Други Регионът

Борис Стайков: Камъкът има характер и свои нрави като при човеците

  05.11.2023 08:12             
Борис Стайков: Камъкът има характер и свои нрави като при човеците

Той и колегата му Стоян Учкунов наредиха обща изложба „Съзерцания“

ПЕЩЕРА. Художниците Борис Стайков от Пещера и Стоян Учкунов от Бяга наредиха първата си обща изложба „Съзерцания“ в галерия „Проф. Веселин Стайков“ в родопския град. 26 скулптури от камък докоснаха емоционално и естетически любителите на скулптурните произведения.

Наша репортерка разговаря с Борис Стайков:

- Г-н Стайков, публиката Ви познава с живописните Ви творби. Защо се захванахте със скулптурата?

- Тя е по-различно изразно средство, вълнуващо ме отпреди повече от 20 години. Досега залагах на миниатюрите. Събраните творби за първата си изложба – скулптура са процес на творческото ми надграждане. Исках да узная как отстрани хората, докосвайки се до тях, ги възприемат. Нещо, което е много важно и интересно за мен. Иначе живописта и скулптурата вървят ръка за ръка и взаимно се допълват.

- Защо за работите си избрахте точно камъка?

- Заради предизвикателството и адреналина. Ако при работа сбъркаш формата на изображението, няма връщане назад. Другата провокация е атрактивността на произведението. Извайването на материала изисква доста физически усилия, защото камъкът има характер и свои нрави като при човеците. Любопитно е, че при създаването на формата участва и самият материал, който ме ръководи по някакъв си свой начин. С една дума – камъкът направлява процеса на работа, колкото и странно да звучи това.

Предпочитам да вая реолит, притежаващ странни цветове – розовокафяв, червеникав, сивобял и други неопределени багри. Разцветките му създават специално настроение и усещане за топлина и мекота. За разлика от студенината на полирания бял мрамор.

 

- Какво предстои на художника Борис Стайков?
- Мечтата ми е в следващата скулптурна изложба да участват повече колеги – с повече творби и гледни точки.

Борис Стайков е завършил Нов български университет, магистратура по графичен дизайн и визуална комуникация. Художник-проектант. Участва в национални и регионални живописни изложби. Негови творби красят колекции в България, Швейцария, Франция, Нидерландия, Япония.

Колегата му Стоян Учкунов е автор на монументални паметници и кавалетна пластика. Работи в областта на синтеза, на архитектурата, в парковата скулптура и реставрацията. Участва със свои творби в национални и регионални изложби. Ученик е на големия български скулптор Благой Илиев, също от родното му село Бяга. Негови работи са собственост на галерии и колекции.

Пенка МИХАЙЛОВА

Със съкращения. Цялото интервю четете в книжния ни брой.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички