Други

Димитър Тодоров-Фара: Спечелихме световното в 80-годишна гора

  19.11.2023 09:53             
Димитър Тодоров-Фара: Спечелихме световното в 80-годишна гора

Няколко човека сме най-добрите у нас в системата „Свети Хуберт“, доказахме го и сега

Димитър Тодоров-Фара е емблематично име, когато става за ловна кинология. Беловецът и вярното му куче Фиго фон Швабагрунд бяха половината отбор, спечелил преди дни историческа световна титла на световното за ловци с кучета, работещи със стойка, и шпаньоли по системата „Св. Хуберт“ в град Синец, Словакия. Другата половина е Мирослав Ненковски с английски пойнтер Пандора дел Ненковски, който преди това стана безапелационно и индивидуално при мъжете – също титла, за пръв път спечелена от българин. Английският пойнтер Пандора и стопанинът й Мирослав Ненковски откриха четири фазана –

нещо, което другите двойки преди нашия тандем не успяват да направят

Ненковски бе единственият състезател, реализирал два фазана в редовния си тур, заради което съдиите са му дали недостижимите 91 точки.

Световното първенство се проведе на 21 октомври в словашкия град Сенец. България участва с отбори при мъжете и жените, определени на финала на Националния турнир „Св. Хуберт“ за Купата на НЛРС-СЛРБ. Националната организация оказа и финансова подкрепа за участието на нашите състезатели в Словакия.

Съдийската комисия на първенството обяви отборния световен шампион, след като многократният победител на този тип състезания в България Димитър Тодоров с дратхаара си Фиго, макар да не успя да намери дивеч, с представянето си се класира пети в своята батерия, което бе достатъчно за отборната световна титла.

„Никой в нашата батерия не намери дивеч. Организаторите бяха обявили, че са разселили за състезанието много фазани, а отделно в гората –

тя е 80-годишна дъбова гора, имало и много див фазан

Реално обаче само трима души намериха фазани – единият от тях бе Мирослав“, коментира пред „Знаме“ доволният световен шампион от Белово. Той и колегите му експерти в птичия лов са категорични, че състезание по системата „Свети Хуберт“ трябва да се провежда в полето, а не в гората. Но пък титлата си е титла.

 „Щастливи сме от успеха.

При мъжете бяхме разпределени в три батерии – 37 състезатели от  23 държави

Аз станах пети в батерията и това място бе достатъчно, за да ни обявят за световни шампиони. Така донесохме признание за България, а и за Пазарджик и региона. Каквото и да си говорим, за съжаление, само аз, Мирослав, Петър Ветренски и още един-двама човека сме най-добри в България, когато стане дума за „Свети Хуберт“.

За съжаление – не наше, а на критиците ни,

това е истината“, отсича Димитър. Дратхаарът му Фиго всъщност е Фюрст фром Швабагрунд и е носител на много медали от престижни състезания. „Прекръстих го на Фиго, защото името трябва да е кратко и да се изговаря бързо. И двамата положихме много труд, старание и всеотдайност, за да стигнем до успехи. На 5 години и половина е и го закупих от германския развъдник Швабагрунд“, пояснява беловецът. Той самият има развъдник за ловни кучета от породата дратхаар – „Фон Белмекен“.

Прякорът Фара му е от дете

„Така ме знаят и у нас, и в Гърция, и в Сърбия… Вуйчо ми ме отгледал и това е неговия прякор. Той има двама сина, но Фара викат на мен, не на тях“, усмихва се Димитър. Сега най-на сърце му е ловът на бекаси. „Като съвсем млад ловец започнах първо с примките, после минах на лов с ягдтериери, с гончета, после на птичи лов, но бекасите ми станаха любими. Обичам птичия лов. Не подценявам лова на едър дивеч, камо ли да го отричам, но просто не ме влече толкова. Много хора качват снимки на отстреляни бекаси, но имам чувството, че някои от тях не разбират що за лов е това. Най-пълно удоволствие от лова и досега с природата изпитвам именно при лова на птици.

За мен не е важно да показвам на ловен излет какви дрехи нося и какви пушки имам

Нито да се хваля с кучета. Просто го правя за удоволствието“, категоричен е Тодоров. Негов ментор е пазарджиклията Петър Ветренски.

„Той ме запали. Не ме е научил на нещо кой знае какво – всеки си пази занаята. Но той ми е ментор и ме мотивира. На него дължа състезателната си форма.“

Миналата неделя Димитър Тодоров бил на лов на фазан в Алеко Константиново. Останал доволен от слуката. Тази събота и неделя ще е на състезание на бекас в Боровец. „Там сме с моя английски сетер Дино. Няма да има стрелба. Само вдигане на дивеча и оставане на кучето на място. Ще бъде интересно.“

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички