Регионът

Кметът на Пещера подписа договор по проект за подобряване на капацитета на администрацията

  25.04.2023 13:18             
Кметът на Пещера подписа договор по проект за подобряване на капацитета на администрацията

Кметът на Община Пещера, Йордан Младенов подписа Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализацията на проект: „Подобряване на капацитета на администрациите и пилотно прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени на общините Пещера, Батак, Садово и Стрелча“,  по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Партньори по проекта са Община Батак, Община Садово, Община Стрелча, Сдружение „Съюз за България“ и СУПРАС АС Норвегия.

Основната цел е повишаване капацитета на общините Пещера, Батак, Садово и Стрелча за оценка на стратегическите им планове и програми във връзка с планиране и изпълнение на действия, водещи до намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към изменението на климата.

Основни дейности по проекта:

  • Подобряване на компетентността на общинските служители в областта на планирането на мерки за смекчаване и адаптиране към климатичните промени;
  • Обмен на опит и добри практики от страна-донор, Норвегия и разпространяването им;
  • Оценка на общинските планове по отношение на изпълнението на целите за намаляване на емисиите на парникови газове и набелязаните мерки за адаптация към изменението на климата;
  • Подобряване на уменията и експертизата на местно ниво;
  • Разработване и прилагане на пилотни мерки за смекчаване и адаптация към климатичните промени:
  • изграждане на фотоволтаични инсталации на общински сгради, собственост на общините партньори- инсталиране на 2 бр. фотоволтаични инсталации с мощност до 30 kW в Община Пещера и по 1 бр. в общините партньори.

Повишеният капацитет на общините, както и прилагането на пилотни мерки за използване на ВЕИ и по-добра енергийна ефективност на общински сгради пряко ще допринесе за постигане на главната цел на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени", а именно: подобрен статус на околната среда и намален ефект от замърсяването.

Работим заедно за по-зелена, по-конкурентна и по-приобщаваща Европа.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 280 хил. евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021“.

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички