Пазарджик

Д-р Николай Стоянов – началник на Първо вътрешно отделение: При един родител диабетик рискът да развиете диабет е 1 на 7, а при двама - 1 на 2

  18.11.2023 08:57             
Д-р Николай Стоянов – началник на Първо вътрешно отделение: При един родител диабетик рискът да развиете диабет е 1 на 7, а при двама - 1 на 2

ПАЗАРДЖИК. На 14 ноември отбелязахме Световният ден за борба с диабета. Това заболяване се счита  за едно от  здравни предизвикателства  по целия свят.Над 32 милиона души живеят с диабет в Европейския съюз, а в  световен мащаб от диабет страдат над 360 милиона души.

По данни на международната диабетна федерация в България има над 519 хил. души с диабет, а над 140 хил. са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват. Същевременно около 4% от хората в България или 260 000 души страдат от предиабет и попадат в една от рисковите групи за развитие на заболяването, но за тях липсва адекватна превенция.

Официално включените в групи с рискови фактори за развитие на диабет тип 2 у нас са 180 726 души, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването.

Броят на преминалите пациенти със захарен диабет през Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик – най-голямото в областта, от началото на годината до началото на настоящия месец е 748. От тях 90% (диабетна полиневропатия, ретинопатия и нефропатия) имат вече усложнения, като 1/7 от тях са с установена диабетна ретинопатия, реалният процент вероятно е по – висок.

Поговорихме за заболяването с началника на отделението д-р Николай Стоянов и с екипа му.  Ето по-важните неща, които трябва да знаете.

Рискови фактори

Възрастта - хората над 45 години са по-уязвики. Както и такива с фамилна обремененост, хора със съдови заболявания, метаболитен синдром, високо кръвно, висок холестерол, заседнал начин на живот, жени с поликистозни яйчници или такива, развили гестационен захарен диабет през бремеността.

Всички тези пациенти би трябвало да преминават през скрининг веднъж на всеки 3 години с измерване на кръвната захар на гладно или ако имат повече от два рискови фактора, то тогава трябва да се изследват всяка година.

В много случаи по-показателна е стойността на втория час след нахранване или в хода на Оралния глюкозо-толерантен тест , тъй като ако се разчита само на  кръвтата захар  на гладно голям процент от случаите се пропускат и се диагностицират след години, с настъпили вече усложнения.

Усложненията се развиват още в предиабетно състояние и затова ранната диагностика е много важна. Усложненията са пряко обвързани не само с ранната диагноза и превенцията, но и с контрола над болестта: поддържането на кръвната захар в нормални граници.

При един родител с диабет тип 2 рискът от развитие на диабет е 1 на 7, а при двама родители с диабет - 1 на 2.

Кога трябва да се предприемат мерки?

Предиабетът е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните (HbA1C между 5.7 и 6.4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. Въпреки че предиабетът е обратимо състояние, 50% от хората, диагностицирани с него има вероятност да развият диабет тип 2 през следващите пет до 10 години

Кръвна захар на гладно:  ≥6,1 до ≤6,9; ОГТТ (на 120 мин. след прием на 75 гр. глюкозен разтвор)  ≥7,8  до ≤11,0;  гликиран хемоглобин ≥5,7 до ≤6,4.

Хората в състояние на предиабет имат: 15% по-висок ръст от развитие на сърдечно-съдово заболяване; 16% по-висок риск от коронарна артериална болест; 14% по-висок риск от инсулт; Много от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване; Повишен риск от заболяване на очите.

Диабетът е първа причина за нетравматична ампутация, първа причина за слепота, първа причина за терминална бъбречна недостатъчност и увеличава над два пъти риска от развитие на съдови болести. И това е само част от глобалната тежест на това заболяване.

Добър контрол на кръвната захар

Добрият контрол на диабета се изразява в поддържане на нормални стойности на гликирания хемоглобин (<7%) и кръвната захар на гладно (4-6.1 mmol/l) и след хранене (<7.8 mmol/l), както и в избягване на драстично понижаване на кръвната захар, контрола на кръвното налягане и липидите и контрола на теглото и индекса на телесна маса. Всяко понижаване на стойностите на гликирания хемоглобин с 1% намалява риска от усложнения като инсулт (12%), инфаркт (14%), сърдечна недостатъчност (16%) и ампутации (43%).

Препоръки

Не е достатъчно да лекуваме едно заболяване добре. Трябва да го откриваме навреме, да го диагностицираме прецизно, да използваме най-съвременните методи за лечение и на първо място: да живеем така, че да се разболяваме по-късно или изобщо да не се разболяваме.

Хората с установени рискови фактори за развитие на диабет у нас би трябвало да се насочват към консултации със специалист по-често и да бъдат наблюдавани по-активно.

В началото диабетът и предиабетът протичат с незабележими за пациента симптоми. В повечето случаи хората съвсем случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено. Затова е необходимо поне веднъж годишно всеки да си изследва нивото на кръвната захар.

Профилактичните прегледи в числа

По данни на Здравната каса само за изминалата година 366 000 души в България са потърсили помощта на своя личен лекар, заради съмнение за диабет, а 221 000 са били прегледани от специалист-ендокринолог. Най-много първични прегледи при личен лекар с диагноза "неинсулинозависим диабет“ са проведени в София – 96 000, следвани от Пловдив – 64 000, Варна – 34 000, Бургас и Стара Загора – по 25 000.

В същото време през 2022 г. само 41% от здравно осигурените над 18 години са се обърнали към общопрактикуващ лекар за извършване на профилактичен преглед. 180 726 души от тях са включени в група с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването.

Посланието е към онези, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят начина си на живот

Рискови групи: с диабетноболни в рода, наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема, високо кръвно, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт; симптоми, наблюдавани при декомпенсация на диабета – постоянен глад, жажда, често ходене по малка нужда, внезапно отслабване на тегло, или прекомерно наддаване. Ако имате близки с диабет или някой от описаните фактори – не чакайте, а проверете стойностите на кръвната си захар.

Превенция на диабета

Превенцията на диабета е възможна с промяна на начина на живот, като се препоръчва загуба на тегло с 5-10% и физическа активност от 150 минути седмично с интензитет на бързо ходене поне 5 дни в седмицата. Диетата е добре да включва хранене поне 4 – 5 пъти дневно, консумация на храни с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, ябълки, кафяв ориз, манго и др.), плодове, зеленчуци, риба, ядки, прием на течности без съдържание на калории.

Важно е да се избягват масло, червени и мазни меса, джънк фуд. Като част от промяната в стила на живот, ендокринолозите препоръчват използване на техники за лека термична обработка на храната, въглехидратно броене и изграждане на навик за четене на съдържанието на продуктите.

Лесен за разбиране е т.нар. модел на „Чинията на здравословно хранене“ – удобен и практичен начин за „подреждане“ на подходящи храни в определено съотношение при всяко хранене. Половината от чинията трябва да съдържа зеленчуци, една четвърт от нея да е с източници на протеини и останалата четвърт - зърнени храни и източници на нишестени въглехидрати.

Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim разработи Act4Diabetes – глобална онлайн платформа за повишаване на информираността за захарния диабет тип 2 (ЗДТ2). Сайтът е със съдържание изцяло на български език и дава подробна и полезна информация за симптомите, основните рискови фактори и връзката между диабета, сърдечносъдовите и хроничните бъбречни заболявания. Платформата акцентира и върху значението на регулярната комуникация между пациентите и медицинските специалисти.

Диабетът е хронично заболяване, което изисква постоянно поддържане на контрол и затова активността на пациентите е от изключителна важност. Ранната диагностика и правилното управление на захарния диабет могат да предотвратят появата на усложнения като сърдечносъдови заболявания, инсулт, бъбречни заболявания и слепота. Чрез Act4Diabetes пациентите имат възможността да получат информация как биха могли да намалят риска от развитие на тези усложнения и да подобрят качеството си на живот.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички