Четвъртък, 14 Дек 2023
 
Регионът

Емоционален концерт за 94-годишнината от рождението на Гяуров във Велинград

  14.09.2023 15:19             
Емоционален концерт за 94-годишнината от рождението на Гяуров във Велинград

За трета поредна година залата на НЧ „Отец Паисий – 1893“ се изпълва до краен предел, за да приеме възхищението на зрителите от творчеството на великия бас Николай Гяуров. Концертът и тази година се случва, благодарение на родената във Велинград Марена Балинова-Райхл и читалищното настоятелство.

В програмата бяха включени арии от опери, в които е участвал Гяуров. Световни имена станаха част от завладяващия концерт. Четвъртият в света тенор проф. д-р Франсиско Арайза сподели с публиката спомени от съвместната си работа с великия бас и представи емоционални свои изпълнения. Световната белканто дива Марена Балинова-Райхл отново покори велинградската публика. На концерта не липсваха и изненади. Гости от Софийската опера и балет също бяха част от спектакъла – басът Бисер Георгиев и сопраното Радостина Николаева. Тенорът Волфганг Брендел в онлайн връзка също разказа за съвместната си работа и вдъхновението, което е получил от великия бас.

Проф. д-р Петер Райхл акомпанираше на пиано всички оперни изпълнения и разказваше спонтанно за ролите и историята на творбите.

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев връчи на проф.д-р Франсиско Арайза почетен плакет с образа на Николай Гяуров и благодарствен адрес за участието в концерта и приноса му на вдъхновител за младото поколение.

В навечерието на тържествения концерт кметът д-р Коев се срещна с големите оперни звезди.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички