Пазарджик

След безброй роли на самодейната сцена Стела Божкова изигра себе си в първата си стихосбирка

  30.04.2023 08:27             
След безброй роли на самодейната сцена Стела Божкова изигра себе си в първата си стихосбирка

МАЛО КОНАРЕ. Стела Божкова, един от най-активните жители на най-голямото пазарджишко село, особено що се отнася до самодейността, представи първата си поетична книга „Стихиите на душата“. Интересът бе толкова голям, че се наложи първоначално предвиденото пространство за събитието да бъде сменено с по-голямо. Емил Йорданов, DJ Емо, който е и председател на официалния фен клуб на „Манчестър Юнайтед“ в България, не скри, че е участвал в организацията на над 100 подобни представяния къде ли не, но досега не е виждал толкова много гости. Той има огромен принос Стела Божкова да сбъдне мечтата си.

Самото представяне бе

емоционално и топло, каквато е и авторката

Тя сама прочете творбите си, изразително и вдъхновено. И в нейните очи, и в тези на присъстващите проблясваха сълзи, разцъфтяваха усмивки, гласът й ту трепереше, ту добиваше артистичната нотка, която малоканарци познават и обичат от изявите й на сцената през годините. Поздравленията и аплодисментите бяха безброй. Както и пожеланията да не спира да пише.

Темите в „Стихията на душата“ са разнообразни – за любовта, живота, битките, трудностите и препятствията, радостите и скърбите. Разбира се, толкова колоритен автор няма как да не отдели подобаващо внимание и на хумора, който изобилства от типичния малоканарски диалект.

Особено вълнение предизвикаха стиховете,

посветени на семейството, близките, приятелите, както и други хора, докоснали сърцето на авторката. А първият човек, към който тя се обърна по време на представянето, бе учителката й по литература Въла Чонгова:

- Другарката Чонгова е скъп за мен човек. Тя ме запали за доброто, за човешкото, за душата, която трябва да намери себе си. Благодаря Ви, другарко Чонгова, за всичко, което ми дадохте. За това, че и днес сте до мен, днес, в един от най-запомнящи се дни в моя живот.

- В момента се чувствам като актьор, който трябва да изиграе представлението на живота си. Досега съм била много, много пъти на сцената, но винаги съм била в ролята на друг.

Да бъдеш себе си е много по-трудно

Човекът е една огромна вселена от мисли, чувства и емоции, каза още авторката. Тялото и душата ми се оказаха тесни за всички тях и аз почувствах нужда да ги излея навън - призна Стела Божкова

Подредбата, редакцията и избора на снимки в „Стихиите на душата“ е на Албена Жилекова:

- Лично аз, четейки стиховете на Стела, я преоткрих като творец и като човек. Вярвам, че това е само началото и че в бъдеще тя ще ни даде още много. В много от нейните стихове човек може да припознае себе си, собствените си емоции и преживявания.

Малко хора обаче се осмеляват да се разкрият по този начин

Затова я поздравявам за смелостта, а на вас ви гарантирам наслада за душата, докато четете книгата.

Кметът на Мало Конаре Димчо Караиванов също бе сред гостите, както и местните читалищни деятели, всички самодейци, учители, лекари и здравни работници, гости от Пловдив и много други. Почти толкова развълнувани, колкото Стела, бяха двете й деца – Даря и Юлиян, и внучка й Ваня.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички