Четвъртък, 03 Авг 2023
 
Спорт

Инфарктен финал! На косъм изпуснахме шампионската титла!

  02.05.2023 21:07             
Инфарктен финал! На косъм изпуснахме шампионската титла!

БУРГАС. Буквално в последния момент се срина мечтата ни за исторически втори пореден требъл за волейболния ни Хебър. Пазарджиклии преди минути пропуснаха да спечелята за трети път шампионската титла, добавяйки я във витрината със завоюваните през сезона и Купа на България и Суперкупа. Нашите загубиха  петия финален плейоф от Нефтохимик с 2:3 (25:17, 25:23, 21:25, 22:25, 15:12) след възможно най-трудния и заплетения в съспенс финал. Да припомним, че възпитаниците на Атанас Петров спечелиха първите два финални двубоя в Бургас с 3:2 и 3:1 гейма, но Хебър успя да победи с 3:2 и 3:0 в Пазарджик. Сега във Финал№5 Хебър пак бе изправен до стената след като загуби първите две части и накрая бе само на 3 точки от титлата!

В първата  част играта спореше на домакините. Те поведоха с 4:1 в началото на мача, а след като и Душан Лопар на два пъти с блокада спря атаки на Джулио Саби и Николай Николов Камило Плачи взе прекъсване за Хебър при 6:1. Разликата ни тежеше, но не можеше да се стопи. Калоян Балабанов направи 9:3 след успешна атака по острия диагонал от зона 4, а Матей Михайлович добави точка за 10:4, като атакува по правата от зона 2. Блокаут на Якопо Масари, успешна атака на Балабанов и мрежа на Саби бяха добре дошли за Нафтата. Второто прекъсване за Хебър бе при 17:10, но Балабанов прибави нова точка за тима си след добра атака - 18:10. Плачи замени Добромир Димитров с  Туш, а последният стъпи на крака на Матей Михайлович при 21:14 и се наложи австрийският разпределител отново да даде мястото си на Добри Димитров. След технична атака на Калоян Балабанов от зона 4 и бургазлии взеха първата част с 25:17.

Вторият гейм започна аналогично и черни облаци надвиснаха над „тигрите“. Нефтохимик поведе с 5:3, а разликата нарасна на 3 точки след като Якопо Масари атакува в антената - 8:5. Тодор Алексиев атакува успешно по диагонала от зона 4 за 11:12. Атанас Петров взе тайм-аут за бургазлии. Тодор Алексиев изведе Хебър напред при 13:12. Блокаут на Матей Михайлович и Нефтохимик отново излезе напред с 14:13. Двата отбора се дебнеха за грешки и резултатът вървеше равен, а Калоян Балабанов на два пъти връщаше статуквото за 19:19 и 20:20 след като спря атака на Джулио Саби направи много технична атака в задно поле. При 22:20 за Хебър Атанас Петров взе прекъсване за бургазлии и то имаше ефект. Разликата бе стопена – 23:23, от Трухчев, който преди това реализира успешна атака и накара Плачи да поиска прекъсване. Но „тигрите“ така и не можаха да преминат кота „23“. Балабанов затвори втория гейм - 25:23.

Третата част тръгна в равен ритъм, но Хебър поведе с  4:2, а след това и с 5:2 за Хебър след две мощни атаки на Тодор Алексиев и задържана топка на Аксел Трухчев, а това накара Атанас Петров да вземе прекъсване. Но това не наруши синхрона на играта на хебърци, които увеличиха разликата на 4 точки. Преднината на настоящите шампиони стана 14:9 след бомбен ас на влезлия само за изпълнение на сервис Илия Петков. Нефтохимик успя да намали изоставането си до 12:14 след две грешки на Хебър и атрактивна контра на Трухчев, което принуди Камило Плачи да поиска прекъсване. Нафтата не можа да стопи разликата на повече от 2 точки и геймът беше наш с 25:21 след мощна и бърза атака през центъра на Виктор Йосифов.

Равностойно вървеше и четвъртата част, а след две отлични блокади на Виктор Йосифов и Якопо Масари „тигрите“ дръпнаха с 2 точки – 8:6. Нефтохимик успя да изравни и дори да обърне за 9:8 след зрелищно отиграване при мрежата на Красимир Георгиев. Хебър успя да излъже противника с 13:11 при атака в аут на Калоян Балабанов от домакините и нов бомбен ас на влезлия само за изпълнение на сервис Илия Петков. Прекъсването на Атанас Петров не помогна на домакините. Тодор Алексиев с блокаут направи 14:11. Джулио Саби върна аванса след мощна атака от втора линия - 18:15 за "тигрите". Страхотен Саби в атака помогна за осезаемата преднина на Хебър - 21:17 на Саби, което позволи на момчетата да вземат гейма с 25:22 след атака-пайп в аут на Аксел Трухчев.

В тайбрека в зала „Младост“ резултатът вървеше точка за точка, докато домакините не поведоха с 5:3 след нова силна атака на Матей Михайлович и  ас на Калоян Балабанов. Хебър успя да изравни при 7:7 след успешна атака на Джулио Саби и ас на Якопо Масари. Размяната на полетата пък дойде при 8:7 за настоящите шампиони след супер блок на Илия Петков. Ритъмът „точка за точка“ продължи докато Нефтохимик не обърна от 9:10 на 11:10 след поредна добра атака на Михайлович. Плачи поиска прекъсване за Хебър. Нафтата поведе с 13:11 след нов ас на Балабанов, а контра на Трухчиев доведе нещата до мачбол. Въпреки второто прекъсване за Плачи и Хебър, Нефтохимик спечели тайбрека с 15:12 след нова атака на Михайлович, а с това и двубоя, и титлата на България."Тигрите" обаче заслужават адмирации за представянето си - неслучайно шефът на БФВ Любо Ганев подчерта, че в последните 30 години България не е имала такъв финал.

Нефтохимик: Иван Станев, Матей Махайлович, Аксел Трухчев, Красимир Георгиев, Душан Лапар - Симеон Добрев-либеро.

ХЕБЪР: Добромир Димитров, Джулио Саби, Якопо Масари, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров (Александър Туш).

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички