Пазарджик

Проверка на наклонено щъркелово гнездо извършиха експерти на РИОСВ по сигнал

  19.05.2023 17:50             
Проверка на наклонено щъркелово гнездо извършиха експерти на РИОСВ по сигнал

ПАЗАРДЖИК. В отговор на постъпили в РИОСВ - Пазарджик сигнали от граждани за „гнездо с нарушена цялост“ и „застрашено от падане гнездо на двойка щъркели“, разположено върху метален комин на кръстовището на улиците „Царица Йоана“ и „Доктор Никола Ламбрев“ (кръговото при моста на река Марица), експерти на инспекцията извършиха проверка на място на 19 май 2023 г.

 Установено е, че гнездото е силно наклонено и в този вид не може да бъде използвано от птиците за мътене на яйца или отглеждане на малки. При оглед с бинокъл на гнездото и на покрива под него не са установени яйца или малки на щъркел.

Следва да се има предвид, че съгласно чл. 39 от Закона за биологичното разнообразие, служители от инспекцията имат право да се намесят, само когато е установен екземпляр от защитен животински вид в безпомощно състояние, но не и когато има увредено гнездо. Преценката на експертите е, че в тази ситуация евентуална човешка намеса може да доведе до изоставяне на гнездото от двойката – въздействие, което е забранено съгласно чл. 38, ал. 1, т. 3 от Закона за биологичното разнообразие, припомнят от екоинспекцията.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички