Други

Сминдухът – полезната подправка

  09.04.2023 08:32             
Сминдухът – полезната подправка

 

Съставката на шарената сол е аюрведически лек, а за арабите била афродизиак

У нас сминдухът най-често се използва като съставка на шарената сол, както и в правенето на суджуци. Като най-любима и основна в нейната рецепта я определи и Недялка Атмаджова, която направи демострация на приготвянето на традиционна бътовска шарена сол пред участниците и шеф Ангелов от Hell’s Kitchen (виж на стр. 12).

Вероятно обаче ще се изненадате да научите, че в аюрведата сминдухът служи като лекарство, основно като противодиабетично средство, тъй като понижва кръвната захар. И не само това – разширява коронарните съдове на сърцето, а съдържанието на голямо количество калий помага за регулиране на пулса и

кръвното налягане

Наред с това потиска централната нервна система.

Лечебните свойства на билката са били известни още в дълбока древност. Елините са я използвали при изгаряния, римският учен Плиний Стари я препоръчвал срещу затлъстяване. Арабите й отдавали заслуженото като афродизиак. Свойствата й са описани в стари съчинения.
Сминдухът съдържа етерично масло, слузни вещества, протеини, фибри, витамини, ниацин, калий, желязо, флавоноиди и алкалоиди, стероидни сапонини, от които е изолиран диосгенин, който пък има свойства, подобни на естрогена. Именно диосгенинът

увеличава производството на кърма у кърмещите майки,

облекчава симптомите на предменструалния синдром, намалява горещите вълни и колебанията в настроението на жените в менопауза. За жените с недостиг на желязо е особено препоръчително към храните, богати на желязо, да добавят и тази подправка. Когато се комбинира с картофи, домати или други богати на витамин С продукти, желязото се усвоява по-добре.
Подходяща е също за стомашно-чревния тракт. Възбужда апетита, стимулира обмяната на веществата, действа тонизиращо и газогонно. Облекчава храносмилането, като увеличава производството на жлъчен сок, и помага за лечението на

запек

Ако имате киселини, може да опитате да им противодействате със сминдух – или като подправка, или като накиснете семена от него за около двадесетина минути във вода и след това консумирате. Слизестите вещества, приети на гладно, образуват филм върху лигавицата на стомаха и червата и по този начин я защитават. Фибрите пък се свързват с токсините от храната и помагат те да бъдат изхвърлени, а това предпазва лигавицата на дебелото черво от рак.
Същата слуз

облекчава кашлица и болките от възпалено гърло

Една чаена лъжица семена от сминдух се смесва 1 супена лъжица мед и сок от половин лимон. Приема се веднъж на ден след храна. За лечение на ангина, фарингит, при кървене на венците може да се прави гаргара с отвара от семена на растението.
Интересно е още, че сминдухът не се приема само вътрешно. С отвара от него се правят и седящи вани, които възбуждат половата система и тонизират. Такива вани се предписват при маточни кръвоизливи, при възпаления на външните полови органи, при хемороиди.

Гнойни рани, отоци, артрит, ревматични болки, подагра, екзема се лекуват с отвара от счукани семена, така че да се образува каша, с която

болните места се налагат
Сминдухът се използва и за освобождаване от паразити. От него се синтезира вещество, което се използва в препаратите за лечение на глисти.

Семената на сминдуха са отлично антибактериално, противогъбично и противовъзпалително средство. Стрити на прах, те облекчават кожни възпаления, причинени от рани, екземи, изгаряния. Освен това, богатото съдържание на витамин В3 ги прави незаменимо средство в

борбата с остаряването

Семената на сминдуха помагат за ефективното възстановяване на увредените кожни клетки и като резултат се справят с бръчките и тъмните петна. Използвани като скраб, те премахват мъртвите клетки и черните точки. Добавени към маските за лице, пък се справят с излишното омазняване на кожата и акнето.

Смелените на прах семена сминдух са и добро средство за справяне с пърхота и косопада. Богати на протеини като никотинова киселина, те стимулират растежа и възстановяват увредената коса, а лецитинът в тях ѝ помага да съхрани естествения си блясък.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички