Пазарджик

Дванайстокласници разиграха съдебен процес в съда по истински казус

  12.05.2023 16:03             
Дванайстокласници разиграха съдебен процес в съда по истински казус

Днес в Зала № 1 на Съдебната палата в Пазарджик учениците от XII „в“ клас разиграха съдебен процес по наказателно дело. За участниците това бе голям шанс да придобият опит и познания в сферата на правните науки.

Пред очите на своите съученици младежите облякоха тогите и успешно влязоха в ролите на съдия, прокурор, адвокат-защитник, свидетел и съдебен секретар. Те показаха на присъстващите в залата как на практика протича един съдебен процес за шофиране след употреба на амфетамини. Сценарият беше подготвен по действително наказателно дело, с влязла в сила присъда като участниците старателно репетираха своите роли.

Прокурор Вили Ликова поиска 2-годишна ефективна присъда, тъй като подсъдимият вече е осъждан за шофиране в нетрезво състояние и е с негативни характеристични данни. Неговият адвокат Кристина Илиева пледира „невинен“, тъй като клиентът ѝ действително е употребил амфетамин преди 2 дни и не е осъзнал, че като шофира, ще бъде отчетено наличие на наркотично вещество при полицейска проверка с кръвен тест. Подзащитният ѝ е трудово ангажиран, грижи се за семейството си и има намерение да продължи с образованието си. Свидетелката Кристияна Илиева също се опита да го защити, че е искал да ѝ помогне като я закара до болницата, тъй като ѝ прилошало. При последната си дума подсъдимият изрази съжаление за извършеното престъпление, взел си е поука и подчерта, че просто е искал да се погрижи за приятелката си.

Съдия Ася Лазарова осъди 19-годишният Марио Ценкин на 2 години лишаване от свобода и глоба, поради високата обществена опасност на престъплението, което можеше да има и по-сериозни последствия.

С това събитие приключи последния етап от производствената практика на първия випуск от паралелка „Съдебна администрация“ при ПГИМ гр. Пазарджик. Председателят на Окръжен съд – Пазарджик тържествено връчи удостоверения и предметни награди на участниците в Образователната програма и изрази своето удовлетворение от работата на всички, които отговорно приеха предизвикателството. Административният ръководител пожела на учениците успех, благодари за сериозността, с която са подходили към практиката си и ги увери, че с удоволствие отново ще им бъде дадена възможност за надграждане на усвоеното в областта на правото, както и че ще бъде радостна да ги види в редиците на магистратите и на съдебната администрация.

Стажът се проведе в периода 2-12 май 2023 г. Учениците посетиха съдебни заседания по наказателни дела. Бяха им изнесени лекции за престъпленията, извършени при шофиране в нетрезво състояние и след употреба на наркотици.  Съдебни служители им представиха Правилника за съдебната администрация, Етичния кодекс, работата на отделните служби. Запознаха се с начина на работа на Единната информационна система на съдилищата – постъпване на входящ документ, използване на електронен подпис, създаване на електронно дело.

Посетиха и Областна дирекция на МВР – Пазарджик, където в заседателната зала беседа с тях проведе инспектор Вера Божилова от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР. Тъй като на гостуващите тийнейджъри им предстои абитуриентски бал, тя ги запозна детайлно с рисковете, които крие употребата на наркотични вещества и алкохол, особено при управление на МПС. С особено внимание учениците изслушаха инспектор Мария Димова, която е експерт-криминалист в „Научно-техническа лаборатория” при ОДМВР – Пазарджик. Инспектор Димова разказа за интересни случаи от своята практика и за огромното значение, което има експертната дейност в разкриване на престъпления от всякакъв вид. Момчетата и момичетата имаха възможност сами да видят как става снемането на дактилоскопни отпечатъци, изготвяне на криминалистическа регистрация и проверката на заподозрян в полицейските информационни системи. Децата имаха възможност свободно да задават въпроси на своите лектори и да получават компетентни отговори.

Инициативата е част от споразумение, сключено между Висш съдебен съвет и Образователната програма МОН относно Образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и Заповед на министъра на образованието и науката за утвърждаване на учебен план по специалност „Съдебна администрация“ за професионално образование с придобиване на трета степен на професионална квалификация.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички