Спорт

Две европейски титли и сребро на Цветейоана и ансамбъла от Баку!

  18.05.2023 10:17             
Две европейски титли и сребро на Цветейоана и ансамбъла от Баку!

Треньорката на „Диляна” Таня Бояджиева е на седмото небе от радост

С Цветейоана Пейчева в състава си като капитан на ансамбъла за девойки, България завоюва два златни медала по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан, на 39-тото Европейско първенство. Ансамбълът ни грабна златните отличия на съчетание с 5 въжета и с 5 топки. Българският отбор спечели и вицеевропейската титла в многобоя ден по-рано. За нас като пазарджиклии е гордост, че Цветейоана бе „моторът” на успеха, заедно с Андреа Иванова, Ева Емилова, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова. Гимнастичките ни изпълниха отлично композицията си и получиха оценка от 30.500 точки. Възпитаничките на Кристина Илиева и Жанина Иванова имат 14.600 за трудност, 7.600 за изпълнение и 8.300 за артистичност. На второ място е Израел, който взе златото в многобоя, с 30.400 точки, а на трето Италия с 29.550 точки.

Особено щастлива е треньорката на Цветейоана в СКХГ „Диляна” (Пазарджик) Таня Бояджиева, която изгради Цвети като завършена гимнастичка и „златно момиче”, което стана шампион и втора индивидуално.

„Цветейоана е абсолютен юнак! Щастлива съм, още повече – видя се как Цвети ги е надъхвала през цялото време и е вдигнала отбора, когато имаше изпусната топка. Колкото е скромна, тиха, „каменно лице”, толкова е силна като мотиватор. Тя го заслужава!”, радостна е Таня Бояджиева. „Браво и на треньорката на ансамбъла Кристина Илиева! Тя също е от Пазарджик – тренирала е в подготвителната група на клуб „Хармония” при Маргарита Анчева. Криси е на 30 години, но показа, че е страхотен психолог и анализатор, който се приспособява към децата. А това е „патент” на треньори с много по-солиден опит. Браво и на помощничката й Жанин, която е още по-младичка! И, разбира се, на Илияна Раева, която отдавна работи по въпроса за изграждане на основата. Защото всички се фокусираме при успехите на жените – но при девойките отдавна чакахме такъв успех!”

Таня Бояджиева взе решение Цветейоана да играе именно в ансамбъла.

„Цвети е отборен играч и след една година в индивидуалните състезания  прецених, че трябва да играе отборно – след разговор с Илияна Раева това стана и съм доволна, че Цветейоана зае централно място – най-трудните елементи изпълнява тя. Зад този успех обаче се крие трудът на много хора. Не съм само аз и треньорите в националния отбор. Когато много хора работят в една посока системно, резултатите се получават. И ако тук трябва да благодаря на кмета г-н Тодор Попов за условията, които създаде – от 10 години ние не знаем какво е да тренираш в съблекалня на калорифер (дори имаме климатик през лятото), трябва да благодаря и на леля Магде, нашата хигиенистка, която палеше печката, слагаше обяда на Цвети, за да може детето да си подготвя уроците веднага след училище от втори клас нататък. И разбира се, на родителите на Цвети – такова дете са създали, че беше изключително лесно да я избутам нагоре!”

Повече четете в книжния ни брой утре.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички