Пазарджик

Магията на Мароко ни потопи в цветове, звуци, вкусове и аромати /СНИМКИ/

  20.05.2023 15:47             
Магията на Мароко ни потопи в цветове, звуци, вкусове и аромати /СНИМКИ/

ПАЗАРДЖИК. Дефиле на марокански сватбени кафтани от личната колекция на Нейно превъзходителство Закия ел Мидауи, които традиционно се шият от 16-и век, носени сега от марокански и пазарджишки момичета, марокански танци, чаена церемония със сладки и соленки от Кралство Мароко, пантофи, ножове, съдове, бижута и накити… Това видяха, чуха и вкусиха всички, които дойдоха в лапидариума на Регионалния исторически музей. Това бе „Магията на Кралство Мароко“, който се превърна в пъстра изложба в музея. Денят, посветен на Кралство Мароко, е част от инициативите по случай Празника на Пазарджик. Н пр. Закия ел Мидауи - извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България, откри събитието заедно с кмета на Община Пазарджик Тодор Попов.

Тодор Попов благодари  на Нейно превъзходителство, че първа е откликнала на поканата на Общината да презентира нейната държава, наред с включването на Мароко в проекта „Градините на света“. „Идеята е по този начин да опознаем тези страни. В Кралство Мароко е събрана хилядолетна култура. Хубаво е да усещаме тези традиции, освен с очите, и с други сетива. Впечатленията ми са, че хората на Мароко са усмихнати, позитивни и сърдечни. За нас е изключително удоволствие да кажем „Добри дошли“ в Пазарджик на Кралство Мароко. Добре дошли в Пазарджик, Ваше превъзходителство“, обърна се кметът към специалния гост.

„За мен е изключително удоволствие да бъда в Пазарджик, за да отбележим заедно празненствата, посветени на св. св. Константин и Елена, и да представим историята и културата на нашата страна, занаятите и богатите кулинарни умения", каза на свой ред посланичката на Мароко. "Моята страна е известна с многобройните си фестивали. Има богато разнобразно архитектурно наследство от различни династии, обхващаш почти всички исторически периоди - още от праисторията. Кралството ни съблазнява с гостпориемството си - Мароко е една от основните туристически дестинации на Средиземноморието. Именно тези няколко аспекта на моята страна искаме да ви покажем днес с моя екип. Изказваме най-искрени благодарности на кмета г-н Попов и неговия екип, които допринесоха за организирането на този Ден на мароканската култура - искам обществеността на вашия град да му се наслади", допълни Н. пр. Закия ел Мидауи.

Много овации предизвикаха и традиционният танц, и дефилето, в което участваха и пазарджишки актриси, и "златното момиче" Ренета Камберова, и нейната майка Ваня Камберова. Освен с разнообразни щандове, арабската държава бе представена с музика, танци. Мароканският фолклор е изключително разнообразен – различава се в зависимост от различните региони. Същото важи и за музиката, за която казват, че е над 25 вида. Гостите се потопиха в традиционната мароканска атмосфера, разговаряха и се снимаха с участниците, а дъждът, който за кратко се изсипа над множеството, бе приет като добър знак от всички.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички