Други

Подземното сметосъбиране намира почва и у нас

  29.05.2023 07:13             
Подземното сметосъбиране намира почва и у нас

ПАЗАРДЖИК. През седмицата се проведе информационна среща, която да запознае  обществеността с повече подробности около проект за подземно разделно събиране на Община Враца. Пазарджик бе петата последна община, в която се прави презентацията на демонстрационния проект , който е от интерес за всички граждани и общини.

Представители на Община Враца и „Магистериум“ ООД представиха добри практики от цял свят, демонстрираха начина на работа на новата система с предимствата, които подземните сметосъбиращи системи предлагат. Имаше и дискусия за мерките за предотвратяването на битовите отпадъци и мерките за насърчаване на разделното събиране.

Моделът

Подземните системи за разделно сметосъбиране са основно два типа  - вакуумни (с мрежа от тръби и изцяло подземно събиране с помощта на големи вентилатори, създаващи вакуум и пречистващи въздуха) и чрез подземни контейнери. В България са разпространени системите от втория тип – заради възможностите на наличната сметосъбирателна техника. Във Враца предстои да бъде изградена подземна система за разделно събиране на отпадъци, в рамките на проект „Екологични и рециклиращи администрации” по ОП „Околна среда2014–2020 г.”, съфинансирана от европейския фонд за регионално развитие на ЕС. До средата на месец юни на територията на общината ще бъдат изградени

10 площадки, като всяка една ще разполага с по 3 подземни контейнера

за разделно събиране на пластмаса и метал, хартия и картон, и стъкло. При определяне на местата, общината се е водила от принципа „разделно събиране на отпадъци при източника на тяхното образуване“. Системата ще се състои от наземен отвор (приличащ на малък контейнер) и подземен контейнер (с обем 1,5 м³), тип чувал. След като чувалът се напълни, с помощта на кран ще се изважда и изсипва чрез софтуер дистанционно от шофьора на камиона, и отново ще се връща на място. Автоматизираният процес ще  улесни персонала и ще събира и оползотворява отпадъци по-ефикасно. Ще се премахнат и неприятните миризми, и мухи, гризачи и бактерии, и преливащи от смет надземни контейнери, а интервалът на събиране ще се увеличи.

Сериозно проучване е предхождало проекта – а сродни системи за събиране

на остров Рузвелт в Ню Йорк и парка „Уолт Дисни“ в Бей Лейк, Флорида, на стадион „Уембли“

в Лондон, Барселона, Париж и на още много места по света, но врачани заимствали своята от Портиамо, Португалия. В България пък полуавтоматизирано подземно събиране се практикува в немалко общини – Трявна, Белослав, Габрово, Балчик, Несебър…

Всяка страна членка следва да осигури увеличаване на рециклирането и оползотворяването на отпадъчните материали във връзка с изискванията на Европейския съюз за превръщането на отпадъците в ресурси и намаляване потреблението на суровини. По отношение на този критерий България е определена като държава, изложена на риск за непостигане на поставените цели, коментираха Александра Кънева и Димитринка Калчева по време на срещата. Те направиха презентации, популяризиращи необходимостта от разделното събиране на отпадъци, политиката на ЕС в тази посока, добри практики от други държави членки на ЕС и чрез видеоматериали онагледиха начините на функциониране на подземните контейнери и извозването на събраните в тях отпадъци.

Скоро ще има възможност общините да кандидатстват

по евро проекти за подземни контейнери и камиони за биоразградими отпадъци, с което да надградят зелената си система, стана ясно на срещата.

Интересът на участниците към темата личеше от зададените практични въпроси и споделените лични наблюдения и опит в разделното събиране на отпадъци.

 (Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички