство не привлича достатъчно младите хора.

Петя Ставрева акцентира и на необходимостта от утвърждаване на водещата роля на браншовите организации в земеделието, както и приемане на Закон за браншовите организации на земеделските производители.

Развитието на модерно земеделие и създаването на привлекателни условия за живот в селските райони е начин да бъдат привлечени в сектора и повече млади хора. А това може да стане възможно чрез развитие на регионални програми и политики, каза още Петя Ставрева.

„Политиката в земеделието трябва да бъде обърната към дребните и средните производители, които са гръбнакът на сектора“, каза при откривонето на срещата заместник-председателят на Обединени земеделци  инж. Емил Йончев. Той увери, че кандидатът в листата на коалиция ПП – ДБ Петя Ставрева със своята експертиза ще работи реализиране на приоритетите за развитието на този стратегически отрасъл. Инж. Йончев подчерта необходимостта от държавни тържища, на които земеделските призводители да продават продукцията си, за да не бъдат ограбвани от прекупвачите. Той изтъкна необходимостта от финансиране на секторите „Зеленчуци“, „Плодове“, „Мляко“ и други, които остават в сянката на големите зърнопроизводители, при които отиват и 90 на сто от субсидиите.

В дискусията участниците подчертаха необходимостта от спешни промени в Стратегическия план, както и необходими промени в законодателството.

Изтъкнат беше и проблемът с липсата на работна ръка както при брането на зеленчуци и плодове, така и на розов цвят. Акцентирано беше също и на ролята на държавата за поддържане и развитие на аграрните техникуми, които дават квалифицирани кадри за сектора.

Дискутирани бяха също проблемите на пчеларите, розопроизводителите и на животновъдите и опасността от преминаването им в сивия сектор и от фалити.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички