Понеделник, 14 Авг 2023
 
Пазарджик

Никола Иванов и Крум Георгиев да са новите почетни граждани на Пазарджик, реши комисията

  15.05.2023 13:46             
Никола Иванов и Крум Георгиев да са новите почетни граждани на Пазарджик, реши комисията

Марио Николов и Димитър Кибритов ще получат Почетния знак, а Илия Михайлов – Почетна грамота

Двама ще бъдат новообявените почетни граждани на Пазарджик в навечерието на празника на града – очаква се това да стане факт на предстоящата тържествена сесия на 19 май. Това са гросмайстор Крум Георгиев и литературният критик Никола Иванов, реши временната комисия за номиниране на званието „Почетен гражданин на Пазарджик и общината“, в чийто състав влизат общински съветници и представители на медиите.

Номинираният за най-високото общинско звание известен тенор, режисьор и телевизионен водещ Марио Николов (предложение на „Арт мюзик център“) ще бъде удостоен с Почетния знак на Пазарджик, както и председателят на НЧ „Виделина-1862“ Димитър Кибритов (номиниран от Държавен архив-Пазарджик, а предложението е подкрепено от творчески формации и местни общественици).  С почетна грамота пък ще бъде награден учителят-блогър и писател Илия Михайлов – за обществените и благотворителните си кампании през годините.

Две от номинациите бяха направени по време на днешното заседание. Никола Иванов бе предложен от Панайот Ляков и Валентина Кайтазова, а Илия Михайлов – от Тодор Тодоров. („Не познавам този човек лично, но това прави предложението ми още по-обективно“, коментира той след заседанието.)

Гросмайстор Крум Георгиев бе предложен от Българската федерация по шах във връзка с предстоящия личен 65-годишен юбилей и 50-годишнината от спечелването на първите в историята на пазарджишкия шах медали, заедно с всичките негови победи и постижения, включително и над действащия световен шампион за юноши Гари Каспаров през 1980-а – годината, която сам той определя за най-силната в кариерата му и допуска една единствена загуба в нея – от пазарджиклията. Той е роден на 24 май 1958 г. в Пазарджик, където отбелязва и първите си успехи, а върховото му постижение е шампионската титла за 1977 г. По-късно през същата година получава званието "Международен майстор", а през 1988-а -  титлата гросмайстор. Като състезател на Общинския шахматен клуб има основен принос за победите на тима през последните години, казва се още в предложението.

Никола Иванов е роден на 19 април 1950 г. в Пазарджик. Публикувал е десетки литературно-критически статии и изследвания в почти всички авторитетни литературни вестници и списания - "Литературен фронт", "Литературен форум", "Пулс", "Словото днес", "Литературен вестник", "КИЛ", в списанията "Литературна мисъл", "Език и литература", "Тракия", "Съвременник", "Пламък", "Летописи", "Участ", "Знаци", "Проглед", "Море", "Факел" и др. Интересите му са в диапазона от старобългарската до съвременната българска литература. Издал е няколко литературно-критически книги: "Литературни анализи, теми, проблеми" (І ч., 1992; ІІ ч., 1995), "Иван Динков. Монография. Литературна анкета" (2000), "Подреждане на балната зала" (2006; 2006-2007) и "Подреждане на балната зала. Книга втора" (2008; 2009). През 2010 г. издава сборника с отзиви и рецензии за книги „Едно към едно”, а сега издаде и "Уроц;ите на Иван Динков" (за книгата поместихме рецензия в предпоследния си книжен брой, б.р.). Живее и работи в родния си град. Член е на Съюза на българските писатели.

(Зн)

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички