Пазарджик

Носителка на два Аскеера идва на „Океан от любов“

  09.04.2023 07:38             
Носителка на два Аскеера идва на „Океан от любов“

ПАЗАРДЖИК. Изключително успешно издание на Младежкия театрален фестивал „Океан от любов“ тече в момента. Програмата включва 12 спектакъла и всеки от тях си струва да се гледа, защото носи свой собствен заряд, емоция и оригинални режисьорски решения.

Досега видяхме какво ли не – мюзикъл, който накара част от публиката да затанцува с актьорите на сцената, разискване на съдебни заседатели, в което крайната дума имаха зрителите, актьори, слели се толкова успешно с публиката, че уж случайно избухване в залата, за малко не доведе до викане на полиция, преди да стане ясно, че е просто част от пиесата. А фестивалът продължава. Какво ли още предстои да видим?!

Трупите са повече от вдъхновени и отдадени. Театралните ателиета и кръглите маси с професионалисти подобряват играта им. При огромен успех премина и творческата менторска среща с Даниел Върбанов. Той се превъплъщава в ролята на княз Баян в историческото фентъзи

„Войната на буквите“,

а участниците научиха кога актьорското его помага и кога пречи, как да се справят с притеснението, преди излизането на сцена и т. н.

Както "Знаме" писа, от 7 до 10 април Младежкият дом за поредна година е домакин на Младежкия театрален фестивал „Океан от любов“.

През 2023 г. гледаме спектакли от Пазарджик, София, Банкя, Варна, Сливен, Раковски, Перник. Както винаги, експертите на традиционните ни кръгли маси коментират конструктивно показаното, заедно със самите участници. А експертите са актьорът с македонска жилка от „Шрек“, „Скачай“, „Авеню Q” и други Гьорги Георгиев – Áнтика, който е и режисьор на представления от независимата сцена; актрисата с местни корени Самуела-Ивана Церовска от драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен; Ангелина Славова, която играе в Младежки театър „Николай Бинев“ в София, участвала е в театралните спектакли „Елизавета Бам“, „Три сестри“, „Поглед от моста“, „Лунни невени“, „Нордост“ и е

носителка на Аскеер през 1997 и 2010 г.

Участниците във фестивала имат възможността да се включат в две театрални ателиета. Първото е по пластика с водещ ментор Вера Молова - актриса, танцьор, хореограф, полденс инструктор, тя първа развива идеята за полденс терапия у нас. Второто театрално ателие е по техника на говора, а ще го води обичаният актьор Константин Икономов.
Експерименталната театрална лаборатория Драма лаб също е сред запазените марки на форума. В нея млади актьори от различни трупи работят в рамките на фестивала и

накрая представят готов сценичен продукт

Тази година Драма лаб се реализира под менторството на режисьора Тодор Димитров.

Фестивалната програма отново е богата и разнообразна. Много участници залагат на класиката, което е похвално за любителски театър. На сцените в Младежкия дом предстои да видим произведения на Чехов, Шекспир, Лорка, Ерик-Еманюел Шмит, както и представление по филма „12 разгневени мъже“, наречено „Осем“. Студенти по актьорско майсторство в Нов Български университет пък ще играят

по текстове на Георги Господинов – „Времеобичане“,

а има и авторски разработки - ,,Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена’’ /Н. Русев/. Не липсват също така детски спектакли и открити репетиции. Разбира се, ще се изявят и младите актьори от Младежки театър „Приятели“ към Младежкия дом в Пазарджик, чиято трупа тази година навършва 20 години. Те ще представят „Пуканки“ /Бен Елтън/ и „Приказка за феи“ /Теодора Стамболска/. Учатват и малчуганите от театрална къща "Пластилин" в Пазарджик с Шекспировата "Сън в лятна нощ".

Фестивалът бе открит в петък с изложба плакати на спектакъла „Дванадесета нощ“ с реж. Анастасия Събева, поставен в хасковския драматичен театър „Иван Димов“. Творбите са дело на млади художници от школа „Колорит“ към читалище „Заря-1858“ в Хасково с преподавател Веселина Делчева. Също за откриването участниците от театрално студио „Смехурко“ към Центъра за изкуства, култура и образование „София”- филиал Банкя  бяха подготвили огнено шоу.

„Океан от любов“ е създаден през 2006 година като фестивал на смеха. Днес е

един от водещите младежки фестивали за театър

Екипът разбира ползите и ефекта от заниманията с театър и дава възможността и свободата младите хора да се изразяват чрез творчество и да развиват своите умения чрез среща с различни професионалисти. „Океан от любов“ е първият фестивал в България, в който се въвеждат театралните ателиета за участниците, както и конструктивно обсъждане на спектаклите и вече 13 години те са ползотворна част от фестивалната програма.

„Океан от любов“ е финансиран от Община Пазарджик. Част от фестивала ще са и млади фотографи от АртФотоЛаб и техния ментор Вили Тодорова от Фондация Ви Арт. Както и млади хора, включени в Доброволческа програма Младежки посланик на културата.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички