Пазарджик

Надзирателите и в Пазарджик протестират - не искат 12-часови смени, не могат да пазят всички затворници

  12.05.2023 07:21             
Надзирателите и в Пазарджик протестират - не искат 12-часови смени, не могат да пазят всички затворници

ПАЗАРДЖИК. Синдикатите на служителите в затворите и в арестите днес мълчаливо ще протестират в цялата страна заради нарастващия брой случаи на агресия срещу тях след смяна на сменния режим, както и заради липсата на информация за заплащането. Вчера те не постигнаха съгласие на среща с ръководството на правосъдното министерство. На продължилата близо два часа среща им е било обявено, че няма възможност за увеличение на заплатите, както и че няма да бъде променен начинът, по който в момента работещите в местата за лишаване от свободата дават 12-часови дежурства.

Днес от 10:30 часа те ще излязат на първия от поредицата символични протести. „Знаме” се срещна с част от протестиращите преди това

Охрана на ръба на санитарния минимум

Промяната на режима изтъкна като основна причина за недоволството Емил Буров, председател на синдикалното дружество към Синдиката на служителите на затворите в България.

„Преди бяхме на 8-, 12- и 24-часови смени, а сега изпълняваме само 12-часови. Това създава големи проблеми в системата на затворите и арестите в цяла България. Министерството не покани Синдиката за мнение по темата, макар че имаме споразумение за сътрудничество. В резултат има над 50 напуснали служители в страната. От тях 20 са само в един затвор – а това е едно цяло отделение, което днес трябва да застъпи на работа. Още в първия месец на реформата се появиха проблеми.

Започнахме да застъпваме по-малко надзиратели на пост,

съкратиха се някои постове, напрежението, натовареността и демотивацията сред служителите нараснаха. Започнаха да се разболяват, болничните се увеличиха. Началниците не намериха смелост да застанат зад служителите, макар да знаят, че 24-часовият режим е най-удачен” – казва Буров.

„Има постове, на които се носи службата от двама души задължително, а в последните месеци в затворите там в различни моменти застъпва по един служител. Или нощни смени – на два поста застъпва един човек. Или на три поста! 12-часовите смени са много по-уморителни, дори от 24-часовите, защото много по-често се идва на работа” – допълва Димитър Хаджийски.

Министър Зарков вече обясни, че с реформата се е намалил с 80% извънредния труд и министерството ще продължи да отстоява евростандартите с 12-часовите смени.

Защо не са съгласни с него протестиращите, какви са другите им искания и подробности за еожедневните посегателства спрямо личния състав в затворите, включително в Пазарджишкия, четете само в книжния ни брой.

Върбан ВИЧЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички