Регионът

С тържествена сесия започнаха празничните събития в Пещера

  06.05.2023 09:18             
С тържествена сесия започнаха празничните събития в Пещера

С тържествена сесия на местния Общински съвет започнаха празничните събития в Пещера посветени на 6 май- празник на града. Шести май е определен за ден на Пещера през февруари 1994 г. , като предложението за това внасят съветниците Стефан Бойкинов и Георги Фолев, а кмет на града е Димитър Такев.

Председател на Общинския съвет по това време е Петко Енев. Това припомни в словото си председателят на ОбС д-р Николай Пенев. За 29 път в най-новата си история градът ще отбележи с букет от концерти своя Гергьовден. Официален гост на сесията бе кинорежисьорът Людмил Стайков, който е почетен гражданин на Пещера.

Читалище „Развитие – 1873“ и читалище „Зора – 1903“ в Радилово са отличени за активна дейност послучай празника на Пещера.

Наградите бяха връчени от кмета Йордан Младенов по време на тържествената сесия. Отличията на двете институции се присъждат и заради юбилеите им тази година. Читалище „Развитие – 1873“ навършва 150 години, а читалището в Радилово – 120.

„Пещера е град с хилядолетна история и култура, осеян с църкви и светилища, с крепости, чешми и мостове, възпят в легенди и предания. Тук минало и настояще са вплетени в пъстра броеница – здрава и жилава като изконните народни традиции.

Ние, жителите на Пещера сме горди с това, че сме пазители на тази твърдина на българщината, в която хора от различна етническа и религиозна общности живеят в сговор и хармония… Нека денят на Свети Георги ни обединява, нека ни прави по-добри и по-смирени хора. Нека отворим широките си пещерски души и да посрещнем тези три големи празника – Денят на град Пещера и юбилеите на читалищата в Радилово и Пещера“. – заяви в приветственото си слово кметът на община Пещера – Йордан Младенов.

В словото си председателят на Общинския съвет – д-р Николай Пенев припомни кървавите дни около потушаването на Априлското въстание и спасението на Пещера от Осман Нури ефенди. Той припомни ролята му за изкуплението на местните жители, които не са дали нито една жертва.

Д-р Пенев нарече Гергьовден – ден на спасението, позовавайки се на есето на Мария Джуркова и допълни: „Уважаеми колеги, уважаеми кметове, уважаеми гости, отправям към вас сърдечни пожелания за здраве, сполука и благоденствие! Нека Свети Георги победоносец, покровител на града ни да бъде с всички нас, във всяка следваща стъпка към осъществяването на успешни и ползотворни бъдещи начинания за развитието на град Пещера!“

На първия етаж във фоайето на сградата на Община Пещера е експонирана изложбата на фотографа Драгомир Тетереков от фестивала „Пъстроцветна Пещера“. Лентата е запечатала усмивки, настроение, танци и празнични моменти от пролетното събитие, което се провежда в Пещера за втора поредна година.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички