Четвъртък, 06 Юли 2023
 
Избори Регионът

РИК укори кмет, зам.-кмет и кандидат-депутат за предизборна агитация

  29.03.2023 08:56             
РИК укори кмет, зам.-кмет и кандидат-депутат за предизборна агитация

ПАЗАРДЖИК-БЕЛОВО. С решение от 26 март Районната избирателна комисия констатира агитация в нарушение на Изборния кодекс от общински кмет,  зам.-кмет и кандидат-депутат – по жалба, подадена от Борис Борисов. В хода на проверката бе установено, че случилото се е укоримо, но един глас не достигна при гласуване в Комисията да бъде приет проекта за решение и да бъдат наложени актове на кандидата за народен представител от „ГЕРБ-СДС“ адвокат Дафинка Семерджиева, кмета на Белово Костадин Варев и заместника му Васил Савов. След представяне на снимки от събитието по отношение на тримата бе установено, че са нарушили чл. 183, ал.4 от ИК, като са извършили агитация в Ритуалната зала на общината, а за Савов имаше предложение за налагане на акт и за това, че като представител на ГЕРБ е наел залата, уведомявайки за мероприятието ръководството на читалището-домакин  „Св. св. Кирил и Методий“, но не и кмета Варев. Съгласно разпоредбата на чл. 181, ал.3 от ИК, предизборните събрания са публични и се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, който пък в чл. 8, ал.1 казва, че за свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе. 

С 6:5 гласа „Против“ проектът за решение на РИК не бе приет. Още преди това Комисията не прие твърдението в жалбата на Борисов, че неправомерно за агитацията е използвана залата като общински ресурс - след като бяха представени доказателства за платен наем от страна на Васил Савов дни преди събитието.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички