Пазарджик

В сряда проф. Ангел Станков ще свири в Пазарджик за 75-годишнината си

  10.10.2023 14:26             
В сряда проф. Ангел Станков ще свири в Пазарджик за 75-годишнината си
Проф. Ангел Станков и Нона Кринчева ще изнесат предпремиерен концерт за пазарджишката публика

Свободен вход за предпремиерата на юбилейния концерт на големия наш цигулар

Именитият цигулар, диригент и музикален педагог проф. Ангел Станков ще свири за пазарджишката публика утре, 11 октомври, от 18:30 часа в зала „Маестро Георги Атанасов”.

Събитието, организирано от Община Пазарджик, е с вход свободен, а концертът е подготвен в чест на 75-годишния юбилей на големия наш музикант. В програмата са включени четири сонати за пиано и цигулка на Моцарт в изпълнение на проф. Станков и талантливата пианистка Нона Кринчева.

Така ценителите на класическата музика ще имат възможност да се насладят на предпремиерата на юбилейния концерт, организиран от Софийска филхармония в столичната камерна зала „България” на 21 октомври.

 

ПРОГРАМА

Волфганг Амадеус Моцарт - Соната за цигулка и пиано №32 в си бемол мажор, KV 454

Волфганг Амадеус Моцарт - Соната за цигулка и пиано KV 296 в до мажор

Волфганг Амадеус Моцарт - Соната за цигулка и пиано KV 376 във фа мажор

Волфганг Амадеус Моцарт - Соната за цигулка и пиано КV301 в сол мажор

 

Ангел Станков е с баташки корени, както „Знаме” е писал и преди. Той завършва Държавната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджеро Ричи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман.

Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийска филхармония и диригент участва активно в музикалния живот у нас и представя българската музикална култура по всички краища на света. 

Професор е в ДМА “Панчо Владигеров” от 1996г., а след това заема и длъжостта  заместник ректор.

Гостувал е в повечето европейски държави, както и в САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижните световни зали, в т.ч. Карнеги Хол – Ню Йорк, Кенеди Сентър–Вашингтон, Гевандхаус–Лайпциг, залата на Московската консерватория, Изуми Хол – Осака, Сънтори Хол–Токио, Операта в Ница и др.

Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна лира” на Съюза на музикалните дейци в България, Диплом за високо изпълнителско майсторство ог XII-ти Световен младежси фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за Мир, Наградата “Златно Перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток ”, Грамота за високи изпълнителски постижения на Министерство на културата, I-ва награда и Златен медал на I-ви международен конкурс по камерна музика в Осака ’93.

Реализирал е записи индивидуално и съвместно с Йосиф Радионов в цигулковото дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон, БиБиСи – Лондон, Радио Хага, Радио Прага, руска и френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK – Япония и др. Записал е много черни плочи, касети и CD-та. 

Като диригент Ангел Станков се развива под ръководството на Христо Иванов, Добрин Петков и Асен Найденов, но се учи и от редица други български и чужди майстори на палката. Дирижирал е множество оркестри, между които Националната филхармония на Украйна, симфоничните оркестри в Солун, Скопие и Ниш и Истанбулския камерен оркестър.

През 2003г. Станков преподава цигулка в Училището по изскуства в Северна Каролина, САЩ, и прави редица успешни рецитали в страната.

Станков е канен като член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO и Общогръцкия конкурс за цигулари, както и на множество други местни и международни конкурси.

Ангел Станков е включен в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджкия биографичен институт и е член на Консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България”.

През 2009г. е удостоен със званието "Член на Ордена на Британската империя" от Нейно Величество Кралица Елизабет II за популяризиране на британската музика и култура в България.

През 2021г. е удостоен с японски “Орден на Изгряващото слънце – Златни лъчи с лента“ за принос за развитието на двустранните японско-български отношения в областта на музиката и за насърчаването на взаимното разбирателство между Япония и България.

Носител е на наградата “Златен век” на Министерство на културата за 2018г.

Станков е и почетен гражданин на София.

 

"Ангел Станков е не само многообещаващ цигулар, той притежава и голяма чувствителност и благородство на характера, определящи истинския музикант."

/лорд Йехуди Менухин/

 

Нона Кринчева е родена през 1985 в София.

Започва обучението си по пиано на 6-годишна възраст в класа по пиано на Мили Белчева в НМУ „Л. Пипков“. На 11-годишна възраст печели първата си награда на конкурса „Димитър Ненов” – Разград, а на 12 години е солист на оркестъра на НМА. Още тогава се заражда интересът й към камерното музициране, учи в класа по камерна музика на Даниела Черпокова. До завършването на средното си образование има активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Лауреат е на конкурси по пиано, камерна музика и съпровод.

В НМА „Панчо Владигеров“ е в класа по пиано на проф. Атанас Куртев, а камерна музика учи при проф.Ангел Станков.

Завършва магистратура в НМА през 2009г.

Докторска степен получава през 2018г. в ЮЗУ „Неофит Рилски“ с научен ръководител проф. д-р Иванка Влаева.

През годините участва в майсторските класове на Мишел Бероф, Лазар Берман, Бруно Канино, Джон Пери, Ференц Радош, Аведис Куюмджан, Милена Моллова, Божидар Ноев, Виктор Чучков, Тамара Поддубная, Анжела Тошева и др.

В момента е преподавател в департамент „Музика“ на Нов български университет.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички