Четвъртък, 10 Авг 2023
 
Други

Момчетата от ВУИ-Ракитово бяха на празничен фестивал в НДК

  07.05.2023 08:15             
Момчетата от ВУИ-Ракитово бяха на празничен фестивал в НДК

По стара традиция хората се поздравяват с “Христос възкресе” до 40 дни след Великден. Сигурно това дава основание на организаторите на фестивала Максфест в НДК да поканят момчетата от ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово на купон преди дни в центъра на София. Там те се срещат с много свои приятели от църква "Пробуждане": Вирсавия, Ана-Мария, Тереза.

Тази година празненството не е на открито, защото времето е нестабилно и всеки момент може да завали дъжд. Всички игри и забавления са организирани в зала на нивото на подлеза пред Националния дворец на културата. Групата от ВУИ - Ракитово, състояща се от 42 ученика и 5 ръководители, пристига първа. Децата са водени от: Атанас Гушевилов - възпитател, Деян Просеников - възпитател, Георги Костов - възпитател, Гергана Чолакова (г-жа Гери) - социален работник и Свилен Топчиев - учител. Поради ранното пристигане се създава възможност за разходка в центъра на София. В групата има нови момчета, които за първи път в живота си са в столицата. Голямата група бавно се носи по пешеходната улица Витоша. Магазини, книжарници, галерии и пъстра не толкова многолюдна тълпа се движи наоколо в ранния съботен час. От някъде се носят аромати, въздухът е още свеж, кацат гълъби. Уличен музикант вече свири и пее. Задава се трамвай. За част от момчетата всичко в този огромен град е чудно и интересно.

След малко групата бавно се събира на площада пред входа на президентството. Тук най-голям интерес предизвикват гвардейците. Няколко момчета питат дали са живи. Та те изобщо не мърдат. Приближават се със страхопочитание. Г-жа Гери обяснява, че са живи. И нейния съпруг е бил гвардеец. Сградите на Министерски съвет, на Народното събрание и дори на Националния археологически музей със съкровищата не могат да привлекат такова внимание. Но времето лети и след снимка на повечето деца пред Президентството с гвардейците всички поемат обратно към НДК.

Още по пътя към НДК децата са настигнати от група акробати и клоуни: деца на кокили, които достигат над 3 метра, деца на велосипеди с едно колело, премятащи се акробати. Всички те влизат в ниво минус едно, където е Максфеста. На входа момчетата от ВУИ получават гривна за разпознаване и множество талончета: за вода, за фреш, за торта от сладкарница Неделя, за пица, за безалкохолна напитка. В залата имат възможност да включат телефоните си на заряд, могат да играят с десетките балони. Голям интерес предизвиква къта с рисуването на лица. Преди година Антон от VIII клас е с нарисувано лице на котка и цяла година е на едно табло със снимки в училището. Всички му завиждат. Сега той пак иска да се превърне в някое интересно създание. Но този път Гошо Йосков от V клас е по-интересен. Бобчо от VI клас и Сабрин от VI клас трайно засядат пред плейстейшъна и играят мач. Най-интересни са дузпите.

За Гошо Йосков това е един от най-специалните дни. На Максфеста той среща сестра си, която също е там, но заедно с момичета от ВУИ - Подем. Почти всички момчета от ВУИ - Ракитово отиват да се запознаят с нея и коментират, че брата и сестранта много си приличат.

Момчетата проявяват интерес към игрите с топка, които представя бивш футболист на Левски. Над всички блести Стефан Калчев от VIII клас, който с лекота прави над 30 “крачета” и печели футболна топка. Нено прави опит да го достигне, но не успява.

Интерес предизвиква и концерта на вокално-инструменталната група към църква "Пробуждане". Освен госпъли момчетата и момичетата от групата изпълняват и хип-хоп песни, балади, мелъди рок.

Повече от пет часа отлитат неусетно в игри и забавления. Когато идва време за тръгване, момчетата не могат да повярват, че денят е свършил. Водени от доброволката към Пробуждане Пени, групата от ВУИ - Ракитово прави кратка разходка през моста на влюбените край НДК и се качва в автобуса. В автобуса всички бързо се укротяват. Тяхната безкрайна енергия този път е на изчерпване. Само нарисуваните лица на няколко момчета напомнят за нещо преживяно и незабравимо.

Автор: Свилен ТОПЧИЕВ

учител

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички