Пазарджик

Габриел е абсолютният победител в турнира по Мангала

  16.05.2023 07:35             
Габриел е абсолютният победител в турнира по Мангала

Древната турска игра е включена  в културното наследство на ЮНЕСКО

ИЗМИР – ПАЗАРДЖИК. Габриел Лазаров от 9б клас стана абсолютен победител в турнира по Мангала - древна турска игра. Състезанието бе част от проекта "Games of Brain" и се проведе град Измир, Турция от 6 до 12 май. Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт Пазарджик бе представена от осем деветокласници от 9.а, 9.б и 9.е класове и двама преподаватели - Слава Андонова и Марияна Георгиева.

Българският отбор бе посрещнат топло от турските домакини в Лицей „Анадолу Имам“. Всички участници от България, Полша и Северна Македония бяха обучени от домакините да играят древните турски и персийски мисловни игри Mangala, Q-bitz и Reversi, след което се проведе турнир между децата – участници в проекта. След оспорвана битка продължила над три часа, още първия ден, до финала достигнаха Габриел от България, Амар от Северна Македония и Ханна от Полша. В крайна сметка след преки елиминации победител стана Габриел Лазаров от ПГИМ Пазарджик.

Всеки от турнирите се провеждаше в различни частни училища в Измир. Древните игри са забавни и провокират логическото мислене на участниците като способстват за обостряне на тяхното внимание. Те са традиционно средство за обучение на ученици в Турция, като там се играят от 3 до 12 клас.

Последния ден от проекта "Games of Brains" бе особено вълнуващ - домакините от два частни колежа в Измир приветстваха участниците с червени рози и осигуриха отлични условия за работа. С гордост показаха STEM лабораториите и спортните си съоръжения. Обучението приключи с връчване на сертификати.

Освен да се състезават партньорите от Турция, България, Полша и Северна Македония представиха страната си, традициите, кухнята и културата. ПГИМ Пазарджик представи презентация на английски език, за България от Васил Гюров и Адриана Тонова от 9.Б клас и втора презентация за училището от Лъчезар Христосков от 9.а клас.

Всеки от отборите отнесе в страната си комплект от мисловните игри. Българският отбор, след завръщането си, показа на директора на училището Таня Благова наученото в Турция. Предстои деветокласниците в Часа на класа да обучат своите съученици да играят на игрите Mangala, Q-bitz и Reversi и така да повишат тяхното внимание и съсредоточаване и в останалите часове от учебната програма.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички