Четвъртък, 27 Юли 2023
 
Регионът

Община Стрелча посрещна Деня на Земята с впечатляващи резултати от екоинициативи

  24.04.2023 16:47             
Община Стрелча посрещна Деня на Земята с впечатляващи резултати от екоинициативи

В навечерието на Международния ден на Земята - 22 април, участниците в екологичните инициативи, организирани от Община Стрелча, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“, ДГ „Д-р Стайко Стайков“ и младежите от Ромския квартал на Стрелча, отчетоха повече от ефективни резултати.

Началото на местната екологична кампания бе дадено на 18 март 2023 г. В рамките на „зеления месец“ бяха осъществени акции за почистване на зелени площи, градинки, места за обществено ползване и крайградските зони.
Особено активно бе участието на младежи и деца от Ромския квартал, които с много желание и чувство за отговорност към околната среда почистиха натрупаните отпадъци в общинските зелените площи и детската площадка в квартала. Участниците представиха впечатляващо общината в надпреварата „ЕКО ОТГОВОРНА Община на България“, организирана от сдружение „BG Бъди активен“ - част от кампанията “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!”. Съучастник в полезното дело бе ОП „БКС и ОИ“, чиито служители извозиха събраните боклуци.
Петъчният 21 април, в който се проведе финалния етап на кампанията „Екоклас“, организирана от Община Стрелча в сътрудничество с Екопак България и сдружение „BG БЪДИ АКТИВЕН“, бе най-очакван от учениците от двете училища на територията на общината и децата от детската градина. Съвсем резонно състезанието между класове и групите за предаване на най-голямо количество използвани рециклируеми пластмасови и метални опаковки се превърна в своеобразен празник на екологията.
Кампанията се провежда за втори път и ненапразно - резултатът от събраните пластмасови бутилки и метални опаковки е два пъти повече от миналата година - 1420 кг.
В общото класиране победители са учениците от НУ „Паисий Хилендарски“ с 545 кг събрани отпадъци, следвани от учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ с 465 кг и възпитаниците на ДГ „Д-р Стайко Стайков“ с 409 кг. Училището първенец прибави към многобройните си отличия и купа от надпреварата.
Класовете-победители от двете училища - VIII, II “a“ и III “а“ бяха наградени с грамоти и билети за кино прожекция в кино „Арена“ – София.
Вторите места, отредени на VI „а“ и I „а“ и третите места за V „а“, V “б“ и I „б“ клас получиха топки за баскетбол, волейбол и футбол.
На училищата бяха предоставени цветни кошчета за разделно събиране на отпадъците.
Победителите от ДГ „Д-р Стайко Стайков“ - 4-та група „Пчелички“ получиха купа, грамота, топки и рециклиращо камионче, а вторите – 3-та група „Слънчо“ – топки, фризби продукти и стикери.
И тази година натрупаните знания на малките еколози от НУ „Паисий Хилендарски“ и ДГ „Д-р Стайко Стайков“ бяха представени чрез таланта им в изложби и сценични изяви.

(Зн)
 


 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички