Регионът

Близки, цивилни и военнослужещи почетоха майор Анатолий Полянков на 20-годишнината от гибелта му

  17.05.2023 10:12             
Близки, цивилни и военнослужещи почетоха майор Анатолий Полянков на 20-годишнината от гибелта му

ПАНАГЮРСКИ КОЛОНИИ. "Всеки човек трябва да научи сам себе си какъв е смисълът на живота. Това не е нещо, което се открива. Това е нещо, което се извайва в душата“, пише пилотът, който завинаги "остана" при звездите – Антоан дьо Сент-Екзюпери.

На 16 май 2003 г. загина 34-годишният майор-инженер Анатолий Полянков от 3-а изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево”. Катастрофата стана при изпълнение на задача – зона, сложен пилотаж, на малка височина, със самолет МиГ-21 бис.

Въвеждането на самолета в низходяща вертикална фигура на височина, която не осигурява безопасно извеждане на машината от фигурата в сложния пилотаж, е основната причина за катастрофата със самолет МиГ-21бис, разбил се в планината на 7 км от Панагюрски колонии. В съобщението на пресцентъра на МО се казва още, че разследващата комисия посочва като съпътстваща причина и количеството облачност в зоната за изпълнение на задачата, която закрива превишението на местността от над хиляда метра. Фактическата информация за заключението на комисията е събрана от средствата за обективен контрол на борда на самолета, наземните средства на летище Граф Игнатиево и радиолокационната информация от Ръководство на въздушното движение.

Преди 20  години, в онзи ясен пролетен ден на 16 май 2003 година, около 13.15 ч., майор Анатолий Полянков – летец-изпитател,  с героичния си подвиг при изпълнение на служебния си дълг, написа безсмъртна страница в славната ни военна история и национална летопис. Така ни даде величав пример за родолюбие, чест, достойнство, патриотизъм, отдаденост и вярност на воинските ценности, проявявайки безпределна смелост, самоотверженост, професионализъм, благородство и упоритост.

На 13.05.2009 г. със заповед № 543 на командира на поделение 28000 с. Граф Игнатиево-  бригаден генерал Румен Радев, на отряд „Млад спасител” при СУБ "Васил Левски', е присвоено името на инж. майор Анатолий Полянков.

Отново е месец май. И отново в този прекрасен слънчев майски  ден към върха, заобиколени от зеленина,  дъхави цветя и горски здравец, където майор Полянков завърши последния си полет, са се устремили следовници от СУБ  „Васил Левски” гр. Панагюрище, с командир подполковник Михаил Неделев , като походът „Непокорно смелите умират в полет” е посветен на патрона на отряд „Млад спасител” -инж. майор Анатолий Полянков.

На възпоменанието бяха Женя Полянкова с болката в сърцето си по своя съпруг, заедно с двете му дъщери Ася и Ева, военнослужещи от 3-та Авиобаза с. Граф Игнатиево и много приятели.

Паметникът на летеца-герой бе почистен от  учениците от СУБ, поели отговорност за обгрижването му.

Възпоменанието  в гористата местност “Конска поляна” край Панагюрище, започна с рапорт на полк. Методи Орлов даден на бригаден генерал Николай Русев.

В своето слово полк. Методи Орлов каза:

Връщайки се 20 години назад си спомняме за една от неговите черти - отстъплението при  изпълнение на всяка бойна задача, при каквито и да е обстоятелства, бе противно и невъзможно за неговата личност. Той бе човек с  железен характер, висока самовзискателност и дисциплина. Полк.Орлов припомни, че Анатолий Полянков преминава през длъжностите командир на звено, н-к щаб, командир на ескадрила. Много обича да чете, интересува се от новостите в авиацията, като се стреми към  собственото си усъвършенстване. Усмивката на Анатолий е като този слънчев майски ден и ние ще продължим да я носим в сърцата си.

Животът за Анатолий е призванието-  да  гледаш само напред  и нагоре… Той знае, че мечтите издигат човека над земята! Не всеки може истински да полети, но всеки трябва да носи тази мечта, докато диша и живее. Това е повелята,  завещана от неговия баща полковник Тодор Полянков, който също е военен летец.  С приятели Анатолий откровено споделя: „От всичко на света най-много обичам България, защото за мен от Родината по-скъпо няма. За нея съм готов на всичко“!

Заупокойна молитва по случай 20 години от кончината му бе отслужена от отец Ангел Желязков от гр. Панагюрище.

В знак на признателност бяха  поднесени венци и цветя от: съпругата Женя и двете му дъщери Ася и Ева, генерал Димитър Петров-командир на ВВС, бригаден генерал Николай Русев, полк. Методи Петров Орлов, от кмета на гр. Панагюрище Никола Белишки, от г-жа Цеца Плачкова от Военно окръжие гр. Пазарджик, целия летателен състав на под.28000 с. Граф Игнатиево от военнослужещи, приятели, колеги и ученици.

На почетна стража застъпиха военнослужещи от Авиобаза с. Граф Игнатиево и школници от СУБ „Васил Левски“ гр. Панагюрище - младши сержант школник Мартин Нонов, младши сержант школник Тодор Шишков, ефрейтор школник Гергана Струнджева и ефрейтор школник Никол Машонова. По късно младши сержант школник Мартин Нонов  сподели , че се гордее с това гласувано доверие да бъде на почетна стража и ще оправдае тази чест в училище като  бъде още по- мотивиран, като повиши успеха си и активно се включва във всички мероприятия. Младши сержант школник Тодор Шишков е решил: „От този момент, моето решение е, след завършване на образованието си, ще продължа в НВУ „В. Левски” гр. Велико Търново. В Българската армия смятам да се изградя като личност и вярвам, че ще го постигна,"

На този връх майор Анатолий Полянков  даде ярък пример за родолюбие и изпълнен дълг към своето Отечество, но това не е последен полет над този връх! „Летците -изпитатели не умират, те отлитат” – това са думи на  един от асовете на българската  авиация.  Майор Анатолий Полянков отлетя в небесния въздушен отряд и оттам, заедно с други български летци-герои, пази небето на България.

По този път крачи и 20 годишния курсант от ВВС с. Долна Митрополия Анатолий Юриев Луканов. Юри Луканов е най-близкият приятел на Анатолий. Когато на семейство Луканови се  ражда син, решено е той да носи името на Анатолий.

"Отиде си един смел летец-непреходен символ на съвременната българска авиация-майор Анатолий Полянков. Той посвети живота си на авиацията, на небето и звездите. Като такъв ще го запомним-верен на себе си, верен на Българската армия, верен на България! Неговото дело остава и ще продължава да вдъхновява следовниците  от отряд „Млад спасител”, носещ неговото име и създаващ поколения смели мечтатели". С тези думи завърши днешния урок по родолюбие подполковник Михаил Неделев.

Орлите  умират  в  полет....

Дълбок поклон пред подвига!

Подполковник Михаил Неделев


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички