Четвъртък, 24 Авг 2023
 
Пазарджик

Ето кои са наградените с годишните награди за 24 май от Община Пазарджик

  25.05.2023 14:38             
Ето кои са наградените с годишните награди за 24 май от Община Пазарджик

На красива церемония в театъра бяха раздадени тазгодишните награди на Община Пазарджик „Св. Св. Кирил и Методий“ за ярки  постижения в областта на образованието, изкуството, културата, журналистиката и фотографията. В началото прозвуча химнът на българската просвета „Върви, народе възродени“, а всички присъстващи станаха на крака. Принос за тържествеността на събитието безспорно имаха и музикантите от симфоничния оркестър. А водеща бе актрисата Елен Колева, която не скри, че Пазарджик за нея е много сантиментално място, защото е живяла в нашия град до 4-годишната си възраст и тя и баща й са играли в нашия театър.

Нов момент в церемонията през 2023 г. беше, че миналогодишните лауретите прочитаха от сцената имената на всички номинирани.

Кои са наградените?

В сектор „Образование”

„Учител на годината” в област педагогическата практика с деца от предучилищна възраст е Мария Попова от ДГ „Снежанка“ .

Отличена за „За постижения в педагогическата практика с деца от начален етап на основната образователна степен” получи Петя Кашева от СУ „Георги Брегов“.

В прогимназиален етап наградата е за нашата бивша колежка от вестник "Знаме" Теодора Христова от ОУ „Христо Ботев“.

„Учител на годината” в гимназиален етап е Величка Маркова от ПГИМ.

Наградата „За постижения в гражданското образование и възпитание на децата и учениците, както и за значими техни изяви в сферата на науката и изкуството” бе присъден на Петя Енкина от ЕГ“Бертолт Брехт“ .

„Директор на годината” в категория предучилищно образование получи е Михаела Черешарова от ДГ „Слънчо“.

Отличието в категория „Начално, помощно училище, център за подкрепа на личностно развитие” е за Илиана Чалъкова, директор на НУ“Васил Друмев“.

„Директор на годината” в категория „Основно училище” е Галина Барова от ОУ“Христо Смирненски“.

Призът в категория „Средно училище, гимназия” е за Радка Спасова - директор на ПГМ “Константин Величков“.

В сектор „Изкуство и култура”

В раздел „Литература” победител е учителят и писател Илия Михайлов, който обяви, че ще дари паричната награда за лечението на учителя Тодор Тодоров.

Ръководителката на ПТС “Чудесия“ Таня Димитрова е победител в раздел „Музика”, а Катя Бажлекова в „Приложно/изобразително изкуство”.

За журналистика тази година е отличена колежката ни Мария Дъбова от вестник „Знаме”.

В раздел „Фотография” побеител е Глория Начева.

В раздел „Театър” отличието е за Людмила Даскалова.

Отличието за цялостен принос в развитието на културата на Община Пазарджик и статуетката „Кирил и Методий” тази година бе присъдена на музиканта и преподавател доц. д-р Ангел Ценов, който.наскоро празнува своята 80-годишнина, а в „Знаме” поместихме интервю с него. Учителят, музикант, композитор, преподавател и ръководител на хорове получи наградата за цялостен принос

- Това е награда, за която не съм и мечтал - призна той. - Всъщност аз не съм работил за награди през целия си живот. Работил съм това, което ми е доставило удоволствие. В този град, който вече чувствам като роден, съм от 1974 г. Щастлив съм, че в него намерих условия да реализирам това, което е било заложено в мен и което съм искал да постигна. Щастлив съм, че Тодор Попов е кмет на този град (казвам го най-искрено, без куртоазия и ще го повтарям). Благодарение на него певческото ни дружество е създадено и той стои зад нас с помощта, която ни оказва вече 20 години. Благодаря на цялото общинско ръководство и на културните институции към Общината. Наградата не е само за мен, а и за моите колеги, благодарение на които съм постигнал това, което имам зад гърба си.

Бяха връчени и три извънредни награди – за принос в библиотечното и читалищното дело на Лиляна Грозданова от НЧ „Епископ Дионисий” в с. Драгор, която се пенсионира, както и за литература на навършилия 70 години Александър Йотов, и на Борис Стоянов.

На наградените - честито!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички