Четвъртък, 06 Юли 2023
 
Спорт

СК “Шампион“ : Набрахме скорост след Царевец и успяхме и в София

  04.04.2023 07:17             
СК “Шампион“ : Набрахме скорост след Царевец и успяхме и в София

ВЕЛИКО ТЪРНОВО-СОФИЯ- ПАЗАРДЖИК. „Набрахме скорост, щастливи сме”, казват момчетата и момичетата от СК „Шампион” (Пз). Клубът се завърна с 13 отборни купи и 12 индивидуални медала от първия кръг на Държавното първенство и международен турнир по модерен петобой. Състезанията се проведоха на 25-26 март във Велико Търново в групите до 17 и 19 години. До този момент  клубът е спечелил много отличия, но за първи път и трите отбора печелят при 19-годишните. Успехъг бе затвърден и на държавните първенства при младежи и девойки до 21 години, мъже и жени.

„Успехът в Търново ще остане паметен в клубната история, но се надяваме да го подобрим не след дълго”, казват в треньорския щаб.

„Тази година с резултатите си

всички възрасти от клуба ни се класират за европейското в Германия

И очакваме медали”, не крие задоволството си треньорът Валентин Георгиев.

„До 14 години Михаил Чакъров и Сара-Мари Рамадани могат да се класират в тройката. Малкият брат на Михаил – Лъчезар, бяга много силно и също може да стане медалист. Томас Григоров също – много добри времена дава на бяганията. Емил Грозданов – също - на неговата възраст до 19. Просто бягането със стрелбата ни е много силна дисциплина. И самите резултати го показват.

Емо има да бяга 1600 м – стрелба – 1600 м, а той дава шампионски времена на 3 км

На 800 м в момента бягането му е на 1.57-58 сек. С това време на неговата възраст спокойно влиза в медалите на държавното по лека атлетика”, казва Георгиев. Той е горд, че бившият състезател на СК „Шампион” Йордан Гюров в момента е шампион на България по лека атлетика. „Времената на Данчо на тази възраст бяха по-слаби, отколкото тези на Емил. Най интересното е, че сега в София Емил направи първа комбинирана, много силно бягане и перфектна стрелба. При три туша повече на фехтовката щеше да е шампион и на мъжете. А отборът ни при жените нямаше конкуренция”, вметва треньорът.

„В отбора има приемственост – допълва треньорката Ана Георгиева. - Всички възрасти и момчета, и момичета, имаме по три отбора. Така най-малките виждат победите на каките и батковците, което пък им дава увереност. Когато има утъпкана пътека е много по-лесно. А на Данчо никак не му бе лесно, защото той нямаше вътрешна конкуренция.

Сега резултатите до голяма степен се дължат именно на вътрешната конкуренция

Но конкуренцията е едно. Силно ме впечатли отношението – преди старта на последната дисциплина, комбиниранат, всеки отиде до всеки. Поздравиха се, прегърнаха се, пожелаха си успех. За мен те са като братя. Преди да се изгради един спортист, той трябва да бъде личност, а нашите състезатели са личности. Резултатите идват след това”, казва Ана Георгиева.

При 17-годишните момчета индивидуално шампион стана  Томас Григоров, следван от Васил Топалов, Георги Илиев и Костадин Бельов.В отборното класиране 1 място Шампион 1 отбор- Томас, Васко и Георги и втори са отбор „Шампион” - втори отбор в състав Костадин Бельов, Красимир Пиронков и Станислав Димитров.

Във Велико Търново

при момичетата до 17 години Теодора Маринова стана втора в индивидуалното класиране и заедно с Ивелина Пиронкова и Сара-Мари Рамадани грабнаха златните медали и златната купа отборно, вторият ни отбор в състав Наталия Шопова, Никол Тонкова и Иванка Стоилова спечелиха сребърната купа. При девойките до 19 години Теодора Маринова е втора индивидуално и заедно с Наталия Шопова и Димитра Гилова се окичиха със златните медали и купа.

Топ успехът дойде при юношите до 19 години

СК „Шампион” участва с три отбора и 9 състезатели, като всеки от тях се качи на почетната стълбичка. Така те спечелиха по два комплекта медали и купи от Държавното първенство и международния турнир. Отбор 1 място - Томас Григоров, Емил Грозданов, Радослав Христов; отбор 2 - Васил Топалов, Георги Илиев, Костадин Бельов; отбор 3 - Красимир Пиронков, Станислав Димитров, Димитър Сотиров.

В индивидуалното класиране до 19 години

Емил Грозданов направи шеметно завръщане след нулевата 2022 година

Той победи в плуването, фехтовката и комбинираната дисциплина стана безапелационен държавен шампион, следван от Томас Григоров.

В София успехите също не закъсняха. СК "Шампион" отново стана номер 1. Емил Грозданов спечели титлата за младежи и бронзов медал при мъжете. Теодора Маринова е вицешампионка за девойки и за жени. Отборно младежите са първи, а шампионки станаха и девойките отборно, и жените отборно, а мъжете са вицешампиони на България .

"Въпреки умората страхотно представяне на всички - Емо, Теди, Радослав Христов, Томас Григоров, Васил Топалов, Георги Илиев, Димитра Гилова, Наталия Шопова, Ивелина Пиронкова. Спортната форма на състезателите ни ще расте тепърва нагоре до края на сезона, юни са вторите кръгове на държавните първенства. Ние ще изчакаме избора на националния селекционер и на федерацията, която ще определи участниците на европейски и световни първенства. Надявам се тази година да имаме още по-добри резултати. Защото през 2022-а Емо имаше много сериозна травма, претърпя операция – за нас и родителите му бе най-важно да превъзмогне психическата травма от това. Мисля, че успяхме в това”, казва Георгиева.

„Благодарение на подготовката в Спортното училище

децата имат  време да тренират двуразово, някои – триразово. На това основно се дължат успехите. Нашият спорт е тежък, с много дисциплини, ако искаш да си най-добрия, трябва да се отнасяш професионално. А те го правят. Да, не е лесно.  С екипировката е сложно – всичко е много скъпо, за всяка дисциплина екипировката е различна. Едни маратонки висок клас вече са 400 лева…

СК „Шампион” няма спонсори

Родителите са спонсорите, а клубът помага доколкото може. Ние купуваме пистолетите, екипировката за фехтовка, децата си набавят шпагите, екипировката за плуване, за бягане. Единствено преди 3 години един панагюрски бизнесмен ни помогна за поддръжката на клубния бус, който купихме, но държи да не се споменава неговото име…”

Индивидуалните шампиони също се вълнуват

Емил Грозданов: „Радвам се на успеха. По принцип никога не е лесно – трябва да имаш подготовката, но в интерес на истината това държавно не беше много трудно за мен. Мисля, че на европейското в Германия не само аз, всички ще се представим доста добре. Подготвени сме, треньорите ни са много добри и ще направим удар и там. Сега наблягам повече на тренировки, нищо, че не ми остава много свободно време.”

Томас Григоров: „В Търново и София се чувствах в най-свои води в плуването. Това си ми е и любимата дисциплина. Бях много притеснен във фехтовката, не ми се получи много, защото имаше и силни конкуренти, а и подготовката ми в тази дисциплина беше по-слаба. Но успях да се преборя в комбайна и да компенсирам. С повечето от конкурентите сме приятели. Имаме контроли към националния отбор заедно – знаем се и едва ли ще се изненадаме. Но трябва да надграждаме постоянно. И аз натискам.”

Теодора Маринова: „Трудно състезание беше, трудно е и да бъдеш по-добър от останалите… И сега плуването ми вървеше най-добре, а бягането със стрелбата ме поизмъчи, докато във фехтовката бях добре.”

Михаил Чакъров: „Беше ми трудно, защото се борех с големите, а аз съм роден през 2009-а. Седмица преди това станах държавен шампион и като отидох във Велико Търново, вече се състезавах с големите. Там станах 13-и. Започнах да тренирам на 6-годишна възраст и винаги много ми е харесвало. Това да се състезавам, да тренирам – това, че трябва винаги да се бориш за победа. Бягането със стрелба ми е може би любимата дисциплина, ама от тях – бягането най-много харесвам.”

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички