Пазарджик

За 20-и път пъстър и богат Великденски базар на майките

  08.04.2023 08:26             
За 20-и път пъстър и богат Великденски базар на майките

Уникални чанти от плат, бижута, сувенири и украси на символични цени

ПАЗАРДЖИК. На 7 и 8 април, за 20-и път, Движението на българските майки - звено Пазарджик, подреди благотворителен Великденски базар на обичайното място - площад „Константин Величков“ (Тортата).
Отново всеки може да си купи от ръчно изработените сувенири - уникати, дарени от приятели и съмишленици на Движението от цялата страна.

За пореден път щандовете са радост за окото. Базарът е пъстър и богат. Посетителите избират от разнообразни сувенири, украси, декорации, вещи. Всички те са авторски и са изпратени с много любов от хора с добри сърца. Повечето предмети са на великденска тематика, но има и други. Предлагат се дори

чанти от плат, бижута,

ръкохватки и т. н.

Цените са достъпни, далеч под пазарните.

А традиционно събраните средства ще са за проектите на Движението на българските майки (ДБМ). По проект „Спорт за здраве“, стартирал през 2020 г., например се организират посещения на плувен басейн с цел рехабилитация за малчуганите от Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания в Пазарджик. Допълнително – на две деца по същия проект се поемат разходите за редовни тренировки по футбол. Майките се надяват да се съберат повече средства, защото имат идея и за

хипотерапия - конна езда за деца с увреждания

Проектът „Дари обяд“ пък е насочен в полза на деца, които са на целодневна форма на обучение и са от многодетни семейства, с един родител или в неравностойно положение.

- На тях им плащаме обяда. Подкрепяме и приемните родители от цялата област. А за малчуганите от центровете за деца в Звъничево, Лесичово, Брацигово и Пазарджик смятаме отново да подарим посещения на театър, кино и да правим работилници по интереси.

Освен това, от няколко години се превърна в традиция да даряваме 1000 лева от събраната сума на дете от областта, нуждаещо се от лечение. Последно помогнахме на малкия Наско – обясни пред „Знаме“ Гергана Николова от ДБМ.

Тя допълни още с радост, че с всяка следваща година каузата им се прегръща от все повече хора:

- Имаме изключителна

подкрепа от детските градини и училищата,

в това число такива от близките села. Всяка година се включват все нови и нови. До момента сме получили сувенири от детските градини в Главиница, Паталеница и Дебръщица, както и от пазарджишките„Дъга“, „Пролет“, „Калина Малина“, „Снежанка“, “Здравец“. Увеличават се също така училищата – началните „Васил Левски“, „Отец Паисий“, „Васил Друмев“, „Никола Фурнаджиев“, I-во ОУ „Климент Охридски“, ОУ„Св. Св. Кирил и Методий“ в Ивайло, Професионалната гимназия по строителство и архитектура, Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт и други.

Към жените, които традиционно ни изпращат изработени от тях артикули, също се присъединяват нови. Носят на място дори в дните на самия базар. Ръка ни подават също наши

сънародници, които живеят в чужбина

Изключителна подкрепа всяка година получаваме и от Община Пазарджик (предоставят ни безвъзмездно място), както и от Младежкия дом, където от години съхраняваме нещата, които излагаме, през двата дни, докато трае базарът. И тази година кметът Тодор Попов не пропусна да посети базара още в първия ден.

За щастие, растат и сумите, които успяваме да съберем. Миналата година стигнахме 7150 лева.

- Освен набирането на средства, всеки наш благотворителен базар има и няколко други цели - да призовем чувството на отговорност и състрадателност на пазарджишката общественост, да заздравим положените основи на благотворителност и взаимопомощ като част от управлението на община Пазарджик, да пробудим и призовем към

съпричастност и толерантност към „ничиите” деца

Така че очакваме ВИ! По усмивките ще ни познаете! - казват Гергана Николова и останалите дами от Движението на българските майки.

Първият благотворителен базар, който майките от ДБМ – Пазарджик са организирали, е първоюнски през 2006 г. Имат зад гърба си и три коледни, но великденските се наложиха като традиция, която пазарджишката общественост очаква и приветства. Най-нетърпеливите дори са си запазили харесаните артикули във Фейсбук, където се качват снимки. Вие също може да го направите. Прекъсване имаше само през пандемичната 2020 г., а през 2021 г. базарът се проведе изцяло онлайн.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички