Пазарджик

„Игра на убийство“ на закриването на Мартенския театрален маратон

  29.03.2023 10:17             
„Игра на убийство“ на закриването на Мартенския театрален маратон

Психотрилърът „Обещанието“ е създаден по пиесата на родения в Пазарджик диригент в Ню Йорк Герган Ценов

ПАЗАРДЖИК. Тази вечер ще гледаме последния спектакъл от програмата на Мартенския театрален маратон 2023 – „Обещанието“, започва в 19 часа. Домакините от Младежкия дом не крият, че за тях той е специален, защото автор на пиесата е нашият съгражданин Герган Ценов. След като завършва Джулиърд Скул, в Ню Йорк, той е назначен за главен диригент на New Amsterdam Symphony Orchestra. През 2015 г. създава в Ню Йорк, камерен ансамбъл „Ценов“, чиято основна мисия е популяризирането на българската класическа музика. Запомнящи са т. нар. тайни концерти с неговия приятел - режисьора Гаро Ашикян, в Пазарджик, които двамата организират всеки път, когато Герган се завръща в България.

Дебютът на психотрилъра „Обещанието" му за родната и световна театрална сцена е реализиран от Касиел Ноа Ашер, а Пазарджик е първият град извън столицата, в който ще се играе. Зрителите ще станат свидетели на едно разследване на убийство, което стъпва върху

психодраматичните техники на Дидие Анзие, прилагани върху деца, преживели насилие и силна травма

Ето какво казва по този повод Касиел Ноа Ашер:

- Вдъхновението идва от работата на белгийски психоаналитик, който работи с деца и се опитва чрез игра и забавление тези деца да се освободят от болезнени травми в миналото си като загуба на близък човек, насилие. Възприехме този принцип и наистина се чувствахме като деца, които разследваме може би нашите лични скелети в нашите гардероби, през призмата на играта, със самоирония и чувство за хумор. Но с надеждата, че ще бъдем по-освободени.

Актьорите в тази „игра на убийство“ са Даниел Рашев, познат на публиката от сериала „Откраднат живот“, както и младите надежди на българския театър и кино – Даниел Кукушев и Неделин Найденов, и, разбира се Касиел Ноа Ашер, която във всеки свой нов спектакъл предлага на зрителя неочакван фокус към човешката душа.

А във видеообръщение към пазарджишката публика от Ню Йорк Герган Ценов каза следното:

- Преди всичко бих искал да благодаря сърдечно на Младежки дом - Пазарджик за поканата "Обещанието" да гостува в тазгодишния Мартенски театрален маратон.

Сами можете да си представите какво е моето вълнение пиесата ми да бъде представена в града, в който съм израснал,

където имам толкова много приятели, познати, колеги. Подозирам че повечето ме познават от годините, в които бях известен повече като пианист и диригент, отколкото като писател или драматург.

За пиесата мога да кажа, че дори за мен самия като автор, вече две години след написването й, тя си остава някаква много странна и неразрешима загадка. Така че ще ми бъде любопитно да чуя мнения за това, което сте видели и разбрали от пиесата.

Чувствам се щастлив и привилегирован, че текстът ми попадна в ръцете на чудесната Касиел Ноа Ашер, която виждаме и на сцената като един от героите. Тя, заедно със сценографката Силвия Богоева и невероятния актьорски екип, създадоха спектакъл, който успя да изненада самия мен, което е комплимент.

Дано много от вас успеят да дойдат на представлението. И много бих се радвал, при следващото ми идване в Пазарджик, да седнем на столчетата до театъра и да обсъдим това, което сте видели, чули и почувствали.

За да гледате „Обещанието“, е необходима предварителна резервация. Входът е с дарителска кутия. Събраните средства формират Наградата на публиката в предстоящия Младежки театрален фестивал „Океан от любов“, който тази година ще се проведе от 7 април до 10 април.

Мария ДЪБОВА

От САЩ Герган Ценов записа видеообръщение към пазарджишката публика

Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички