Понеделник, 03 Юли 2023
 
Избори Пазарджик

Какво е полезно да знаем преди вота на 2 април?

  01.04.2023 08:49             
Какво е полезно да знаем преди вота на 2 април?

Ден преди парламентарните избори на 2 април, представяме на вашето внимание отговорите на най-честите въпроси, за които обикновено се сещаме, непосредствено преди да тръгнем към урните:

С какви документи за самоличност може да се гласува в страната?

Избирателят удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия в страната с лична карта или личен (зелен) паспорт – само за родените до 31.12.1931 г.

Не се допуска гласуване в страната с международен или друг вид паспорт, както и със свидетелство за управление на МПС.

Изборният кодекс не допуска гласуване с пълномощно. Гласуването се извършва лично от избирателя в избирателната секция.

Къде са публикувани адресите на избирателните секции в страната?

Адресите на избирателните секции в страната са публикувани на интернет страницата на Централната избирателна комисия в Раздел „ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2 АПРИЛ 2023“, Рубрика „За избирателите“. Адресите на секциите са достъпни на следния линк: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/voters

Какви са алтернативните начини за справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване?

ГД „ГРАО“ е осигурила алтернативни начини за справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за изборите за Народно събрание на 02.04.2023 г. за всички български граждани.

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция по следните начини:

Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (А1, Йетел и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

  • Чрез стационарен или мобилен телефон

Безплатен за цялата страна телефон  0800 1 4726 ("0800 1 GRAO").

Как гласуват избирателите с променено фамилно име поради сключен граждански брак?

Когато при гласуването се установи разлика между името на избирателя, вписано в избирателния списък, и името в личната карта, секционната избирателна комисия допуска избирателя да гласува, ако вписаните в личната карта ЕГН и постоянен адрес съвпадат.

Как гласуват избирателите, чиито адреси в избирателния списък и личната карта са различни?

Когато при гласуването се установи разлика между адреса в избирателния списък и адреса в личната карта на избирателя, секционната избирателна комисия допуска избирателя да гласува, ако неговите ЕГН и имена съвпадат.

Къде са публикувани регистрираните в ЦИК партии и коалиции за изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

Списък на регистрираните партии и коалиции за изборите на 2 април 2023 г. е публикуван в електронния регистър на интернет страницата на ЦИК в Раздел „ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 2 АПРИЛ 2023“, Рубрика „Регистри“. Електронният регистър е достъпен на следния линк: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/registers/per

Къде и кога ще бъдат публикувани официалните кандидатски листи за парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Регистърът на кандидатите за всеки изборен район се публикува на интернет страницата на Централната избирателна комисия www.cik.bg и на интернет страницата на съответната районна избирателна комисия след изтичане на срока за регистрация на кандидатските листи в РИК – 28.02.2023 г.

Интернет страниците на РИК са достъпни на следния линк: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/rik

Може ли ученици, студенти и докторанти, навършили 18 години, да гласуват в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. в населеното място, в което учат, ако то е различно от постоянния им адрес?

Ученици, студенти и докторанти (вкл. курсанти и дипломанти) - редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес, след като представят:

  • документ за самоличност;
  • надлежно заверена от учебното заведение със седалище в населеното място за съответната учебна година ученическа книжка или студентска книжка за съответния семестър или документ (уверение), удостоверяващ редовното обучение, подписан от ръководителя;
  • декларация от ученика, студента или докторанта по образец (Приложение № 23-НС) от изборните книжа, която се предоставя от СИК.

Как може да упражнят правото си на глас избирателите, поставени под домашен арест?

Избирателите, които са с мярка за неотклонение домашен арест, имат право по Наказателно-процесуалния кодекс да поискат разрешение от съдия да напуснат адреса и да упражнят правото си на глас.

Как може да гласуват избирателите, които в изборния ден се намират в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги?

В лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги се образуват избирателни секции, при наличие на не по-малко от 10 избиратели настанени в тях.

Ръководителят на съответното заведение/дом/специализирана институция в срок до 48 часа преди изборния ден съставя избирателен списък, в който се включват настанените избиратели.

При гласуването избирателят попълва декларация по образец (Приложение № 23-НС от изборните книжа), че не е гласувал и няма да гласува на друго място, която се предоставя от секционната избирателна комисия.

Приетите избиратели след съставяне на избирателния списък се дописват в избирателния списък в изборния ден от СИК.

Когато в лечебното заведение/дома/специализираната институция няма образувана избирателна секция, избирателите може да гласуват в секцията по постоянния си адрес.

Какви облекчения при гласуването имат избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването?

Избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването може да гласуват в секция, различна от секцията в избирателния списък на която са вписани, като:

  • гласуват в секция, специално оборудвана за гласуване на лица с увредено зрение или със затруднения в придвижването;
  • гласуват в избрана от избирателя подходяща секция;
  • гласуват с придружител.

Първата възможност предвижда, че когато в сграда с повече от един етаж има секции и на горни етажи, районната избирателна комисия (РИК) определя секция на първия етаж (партер) за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването. Пред секцията се поставят табела и други обозначителни знаци, на които се отбелязва и допълнителното й предназначение.

Избирател с увредeно зрение или със затруднения в придвижването има право да гласува и в избрана от него подходяща секция. Преценката за това дали секцията е подходяща е на самия избирател, а не на секционната избирателна комисия (СИК). Избраната от избирателя секция може да не съвпада с постоянния или настоящия му адрес. Достатъчно е СИК да се увери, че това е избирател с увредено зрение или затруднения в придвижването.

Когато избирателят е с увредeно зрение, с увреден слух или с друго увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването, включително машинното гласуване, да се извърши с помощта на придружител, посочен от избирателя.

При гласуване по посочените начини Изборният кодекс не въвежда изискване избирателят да представи решение от ТЕЛК/НЕЛК.

Какви действия за подпомагане на избирателите с увреждания предприемат районните избирателни комисии (РИК) и общините?

В изпълнение на изискванията на чл. 234 ИК не по-късно от 7 дни  преди изборния ден – 25.03.2023 г., РИК оповестяват по подходящ начин чрез средствата за масово осведомяване:

  • къде се намират избирателните секции, определени за гласуване на лица с увредeно зрение или със затруднения в придвижването;
  • телефони и адреси на организации, общински предприятия и други, на които могат да се правят заявки за помощ в изборния ден;
  • от коя дата и в кои часове се приемат заявките.

Районните избирателни комисии, съвместно с кметовете на общини, определят мерките за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването.

С Решение № 1701-НС от 23 февруари 2023 г. Централната избирателна комисия е определила мерките за подпомагане при гласуването на избирателите с увреждания – https://www.cik.bg/bg/decisions/1701/2023-02-23

Как гласуват студентите с електронна студентска книжка?

Студентите с електронна студентска книжка могат да гласуват в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. в секция в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес, след представяне на уверение от висшето училище, подписано от ръководител, което удостоверява редовното им обучение за съответния семестър на настоящата учебна година.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички