Регионът

В Пещера почетоха Ботев

  02.06.2023 13:44             
В Пещера почетоха Ботев

Цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха кметът на община Пещера Йордан Младенов, д-р Н. Пенев- предс. на Общински съвет Пещера, СОЗОР, представители на политически сили, училища и общественици.

„Въпреки трудностите и ежедневните битки, които водим, нека да следваме подвига на падналите за независимостта на България и да пазим чисти идеалите на тези велики и достойни българи“, призова зам.-кметът Гълъбина Карамитрева. Тя припомни, че във войните за обединение на отечеството са погинали най-много и най-масово герои.

„Мълчаливи редници и беззащитни капитани... При Сливница и Лозенград,, при Одрин и Люлебургаз, при Косово и Тутракан, при Кубадин и Дойран... Тъкмо това прераждане тържествува на 2 юни-ден, в което мълчанието витаят най-тъжните спомени и зреят най-свидните надежди на нацията."

Отново бе припомнена връзката с поета-революционер, който се запознава с пещерната фамилия Горови. В дома на Горов, в Гюргево, Ботев сътворява и стихотворението „Хаджи Димитър”. Горов финансира и става издател на Ботевата и Стамболова стихосбирки, въоръжава своя чета с оръжие.

След края на възпоменанието и едноминутното мълчание и падане на колене, паметникът на Ботев бе отрупан с цвят – символ на признателността и уважението към всички дали живота си за нашата Родина България.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички