Пазарджик

Д-р Красимир Темнилов: За 3 години в МБАЛ направихме инвестиции за близо 9 млн. лева

  26.05.2023 08:42             
Д-р Красимир Темнилов: За 3 години в МБАЛ направихме инвестиции за близо 9 млн. лева

Изграждаме ново Спешно отделение, нямаме задължения и неразплатени сметки

Разговаряме с изпълнителния директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, който от три години и половина е начело на най-голямото здравно заведение в областта.

- Д-р Темнилов, какво беше това време за Вас като изпълнителен директор?

- Много и различни бяха предизвикателствата, с които трябваше да се справим и продължаваме да се справяме. За това време се смениха и петима здравни министри. Не беше лесно, но заедно с моя екип успяхме.

- Кога ви беше най-трудно?

- Няколко месеца, след като поех ръководството на болницата ни сполетя световната ковид пандемия. За всички беше нова и страшна болест и никой не знаеше кои са най-правилните действия в такава напрегната обстановка. Наложи ми се да взема и много трудни решения.

- Как се отрази пандемията от Ковид 19 на работата  в лечебното заведение?

- Пандемията се оказа по-тежка и по-продължителна от очакванията. Болницата премина през много затруднения. Наложи се преместване и преустройство на отделения с цел обособяване на „COVID- реанимация” и увеличаване броя на ковид леглата.  Получи се отлив на пациенти с други заболявания, които отлагаха лечението си поради страх от  коронавирус. Това оказа негативен ефект не само върху здравето на хората, но и върху финансовия резултат на дружеството. В същото време, като най-голямо лечебно заведение в областта сме приели и лекували болшинството пациенти, болни от COVID-19. Наложи се спешно закупуване на медицинска апаратура, както и уреди за дезинфекция на въздуха в отделенията. Възникна опасност от драстични промени по отношение на човешките ресурси, свързани с напускане на  медици  и заразен медицински и немедицински персонал. Затворихме и поставихме под карантина най-голямото в областта Отделение по анестезиология и интензивно лечение, което затрудни работата на цялата болница. Наложи се привличане и командироване на допълнителен персонал. Въпреки всички трудности, през които преминахме,  можем да отбележим, че нашите усилия в борбата с коронавируса не останаха незабелязани. Медици  от „Инфекциозно отделение“ получиха награди от Български лекарски съюз и президента Румен Радев. И въпреки коронавируса, не допуснахме просрочване на задължения към доставчици и персонал. Заплатите и допълнителните възнаграждения са изплащани без забавяния и отлагания, включително и допълнителните средства за медиците на първа линия в борбата с COVID-19.

- За какво са изразходвани най-много средства?

- Не само по време на ковид пандемията най-много средства, или около 70 % от приходите ни, отиват за заплати. Ако изключим трудовите възнаграждения на персонала, то най-много пари се харчат за апаратура, консумативи  и лекарства.

- Какви инвестиции успяхте да направите?

- За около 9 млн. лева. В рамките на финансовите възможности на лечебното заведение са извършени частични ремонти и подмяна на апаратура. Акцентът върху изпълняваната досега инвестиционна програма е поставен върху мероприятията за повишаване на качеството на диагностичната и лечебната дейност чрез закупуване на съвременна и надеждна медицинска техника. Със средства, отпуснати от  МЗ, беше закупен нов ангиограф, подменени бяха 5 от служебните асансьори. Очакваме да заработи нов рентгенов апарат и нова стерилизация, която също е сериозна инвестиция и може да кажем, че тя ще е сред най-модерните в страната. Със средства на болницата закупихме нови апарати за хемодиализа, ехографи за различните отделения, дихателни апарати, анестезиологични апарати, нови кувьози и други.

- Какви още подобрения да чакаме в МБАЛ?

- Планираме да продължим с вътрешните  ремонти на голяма част от отделенията, както и при възможност да  закупуваме още нова и модерна апаратура, включително и ЯМР. Изграждаме и ново Спешно отделение, а ремонтните дейности по него са част от големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

Много ми се иска да можем да изградим  и фотоволтаична инсталация и акумулаторна станция за генериране на ел. енергия за собствени нужди.

- Има ли финансови задължения болницата и неразплатени сметки?

- Въпреки всички трудности и недофинансирането на клиничните пътеки през изминалите три години и половина дружеството завършва на печалба и без задължения към доставчици. А финансовата 2022 г. със счетоводна печалба от 996 000 лв. и без просрочени задължения. Към момента нямаме нито финансови задължения към доставчици, нито сметки, които да не са разплатени.

- Трябва ли да се промени моделът на финансиране на областните болници, каквато е и МБАЛ-Пазарджик?

- След многократни усилия на директорите на областните болници да се допълни финансирането на някои недофинансирани дейности вече има  Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които МЗ субсидира лечебни заведения. На другите търговски дружества освен  областните болници не е вменено да поддържат готовност при бедствия и аварии. Трябва да има субсидиране за инфекциозните отделения, Отделенията по трансфузионна хематология, патоанатомия и съдебна медицина, ТЕЛК

- Какви са основните проблеми, с които се сблъсквате?

- Основните проблеми, стоящи пред  болницата не са по-различни от тези на другите лечебни заведения в страната. Те са свързани с неразплатени от НЗОК/РЗОК, но изработени клинични пътеки над определената месечна стойност. Увеличение на цените на лекарствените продукти, медицински консумативи, ел. енергия, природен газ, медицински газове и др. Част от материалната база и съществуващата инфраструктура са стари. Видът на застрояване в болницата  е павилионно смесен тип и се нуждае от постоянни ремонти.

- Какво мислите за идеята болниците да не бъдат търговски дружества?

- Това е идея, но какъв статут да имат болниците е политическо решение, което трябва да премине през обществено обсъждане с БЛС и други съсловни организации. Но важното е независимо от собствеността им, болниците да се управляват добре и отговорно и пациентите да са удовлетворени от услугите, които получават.

- Успявате ли да задържите медицинския персонал и да привличате нови специалисти?

- Стремим се да задържим качествените специалисти и да привличаме нови. Радвам се, че създаваме добри условия за работа, за да идват при нас колеги от Пловдив, София и други населени места. Трудно е, но до голяма степен успяваме. Най-вече чрез коректно отношение и конкурентно възнаграждение. Искам да  превърнем болницата в университетска, за да стимулираме лекарите в кариерно развитие.

- Имате ли недостиг на лекари и медицински сестри?

- Относно лекари болницата е обезпечена. Имаме и доста млади лекари и специализанти. Съвсем наскоро получихме  нова акредитация за  обучение на студенти и специализанти. И при нас най-вече има недостиг на медицински специалисти по здравни грижи. Голяма част от медицинските сестри са в пенсионна възраст, но продължават да работят. Към момента  52 са незаетите щатове за специалисти по здравни грижи - медицински сестри, акушерки, лаборанти. Това е най-сериозният проблем пред лечебното заведение, защото нови специалисти трудно се намират и няма откъде да привлечем. Това обаче е проблем за цялата страна, а виждаме , че вече се превръща и в световен проблем. И мисля, че е крайно време професията „медицинска сестра“  да стане защитена професия.

- Какво за Вас ще означава, че сте бил успешен директор?

- За мен означава „доверие“. Успешен директор за мен значи да имам доверието на колегите от болницата - лекари, медицински сестри, лаборанти и останалите специалисти в лечебното заведение. Да имам и доверието на пациентите, които избират и ще продължават да избират нашата болница за  лечението си. Искам да имам и доверието на нашите партньори, с които работата ни свързва.

- Какво искате да  пожелаете на Вас и вашите колеги?

- МБАЛ–Пазарджик разполага с необходимите ресурси и възможности, за да продължи да бъде търсено лечебно заведение и да издържи на конкуренцията на останалите  лечебни заведения  в региона. Това, което си пожелавам на мен и колегите ми, е да сме живи и здрави и да имаме сили и амбиция да се справяме с всекидневните предизвикателства, които за областна болница не са никак малко. Искам да продължим да изпълняваме мисията на нашата болница - спасяването на повече човешки животи!

Марияна ДИМИТРОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички