Пазарджик

​Осмокласнички подариха сайт на Виноградец

  17.09.2023 08:44             
​Осмокласнички подариха сайт на Виноградец

За празниката на Виноградец на Голяма Богородица осмокласничките в Средно училище „Георги Бенковски“ Стефка Шуманова и Мария Русинова изготвиха сайт на селото. Макар да е отскоро, интернет-страницата е доста богата на съдържание.

Освен актуални новини и събития, там ще откриете и много информация за историята, традициите и живота във Виноградец. Специално внимание е отделено на читалището „Д-р Петър Берон–1928“, на местните институции, училището, детската градина, храма, на културните паметници, парка и най-почитаните празници. Личностите, с които всички във Виноградец се гордеят, също са намерили своето заслужило място. Проследяват се и наградите и последните постижения на местните жители.

Има дори кулинарен сектор, начело с печеното агне в зидана селска фурна,

което се приготвя за Великден и Гергьовден.

А ето какво споделят за сайта авторките Стефка и Мария:

- Изработихме го за годишен проект. Положихме много усилия, за да се получи това, което искахме. Търсихме снимки и информация, обработвахме и редактираме дълги часове. Но резултатът си струва. През юни беше защитата ни пред училищна комисия. С 97 точки проектът ни се нареди на едно от първите места. Този сайт е нашият подарък за кметство Виноградец и местното народно читалище „Д-р Петър Берон-1928” послучай празника на селото.

- В часовете по информационни технологии на учениците от 8.а клас STEM профил „Предприемачески“ с интензивно изучаване на английски език се даде задача да се създаде групов проект – уточнява преподавателката на двете момичета Лилия Чаушева. - Проектът трябваше да отговаря на учебното съдържание по ИТ. Стефка и Мария трябваше да си разпределят задълженията по търсенето на информация, сортирането, спазването на авторските права.

Основна задача на проектите е да бъдат в полза на хората,

да дават информация и да има възможност да се надграждат. През юни проекта за село Винаградец бе презентиран пред класа.

Информация за сайта ученичките получиха от ръководството на читалището и кмета на село Виноградец Елеонора Благова, за което им благодарим.

Ученичките Стефка Шуманова (от село Виноградец) и Мария Русинова (от град Пазарджик) бяха мотивирани по време на изготвянето на сайта. След представянето им те бяха оценени по достойнство, казва в заключение г-жа Чаушева.

Сайтът получава голям отзвук

сред живущите в селото, приятели и гости. Това се вижда дори от Фесбук страниците на селото и профилите на двете момичета и тяхната ръководителка. За сайта съобщиха и навръх празника на Виноградец. Вечерта на събора от сцената кметицата Елинка Благова връчи на авторките плакет на признателност с думите:

- Искам да поздравя момичетата за усърдието, което положиха, за да изработят този сайт за селото ни. Пожелавам им още много успехи, а на нас пожелавам да имаме поводи да го допълваме с хубави неща.

Мария ДЪБОВА


 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички