Понеделник, 24 Юли 2023
 
Други

Съгражданинът ни Илия Михайлов е сред наградените в кампанията ”Достойните българи”

  21.04.2023 17:38             
Съгражданинът ни Илия Михайлов е сред наградените в кампанията ”Достойните българи”

СОФИЯ. Пазарджишкият учител, блогър и писател Илия Михайлов е сред наградените в кампанията на вестник „24 часа” - „Достойните българи”.Председателят на СОС Георги Георгиев връчи наградата на учителя по история в СУ "Георги Брегов". Илия Михайлов бе отличен за това, че събира пари за онкоболни деца, а през годините той е инициирал различни благотворителни инициативи.

Нови 34 българи от 26 вълнуващи истории бяха отличени на специална церемония в НДК. "24 часа" благодари за 20-и път на хората с големи сърца. А събитието бе определено като тържество на смисъла от вицепрезидента Илияна Йотова.

"За мен е огромна чест, привилегия и отговорност да приема наградата "Достойните българи" и то от юбилейната едноименна 20-та кампания на вестник "24 часа"! Както вече казах на церемонията, посвещавам това високо признание на най-ценното, което имаме - децата на България и всички достойни българи тук и навсякъде по света.Нека бъде светлина!", написа на стената си във Фейсбук Михайлов.
 

Отличията "Достойните българи" се връчват от 2003 г. и се наложиха като най-честната и истинска българска класация, която намира героите на нашето време, хората, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище на ученици от Суворово, за инициативата "Жълтия автобус", който тръгна по села в общината, за да може възрастни хора да си измерят кръвното и да се свържат виртуално с личния си лекар. В автобусът се провеждат онлайн обучения на безработни и възрастни хора.

Столичният кмет Фандъкова връчи наградите на проф. Теньо Попминчев и на Владимир Симеонов. Проф. Теньо Попминчев помага на млади хора, като ги обучава за своя сметка в Калифорния, а Владимир Симеонов намира голяма сума пари я връща веднага на семейството. Отличието от името на проф. Попминчев прие Александър Проданов, студент в Софийския университет, със златни медали от международни олимпиади.

Награди получиха още 89-годишния дядо Гено Генов, за това че спаси паметника Майка България във Велико Търново, Татяна и Димитър Узунови за помощта, която оказват на село Редювене чрез своята фондация „Радетели“. Анестезиологът от МВР Болница д-р Веселин Йолов бе отличен за помощта след земетресението в Турция, а Албина Ясинская, за това, че заедно с екипа си помогна на пострадалите през септември 2022 г. от карловските наводнения. Посмъртно бяха наградени Мирослав Пектов от Костинброд и Габриел Илиев от Долни Дъбник, които жертваха живота си, за да спасят турист от мъртвото вълнение край Ахтопол. Сред отличени е и Григор Даулов, кмет на Чавдар, който възроди българското село и Димитър Димитров, който строи църква с дарения и собствени усилия в село Искър.

Сред отличените в церемонията „Достойните българи“ са Живко Стамболиев, които заедно с приятелят си Теодор Бочев помогнаха на ранените деца след тежка катастрофа на магистрала „Тракия“. В церемонията бяха отличени още Никълъс Михайлов и съученикът му Йордан Киров, който с бързата си реакция предотвратиха влакова катастрофа, както и Павел Павлов, спасил сирийче и баща му от измръзване. Награда получи и Пламен Анчев от Сливен, който помага на възрастни хора с умствена изостаналост.

В церемонията бяха отличени още Алберт Попов, за постиженията му в зимните спортове и Елена Панайотова, която обучава деца в Африка. Като достойни българи бяха отличени и журналистите Калчо Петков от БНТ, Бесте Сабри от bTV и Мира Иванова и Виктор Николаев от NOVA.

Националната кампания "Достойните българи" от 2003 г. до 2023 г. е отличила близо 800 сънародници, спасили човешки животи, защитавали справедливи каузи с куража да променяш, дарявали щедро.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички