Пазарджик

За пръв път в историята на олимпиадите - наше училище е с трима лауреати

  04.05.2023 08:23             
За пръв път в историята на олимпиадите - наше училище е с трима лауреати

Още трима се връщат от юбилейното 20-о издание на националната олимпиада по ИТ с оценка „Отличен“

За първи път в национален кръг на каквато и да е олимпиада пазарджишко училище има трима лауреати. Училището е ПМГ „Константин Величков“, а олимпиадата е по информационни технологии. И то юбилейното й 20-о издание, провело се от 21 до 23 април в Шумен. Лауреатите, чието представяне е оценено с 6.00, са Николай Стоянов, Деян Азми и Виктор Достинов. Постижението им дава право в годината на завършването си да получат лауреатско удостоверение, което е неразделна част от дипломата за средно образование (Деян и Виктор през тази учебна година, а Николай през следващата). Пълната шестица на национален кръг пък се признава за кандидатстване в голяма част от най-престижните университети в страната - Софийския, Техническия, Пловдивския и други.

Не само трите момчета обаче се връщат с оценки „Отличен“

Виктор Вукев изкарва 5.75, а Стефани Кочева  и Ая Кожухарова – 5.50. Всички са възпитаници на математическата гимназия. И екип на „Знаме“ разговаря с тях.

Преди това обаче ръководителката им Валя Малинова обясни за оценяването:

- Дванайстокласниците Деян Азми и Виктор Достинов се класираха на второ място от 15 отбора в категория „Съвременни системи за визуална информация“ със своя проект „Biome Wars“. 15 бяха отборите и в другата категория – „Разпределени приложения“. В нея Николай Стоянов и Виктор Вукев са четвърти с проекта си „TripGaniser“, а Стефани Кочева и Ая Кожухарова завършиха шести с проекта си „InShort“. И четиримата са единайстокласници.

Преди защитата на проектите, имаше и друг кръг, в който се решаваше тест

с изключителна сложност

Съдържаше 50 въпроса, с които участниците да се справят за 60 минути. В тях бяха включени различни области от програмирането – алгоритми, кодиране, криптиране, логически задачи, бази данни, мрежи и т. н. Освен това, няма право да се връщаш назад, което усложняваше още повече теста.

- Истински кошмар - признават решавалите го.

- Сумираните точки от проекта и от теста формираха индивидуалното класиране, откъдето са и окончателните оценки, за които стана въпрос по-горе – продължава г-жа Малинова. - Другото интересно е, че за първа година лауреати имаше и сред единайсетокласниците. А в самата олимпиада се включиха общо 175 ученици, разпределени в 3 възрастови групи – 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас.

Проектът на лауреатите Деян Азми и Виктор Достинов всъщност е игра - „Biome Wars“ (“Война на природни зони“). Кодът и логиката са дело на Деян, а Виктор е автор на графиките. Използвали са утвърдени в гейминга технологии като Unity и Visual Studio (версия 2017), както и браузър програмата PiskelApp:

- Вярваме, че оригиналната структура на нашата игра ни отличи от останалите – разкриват двете момчета. - Развитието в повечето игри е леко банално – имаш няколко нива и побеждаваш лошия, докато в нашата всичко зависи от въображението на играча. Пренася в бъдещето, когато

човечеството е изразходвало всички свои ресурси и търси нови планети за заселване

Именно това е ролята на играча – той търси светове, където да се установи и наблюдава техните флора и фауна. Имаме алгоритми, които създават безкрайно много варианти на тези светове, благодарение на което няма две еднакви игри – 1000 играча могат да играят 1000 различни игри, да имат 1000 различни преживявания и всеки да намери точно това, което лично на него най-много му допада. По този начин не ти доскучава и не губиш интерес, колкото и дълго да играеш. Всеки път компютърът генерира нови и нови светове с разнообразни природни зони – гори, поляни, пустини и т. н. Играта трябва да се инсталира, ще откриете линка на https://vikday.itch.io/biome-wars.

И Деян, и Виктор обичат да играят игри. В бъдеще искат и да ги създават, а за олимпиадата казват, че е била генералната им репетиция, която ги е убедила, че са на прав път. След завършването на средното си образование са се насочили към Техническия университет, специалност „Информатика и софтуерни науки“:

- Искаме да се развиваме в България. Релизацията в чужбина като че ли вече не привлича толкова много хора, както преди. Мнозина се убедиха, че и там не е мечтаният Рай. Възможности не липсват и тук, докъде ще стигнеш, зависи и от теб самият. Затова

нашият избор е България

Следващият отбор – на Николай Стоянов и Виктор Вукев, се явява за шеста година на националната олимпиада по информационни технологии, все със оценки 5.75 или 6.00. Темите на проектите им винаги са практични – сайтове с видеоуроци, приложения за организиране на работата в хотели или на развлекателни градски игри.

- Тази година се спряхме на приложение за планиране на екскурзии и ваканции, без значение дали става дума за уикенд или за месец. Нарекохме го „TripGaniser“ (https://tripganiser.com/ ), защото представлява своеобразен органайзер. Можеш да си организираш почивката сам от началото до края, по дни и дори по часове. Можеш да си съставиш програмата със забележителностите, които искаш да посетиш, и активности, които те привличат. Можеш дори да добавиш нужните билети, резервации, сертификати и други документи. Целта е всичко да ти е на едно място, всичко да е персонализирано. Има също така възможност за т. нар. летящи листчета, на които да нахвърляш идеи и да ги включваш впоследствие, например ако ти остане време. А в момента разработваме и възможност новите потребители да използват вече съставения план на друг, отново с цел улеснение. Разбира се, препраща към GPS, когато е необходимо.

Приложението „TripGaniser“ е достъпно както от компютър, така и от мобилен телефон. Клиентска му част е написал Виктор, използвайки работата рамка Angular, а сървърната – Николай, използвайки езика C#, облачни пространства за снимки и т. н. В тези области смятат да се развиват двете момчета и занапред. Николай също получи правото

да влезе в университет без приемен изпит

Той има още една година да избира ВУЗ. Един от вариантите, които сериозно обмисля, е Софийският университет.

Дамският отбор – на Стефани Кочева и Ая Кожухарова, са тандем за пръв път. По отделно обаче са стигали до националния кръг на олимпиадата.

- Предишният ми проект представляваше интерактивно портфолио под формата на уебсайт. Сегашният – „InShort“ („Накратко“), е негово своеобразно продължение. Генерира СV-та и портфолио. Ще го откриете на https://inshort.site/home

- казва Ая.

- Идеята ни е приложението максимално да улесни потребителя в създаването на СV и портфолио и като цяло да подобри представянето му пред университет, преподавател, работодател, организация или когато иска да направи професионално първо впечатление – допълва Стефани.

Двете момичета признават, че имат идеи да добавят още мотивационно писмо, LinkedIn и други функционалности към „InShort“. Използвали са същите технологии като Виктор и Николай.

Гордеят се с дизайна на приложението си,

което също има както уеб, така и мобилна версия:

- СV-тата и портфолиата, които генерира, не са изчистени, както сме свикнали, а са по-интересни и правят впечатление. Оригинални и авторски са.

На въпроса какво е за тях програмирането, шестимата отличници отговарят вдъхновено:

- Възможност да се усъвършенстваме постоянно. Това е сфера, в която винаги нещо се променя, винаги има какво ново да научиш, което е изключително мотивиращо. Непрекъснато се стараеш да надграждаш, следиш какво правят другите, докъде са стигнали, опитваш се да ги догониш. Освен това, учиш, докато правиш, докато създаваш. Това също много ни харесва. В програмирането няма граници, толкова е всеобхватно. В него има нещо много запалващо, превръща се в страст и не можеш да спреш. А и създаваш неща, които са ти от полза, помагат и на другите.

Преподавателката Валя Малина обобщи:

- Успехът на тези момичета и момчета е огромен. Гордея се с тях. Поздравявам ги за тяхната амбициозност, целеустременост и креативност. За усилията, които полагат. Защото това, което те правят, не е лесно. Освен това,

зад подобни постижения и успехи стои страшно много труд

Един проект се създава за 5-6 месеца, като през това време всеки ден работиш по 5-6 часа.

- Денем и нощем – вметват олимпийците с усмивки.

Първата си стъпка по пътя на националните състезания и олимпиади Валя Малинова прави през 2007 г. с Николай Стоицев и Ивайло Данев. От тогава до днес точно 50 нейни ученици са били класирани на националния кръг на олимпиадата по ИТ, почти всички постигайки успех над 5.50. След двете лауреатски титли на Николай Стоицев през 2009 и 2010 г., следва тази на Стоян Хайдушки през 2021 г.

- Тогава написах: „Малките“ – ръкавицата е хвърлена! Очаквам следващите. И отговорът не закъсня.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички