Други

Снежана Стойчева и Стен Леон зографисаха храма “Свети Георги“ за Гергьовден

  07.05.2023 08:06             
Снежана Стойчева и Стен Леон зографисаха храма “Свети Георги“ за Гергьовден

64-те стенописи са сътворени под звуците на църковни песнопения и гонят дяволите

ВЕЛИНГРАД. Малката църква „Свети Георги“ отвори врати навръх Гергьовден в градинката край местен хотел в квартал „Чепино“. Пазарджишките художници Снежана Стойчева и Стен Леон зографисаха храма. Стенописните икони са 64, изпълнени в ортодоксалния стил по канон, а виделите ги жители и гости на града са впечатлени и от майсторската изработка, и от излъчването на светиите. Всички стенописи са сътворени под музикалния съпровод на църковно-славянски песнопения на български, руски и гръцки хорове. Музиката зареждала творците, но не само тя.

„Когато рисуваш с мисия на такова специално място, няма как да не си окрилен.

Последните 3 месеца работех по 17 часа на ден и имах само 5 часа сън

на денонощие, но въобще не се чувствах уморена. Целта ми беше да накарам хората, които влизат, да виждат светлината в очите на светците. Това са 64 чифта очи на хора, пожертвали се за Исус Христос и истината, която проповядва. Светлината в очите им трябва да покаже на всички пътя към Господ Бог. И мисля, че това се получи“, признава Снежана. Тя и синът й Стен (каквото е артистичното име на Кирил Кирилов) се справили със зографисването за 6 месеца след спечелването на проекта пред Пловдивската митрополия.

„Акустиката в църквата е невероятна. Виждам как иконите въздействат на хората, влезли вътре.

Някои миряни влизат ядосани и дяволите им бягат

Следваме канона, но това не лишава от одухотвореност образите на светците, напротив. Аз търсех пълна симетрия в композицията, за да е всичко в пълна хармония, защото тя подсилва още повече излъчването на стенописите“, казва Стен Леон.

Неслучайно

на църквата отвън има 4 икони и там са изписани десетте Божи заповеди

„И преди сме рисували външни икони – стоят с години под дъжд, сняг и вятър, и не се повреждат. Искахме и тук да е така – църквата да е достъпна за всеки, търсещ подкрепа и през нощта, когато храмът е заключен“, казва Снежана Стойчева.

Това е 11-ти Божи дом, който майка и син зографисват. През 2016-а Стойчева изписа три параклиса край Гоце Делчев и дари само за тях 77 иконописа.

„Аз смятам, че

човек трябва да е чист, когато изписва икони

И духовно, и физически, защото двете неща вървят заедно. В това съм била убедена и когато учех в Солун иконопис, и в практиката ми след това. Цял живот съм веган и не мога да проумея как човек взима ножа и с лекота лишава от живот малките агънца, козлета…. Как убива малки и големи животинки. Нали всички знаем, че агнецът е символ на Исус. Че свети Георги уби змея. И въпреки това ние убиваме агнеца на всеки Великден и Гергьовден. И всеки един ден… Дано очите на светците в този храм покажат на всички нас, които се борим за вечния живот, по кой път трябва да вървим. Защото има вечен живот с Бог. Но има и вечен живот с Луцифер“, тъжно се усмихва Снежана Стойчева.

Тодор ГРОЗДЕВ

Със съкращения. Кои са архитектът, основният ктитор и други подпробности - четете само в книжния ни брой.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички