Четвъртък, 30 Nov 2023
 
Регионът

Кметът Георги Холянов: Свършихме много за кратко време

  25.09.2023 07:59             
Кметът Георги Холянов: Свършихме много за кратко време

„Знаме” анкетира кметове на общини в навечерието на местните избори. Ето и отговорите на кмета на община Ракитово Георги Холянов:

1. За какво не ви стигна мандата?

Моят мандат беше едногодишен - до провеждането на редовни избори за кмет. Една година е твърде кратък срок и затова бяха нужни решителни действия. Затлачени с десетилетия проблеми, които стоят на дневен ред.

Започнах с най-належащото - почистването на града. За да успеем да се справим с проблема, закупихме мотометачка и снегопочистваща машина. Макар недостигът на машини и работна ръка да ни съпътстват, поставихме едно добро начало. Към него добавихме и влизането в употреба на старата пожарна кола, която използваме като водоноска за почистването на пътищата. Другият битов проблем е свързан с водата. Над 60-годишен водопровод, който оставя периодично части от Ракитово с нарушено водоподаване или изобщо без вода. Когато повече от половин век не е правено нищо по въпроса, повече от ясно е, че в един момент проблемът ще стане огромен. Както и стана. През лятото се наложи се да обявя частично бедствено положение заради липсата на вода. За да се поднови водопреносната межа са нужни около 20 - 22 милиона лева - непосилни средства за община Ракитово на този етап. Успяхме със собствени средства да сменим тръбите в най-проблемния участък, което също беше много трудно, тъй като се намира в планината, на 22 км. от града, труднодостъпен район, в който техника не можеше да достигне. Тук е момента да благодаря на многото доброволци, които се включиха, за да помогнат в тази кризисна ситуация. Поел съм обещание, ако бъда избран отново за кмет, този проблем да намери своето разрешение.

Една година е малко и много, и като че ли успяхме да свършим повече неща, от кметове, които и за цял мандат не успяват и наполовината. Колкото и нескромно да звучи, с екипа ми имаме ясни цели и приоритети, и работим неуморно за осъществяването им.

По отношение на инфраструктурата: довършихме ул. “Марица” - Дорково, извършваме основен ремонт на ракитовските улици “Иван Вазов”, “Вела Пеева” и “Свобода”, “Люлин”, предстои и ул. “Хр. Смирненски”. На ул. “Баба Неделя” пък завършихме реконструкцията на водопровода, а на ул.”Раковски” полагаме нова асфалтова настилка.

Приключихме и реконструкцията на водопроводната мрежа на костандовската ул. “В. Левски”, която заедно с “Хр. Ботев” имаме готови инвестиционни проекти за цялостен основен ремонт. В Костандово започнахме работа по сложен проект за ул. “Полени”.
Работим по реконструкция на водопровода на ул. “Борова гора”, Ракитово, където на по-късен етап ще се извърши основен ремонт на тротоарната и асфалтовата настилки. Одобрени сме от Министерството на младежта и спорта за изграждане на Многофункционална спортна площадка в двора на ОУ “Хр. Ботев” в Костандово и стартирахме строителните дейности.

Започваме реконструкция пътя Ракитово-Костандово, който включва и изграждането на велоалея.

В Ракитово променихме изцяло облика на двата парка в града и детските площадки в тях, направихме ремонт на поликлиниката, започнахме дейност по проекти за енергийна ефективност за сградите на общината и кметството в Костандово, възстановихме междуградската линия Ракитово - Велинград. В тази връзка работим с община Велинград по проект за междуградска линия, която да обслужва и трите населени места с електробуси.

И други проекти бяха задвижени и започнахме тяхната реализация. За пръв път на територията на общината, и в трите населени места, заработи проектът “Топъл обяд”,  който предоставя достъп до безплатна храна за социално уязвими групи, семейства без доходи или с ниски такива, самотно живеещи пенсионери, социално слаби, скитащи и бездомни лица и др.  Към момента 443 души се възползват от програмата.

98 души пък ползват услугите на асистенти по проект “Грижа в дома” - проект за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

През февруари 2023  подадохме проект за обновяване на сградата на иновативно СУ „Климент Охридски“, Ракитово, който включва мерки за енергийна ефективност, ремонт на  покрива и изграждане на  фотоволтаична централа, енергоспестяващо осветление, водородна инсталация към отоплителната система.  Проектът е в оценка в Държавен фонд „Земеделие“. В същото време в училището вече се ремонтира отоплителната система  и физкултурният салон.

Сключихме договор по проект „Бъдеще за децата на община Ракитово“, който касае предоставяне на социални услуги за деца в риск и от уязвими групи.  Това е първи подобен проект на територията но общината. Планирани са патронажна грижа на деца от 0 до 3 годишна възраст, подкрепа за деца с увреждания и други услуги за ранно детско развитие.
През април 2023 г. бяха подадени два проекта за постигане на енергийна ефективност на сграда на Кметство Дорково и сграда за културни дейности в гр.Ракитово. Проектът е по Плана за възстановяване и устойчивост, и в момента е в оценка.

През месец май 2023 г. бяха подадени два проекта за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд на Блок 1, вх. 1 и 2, гр. Ракитово, ул. Ракита № 7 и на на Блок 1, вх. 1 и 2, гр. Ракитово, ул.Райна Княгиня №47. Проектите са по Плана за възстановяване и устойчивост и в момента са в оценка.

Учредихме местна инициативна група с община Пазарджик като водещ партньор е община Ракитово. В момента се изработва Стратегия, с която ще се кандидатства за финансиране по пет програми, касаещи мерки по земеделие, преработка на селскостопанска продукция, развитие на неземеделски дейности, иновации и конкурентноспособност, човешки ресурси, образование и околна среда. Средствата ще са на разположение на частния, неправителствения и публичния сектор на територията на двете общини.

Разбира се, имаме още много задачи: да продължаваме да подобряваме инфраструктурата, да разрешим проблемите с водоснабдяването, популацията на бездомните кучета, контрола върху недобросъвестните собственици на добитък, липсата на банков клон. В много от тези въпроси имаме значителен напредък, но трайно решение липсва.

 

2. Какво беше по-различното в този управленски мандат?

Различното беше, че предизвикателствата са много, а времето  - кратко.

Много съм радостен, че културният живот в общината се възроди. За пръв път организирахме едномесечен Коледен базар и ледена пързалка за жителите и гостите на Ракитово. Идеята беше много добре приета от всички и ще бъде превърната в традиция.

Последва голям Великденски концерт с участието на над 200 артисти и специалното гостуване на Нели Петкова. Празникът премина с много игри  и забавления за децата. 

За 24 май - Денят на славянската писменост и култура подарихме ракитовци мобилна библиотека, в която малки и големи да могат за прочетат любима книга или да поиграят с настолна игра. Старата УАЗ-ка, бракувана от общината намери своето ново призвание!

За първи юни също бяхме подготвили специален ден за най-малките. Аниматори, балони с хелий и театър на открито бяха само част от изненадите.

В културния живот на общината традиционно се включиха Костандово и Дорково с организирането на своите  Международните фолклорни фестивали, които традиционно посрещната хиляди участници и гости.
По моя покана в Дорково гостува и големия Георги Мамалев с представлението на пазарджишкия театър “ Право в очите”.

Помислихме и за любителите на друг тип музика и успяхме да направим изключителнно успешен старт на първто издание на Rock and Beer Fest, в което се включиха рок-банди от цялата страна, а специален гост бе Тома Здравков.

Празникът на града тази година беше тридневен и изпълнен с невероятни емоции и изпълнители, а специален гост беше ДесиСлава.

 

3. С реализацията на кой проект бихте искали да Ви запомнят като кмет на населеното място и общината?

Вероятно всеки ще запомни това, което е докоснало неговите нужди. Надявам се феновете на спорта и изкуството да оценят новия облик на градския стадион, където нашите футболисти жънат победа след победа, да използват възможностите на новосъздадените спортни клубове по волейбол и бокс, да усещат магията на танца с Роберта балет, които по моя покана направиха третата си школа след София и Варна, именно в Ракитово.
Работим много и по отношение на туризма, който е невероятна, но неизползвана ниша в общината ни. Вярвам, че скоро ще има какво да кажем и в тази насока.
Може би, най-много ще се радвам, ако бъда запомнен като работещият кмет…

 

4. Има ли нещо, за което изпитвате неудобство или откровено се срамувате от избирателите си?

Когато встъпих в длъжност преди година, дадох на гражданите и на себе си едно обещание - да бъда кмет на всички граждани  в община Ракитово. Обещание, което спазвам, каквото и да ми коства.
Аз и моят екип инициирахме още много инициативи, включвахме се в мероприятия от различен характер, бяхме близо до хората и успяваме да осигурим ежедневни абсолютна прозрачност по отношение работата на общинската администрация, така че дори и да грешим, имаме постоянен контакт с хората, които не ни спестяват и похвали, и критика.

 

5. Какво загубихте в личен план?

Повече време, което да  прекарвам със семейството си. Но, съм безкрайно благодарен на съпругата ми, четирите ми деца и двете кучета за разбирането и подкрепата!

 

6. Все още ли е престижно да бъдеш кмет на община?

Престижно е да си рок-звезда, например. Да си кмет е огромна отговорност.


Свързани