Пазарджик

Кметът Тодор Попов: Културните ни институции светят, пълни са и жънат успехи

  26.05.2023 07:18             
Кметът Тодор Попов: Културните ни институции светят, пълни са и жънат успехи

Със силни думи се обърна към отличените и присъстващите в залата кметът Тодор Попов по време на връчването на тазгодишните награди на Община Пазарджик „Св. Св. Кирил и Методий“ за за ярки  постижения в областта на образованието, изкуството, културата, журналистиката и фотографията.

- Всички вие сте важни и значими хора – каза той. - Винаги съм се стремял да имате социалния статус, който заслужавате. Културата е наш приоритет, защото едно от нещата, които ни дават самочувствие и многократно са ни изпълвали с гордост през годините, е именно културата.

Светът, в който живеем, се промени страшно много с глобализацията, новите технологии, социалните мрежи и т. н. Нито България, нито Пазарджик са такива, каквито бяха преди 5 или 10 години. Желанието за консумация, за материализация, заеха голяма част от нашето съзнание.

Щастието обаче е състояние на духа

Не можеш да караш две коли едновременно, не можеш да живееш в две къщи едновременно, не можеш да се храниш с четири вилици и четири лъжици. В онзи, по-добрия свят, както го наричат, също не можеш да вземеш нищо със себе си.

Нещата, които ни формират и ни развиват като хора, са съвсем други - нашата философия, нашето светоусещане, нашият манталитет, критериите ни за добро и за зло, амбицията, желанието за успех. А всички те се възпитават - най-напред в семейството, а после – в училище. Най-съществените навици, най-определящите ценности за една личност се формират в детството и в младата възраст. Тогава моделираме пластелина и правим от него едно добро, възпитано, правилно ориентирано същество, което умее да различава доброто и злото и се ориентира правилно в живота, вземайки най-адекватните решения. За всичко това отговаряте вие – учители, писатели, артисти, художници, хората на духа.
Щастлив съм, че нашият град има страхотна традиция в сферата на културата. Че много от творците ни са оставили страхотни следи не само в историята на България, но и в историята на Европа и света. Още по-горд съм, че

през всички тези години на предизвикателства успяхме не само да запазим, но и да надграждаме постигнатото

Няма да се уморя да повтарям, защото това трябва да се знае, че Пазарджик спаси и разви всичките си културни институции. Пазарджик е градът с най-много национални литературни награди. Пазарджик е градът с най-много музеи, театри, галерии, читалища. Всички светят, всички са пълни, всички жънат успехи. Навсякъде кипи и художествена самодейност - в 31 села в общината. Ансамбли, оркестри, общински детски комплекси, Младежки дом... Над 4500 деца участват в извънкласни дейности само в нашия град. Ансамбъл „Пазарджик“ е в Топ 10 на България. Симфоничният ни оркестър е единствен в България, с изключение на София. Маестро Григор Паликорав е може би най-добрият диригент.

Същото е и с образованието. Навсякъде виждаме добра физическа среда, навсякъде работят добри екипи, постиженията на нашите педагози и ученици са безброй. Наистина трябва да се гордеем всичко това, приятели, защото другаде го няма. А ние си го запазихме, защото в града има традиция, защото

хората, които живеят тук, го искат,

имат потребност от него. На всяко тържество, на всеки концерт, на всяка театрална постановка залите са пълни. 1500-2000 души имаше на концерта на представителния танцов състав "Чудесия" тази седмица на Тортата. Не знам дали Миле Китич успя да събере толкова на Празника на Пазарджик.

Ето защо съм горд, че ви познавам и че вече близо 25 години работим заедно. Повярвайте ми, в други общини няма такава екипност. Няма и как да има без нашата приемственост. Ние тук сме като семейство. Познаваме се. Знаем какво можем да очакваме един от друг. Има последователност, има отношение. И нещата се случват.

Искам и вие да се гордеете. Вие сте неизменна част от нашия интелектуален елит. Знам, че не ви е лесно. Българският учител например в наши дни е изправен пред толкова много предизвикателства. И все пак вие успявате да създадете един добър продукт. А това заслужава уважение. Знам колко е трудно да намериш и сформираш екип, да го мотивираш, да работите в синхрон, да сте един организъм.

Така че още веднъж – бъдете горди със себе си. Поне аз, докато съм кмет, пари за култура ще има!

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички