Понеделник, 03 Юли 2023
 
Пазарджик

Местни зърнопроизводители всеки ден пътуват до Видин, за да протестират

  03.04.2023 08:41             
Местни зърнопроизводители всеки ден пътуват до Видин, за да протестират

Борим се за цялото родно земеделие в момента, убедени са те

Земеделски производители от цялата страна протестират ефективно във Видин, Русе, Силистра и Кардам. Всеки ден близо 25 стопани от нашата област също пътуват до Видин, за да изразят недоволството си от вноса от Украйна, пълните родни складове и невъзможността да реализират собствената си продукция.

Освен зърнопроизводители, сред недоволните има и овцевъди, както и фермери от Румъния. Към нашите протести са се присъединили 6 държави. В Румъния също подготвят протестни действия следващата седмица, а наши стопани планират да отидат на място да ги подкрепят.

- Имаме

едно-единствено искане

– да не се удължава Регламент 870 от 2022 г., който приключва на 30 май 2023 г. - обясни пред „Знаме“ Иван Мушев, председател на Регионалния съюз на производителите на зърнени и маслодайни култури, който е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). - Този Регламент е за вноса на селскостопански продукти от Украйна в ЕС без защитни такси и мит. Те не отговарят на европейските изисквания за използвани препарати, торове и т. н.

Основните ни притеснения са, че нашата продукция залежава по складовете заради по-евтината украинска и не можем да я продаваме, която се вкарва в България, каза още Мушев. В момента цената на пшеницата е 40 стотинки за килограм, а на слънчогледа – 70 стотинки за килограм. Миналата година продавахме слънчоглед по 1.20 лева за килограм, а пшеница – по 65 стотинки за килограм. Сами виждате колко паднаха цените. И въпреки

чувствителното понижение

– отново няма клиенти, няма търсене. 60 процента от продукция седи, не може да се реализира. Производителите са на загуба. А новата реколта идва – от юни месец започва и тя.

Има и нещо друго – България е внесла 20 пъти повече слънчоглед. Т. е. от износител се превърнахме във вносител. Според някои данни, сме внесли 40 процента от слънчогледа на Украйна тук.

Поради всичко това се опасяваме, че ще започнат фалити на колеги у нас. Най-тежко е положението на средните и дребни производители. Някои от тях и без това вече са на ръба.

Освен това, проблемът касае не само зърнопроизводителите.

Овцевъдите например няма къде да се реализират агнетата си

Млекопроизводителите също говорят за внос от Украйна. Така че в момента се борим за цялото родно земеделие.

На въпроса как реагират на случващото се управляващите Иван Мушев отговаря:

- Имаме пълната подкрепа на властта. Управляващи ще съдействат случващото се тук и нашите искания да стигнат до Брюксел. Земеделският министър и един от зам.-министрите дойдоха да разговарят с нас. За четвъртък е насрочена среща на президента Румен Радев с представители на НАЗ.

Мушев е категоричен, че в протестите тази седмица няма нищо политическо и предизборно.

- Както вече казах, борим се за селското стопанство в държавата.

Катя ФИЛИПОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички