Пазарджик

Тържествено откриха паметника на светите равноапостолни царе Константин и Елена /СНИМКИ/

  20.05.2023 21:52             
Тържествено откриха паметника на светите равноапостолни царе Константин и Елена /СНИМКИ/

Кметът Тодор попов: Това е дeн за историята! Пазарджик е град с минало. Но и град с бъдеще!

ПАЗАРДЖИК. Дъждът не уплаши множеството, дошло за откриването на най-високия светски монумент на Светите равноапостоли Константин и Елена. На сцената в парк “Балона” излязоха много български изпълнители, сред които любимите на поколения българи Гергана Николаева, Роксана Белева, Райко Кирилов, Росица Кирилова и Маргарита Хранова. Събитието бе съпроводено от Представителен ансамбъл на въоръжените сили, Националната гвардейска част и Силите за специални операции. То бе уважено от посланиците на кралство  Мароко, Сърбия и Беларус, областния управител Трендафил Величков, председателя на Общинския съвет Хари Харалампиев, кметове от община Пазарджик. От Президентството на Република България бе изпратен специален поздравителен адрес, а от министъра на отлбраната - венец. Особено щастлив от случващото се бе кметът Тодор Попов.

"Скъпи съграждани, това е ден за историята! Защото ние не само влизаме в нея с най-високия паметник на император Константин и неговата майка Елена, но и защото съм сигурен, че оттук нататък те с още по.-голяма сила ще бдят над нашия хубав и красив град с неговите хубави и красиви хора и ще ни пазят от врагове, лоши мисли, злоба и завист", каза Попов. И подчерта, че този ден е важен. "Аз съм убеден, че Пазарджик вече ще има два символа – освен Старата поща и паметникът на светите равноапостоли св. св. Константин и Елена. Изпълнен съм с гордост, защото за пореден път показахме, че можем да бъдем родолюбиви, отговорни и добри християни. Че можем да бъдем номер едно. Това е целта, която трябва да преследваме – с помощта и на нашите закрилници. Защото пазарджиклията го заслужава. Град с история! Но и град с бъдеще!."

Попов благодари на общинските съветници, които подкрепиха идеята му, на всички родолюбиви наши съграждани, чийто списък е отстрани на паметника, дарили лични средства за паметника.

„Благодаря на нашия скъп приятел Дишко Дишков и неговата съпруга, които бяха изпълнителите и работиха повече от 9 месеца над този паметник. Благодаря на г-н Ангел палозов от фирма „Сигма строй“, който отля фундамента и благоустрои този терен. Благодаря ни вскички, които дадоха – кой бетон, кой камъни, кой пейки, за да се превърне това място в най-красивия щрих от нашия град. Разбира се, благодаря и на архитекта на проекта, на надзора. И на посланиците, които отделиха от времето си, за да ни уважат. Благодаря и на президента и вицепрезидента, които имат неотложни ангажименти, но показаха отношението си. Благодаря и на българските гвардейци, на техния командир, на нашия младежки гвардейски отряд“, каза още кметът.

"Чрез паметниците ние се съизмерваме с най-достойните народи - каза в словото си и председателят на Инициативния комитет за построяването на паметника адвокат Хари Харалампиев. Те са част от нашата участ и съдба. Паметниците са една от най-великите версии на безсмъртието и към тях трябва да се отнасяме като към живи хора. Днес наистина е щастлив дзен не само за Пазарджик, защото ние вече имаме покровители - светите Константин и Елена. Този паметник е озарен от красота и достолепие. Нека да ни е честит! Дължим го най-вече на идеята на нашия кмет. Той не можеше да бъде изграден без спомоществователството на тези, които за сетен път показаха, че дарителството е като военна х„раброст - то не търпи лицемерие. Сполай им, Господи!", емоционален бе и председателят на Общинския съвет адвокат Харалампиев.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички