Понеделник, 26 Фев 2024
 
Пазарджик

Тодор Попов: Ще призова колегите да напуснат Общината

  27.11.2023 15:23             
Тодор Попов:  Ще призова колегите да напуснат Общината

Момче, ако нямаш решения – аз имам – обърна се бившият кмет към настоящия

Бившият кмет Тодор Попов днес заяви, че ще призове служителите на местната администрация да напуснат работните си места и че ще съди новия кмет Петър Куленски (той така и не го нарече по име, а използваше думите „момче” и „младеж”), ако още веднъж името му се спряга с думи като „източване” или „корупция”. На брифинг той остро нападна Куленски за изречените на пресконференцията му от четвъртък твърдения спрямо Попов и екипа му.

„Длъжен съм да кажа някои неща – и то ясно и категорично, защото видам, че това момче се пуска по една пързалка, която няма да толерирам. Говорят какво старото ръководство било оставило на новото ръководство, но аз ново ръководство не виждам. Цялото старо ръководство без кмета е част от новото ръководство. Бях достатъчно внимателен и възпитан да помоля колегите да останат, за да помогнат. Какво съм оставил – работещи системи всички до една, работещ екип и функционираща Община”, каза Попов.

„Да, Общината винаги е имала текущи задължения и те не са от вчера.

Те са от 15 години. И какво от това? Общината спряла ли е да работи? Бюджетът на Общината е около 150 млн. лева, имаме текущи задължения, които винаги са били между 10 и 15 млн. лв. Но бихте ли се притеснявали за вашия стандарт на живот, ако получавате заплата от 1500 лева и имате 200 лева задължения. Считам, че няма никакво основание за притеснение? Да сте ме чули мен за 16 години да се оплача от липса на пари? Да кажа, че някой ми е виновен? Това момче трябва да разбере, че кметът отговаря за намирането на пари и решения – не някой друг. Трябвало да намери 2,5 млн. лева до края на годината. Ами ти, ако не можеш да намериш 2,5 млн. лева до края на годината, какъв кмет си станал? Аз как съм ги намирал? Аз мога да намеря пет. Мислите ли, че съм нямал решения, за да се кандидатирам за кмет на общината? Има решения. Но за какво да му ги казвам. Да си ги намери той”, каза Попов.

По повод твърденията за

отклоняване на държавни средства за общински дейности

той заяви, че това се прави от всяка българска община.

„Аз съм  правил в продължение на десетки години и това не е отклоняване на средства, а вътрешноведомствени заеми, които се изчистват в края на годината или в началото на следващата. Щели да пускат сигнали. Срещу мен са пускани по 20 сигнала на ден в продължениена 16 години! Тази Община е проверявана десетки пъти. Аз съм най-проверяваната публичната личност в годините. Кой ме е обичал мен от централната власт? Общината всяка година минава през АДФИ, Сметна палата, ОСЕС… Ако е имало нещо, досега щяха да са ме разпънали на кръст десет пъти. За тази година приехме бюджета на 8 септември, защото 2 години тези същите симпатяги, само че на национално ниво, не приемаха бюджета. Аз съм излязъл в отпуска на 26 септември за 20 дни. Какви злоупотреби съм направил?

Ако това момче още веднъж още веднъж си позволи да говори за източване на Общината и за корупционни пари или схеми, ще го съдя за всяка една негова приказка.

Какви корупционни схеми? Къде са тези корупционни пари? Вие си приказвате така, на ангро”. Същата схема ще стане и в Пазарджик. Обяснявате как били влачени чували с пари, как едни 10 милиарда се крадяли на година – същата тъпотия. Общината щяла да работи според възможностите си. Ама те възможностите на Общината зависят от теб. Ти си кмет на общината, не си счетоводител. Аз как съм намирал средства. Ако не можеш да се справиш, кажи „сори”. Ако можеш, покажи. Чакам да видя решения”, каза бившият кмет.

За спорта

„За волейбола – беше обещал на Александър едни пари – че ще намали наполовина заплатите. След три дни се обадил и казал, че няма пари и това е частен клуб – да се оправя. Общината няма да дава пари – всичко приключва. Оттук нататък всяка една система ще функционира, ако кметът има възможностите, желанието, опита и мащаба да я подсигури. Като я няма, няма да е виновен Тодор Попов. Гражданите вече ще имат база за сравнение – опасявам се, че тя няма да е в полза на сегашния кмет.

За спортните клубове – половината от парите ги даваха спонсори. И те стояха заради мен там. Моят план беше догодина нови спонсори изцяло да поемат издръжката на волейбола и футбола. След Нова година трябваше да дойдат два големи спонсора, но няма да дойдат. Защо? Вие давате ли пари на непознати? Нека феновете го знаят. Сряда със сигурност ще е последният мач на този отбор на „Хебър” – и сезонът ще се доиграва с юношки. Тези не искаха да платят хотела на „Алурон” (Заверче) – аз съм уредил през познати да го платят, иначе щеше да стане международен скандал, защото е ангажимент на домакина!”

Според Попов, „за 10 дни едно удостоверение не е излязло от тази община за 10 дни – 10 000 документа чакат резолюция”.

„Аз съм подготвил проекти за над 200 млн. лева за община Пазарджик за следващата година. Мълчах си през годините, не казах една лоша дума за никого. Мълчах и по време на кампанията.

Помолих колегите да останат. Сега ще ги помоля да напуснат.

Че не мога да им предложа аз работа с моите познанства и връзки ли?! Кой ще иска да остане тук за 1000 лева заплата и да си коси нервите! Да видим как ще се оправят. Каквото повикало – такова се обадило. Къде му е екипа? Оставил съм му Румен (секретарят Румен Кожухаров, б.р), оставил съм му Гайдаров (финансиста Георги Гайдаров), оставил съм му експерта по проектите Славейко (Комсалов, б.р.). Оставил съм му Петров (зам.-кметът Петър Петров) – стои там. Утре ще го помоля да си тръгне – какво да прави там Да си назначава заместник-кметове. Дали сме им толеранс един месец – след 10 дена ще помоля всички колеги да си ходят.

Размислих. При всяка глупост, казана от тях, ще обяснявам на следващия ден колко нищо не разбират и нямат грам експертиза. За всяко нещо! Щели да връщат живота в Пазарджик. Досега нямаше ли живот тука, бе? Че Пазарджик, по който и показател да го вземете, сме в първата петица и десетка на България. Тук се работеше с мащаб.

С корупционни практики ли идва „Костал” тук? Или „Ариете”?

Едни от водещите европейски фирми. С корупционни практики ли дойде Тошо Белчев и целият му холдинг? Били фирми на Тодор Попов тук, които са работели. Това са местни фирми и Общината работи с тях десетки години, за да поддържаме високо ниво на публични услуги. Аз не съм си скъсал задника от работа през годините, за да може някакъв полуаматьор да се оправдава с мене. Това да си кмет на община Пазарджик, не означава да си играеш с едно камионче на пясъчника пред входа. Тук се иска мащаб, качества, баланс, искат се хиляда и сто неща. Всички системи в момента са в ступор – ти трябва да обясниш кое как ще се случва. Това, ако не го направи до Коледа, тежка катастрофа го чака. Ако не можеш да се справиш, казвай. Аз мога да се справя и знам какво трябва да се направи”, рязък бе Попов.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички