Избори Регионът

Административният съд обяви за недействителен втория тур на изборите в Панагюрище

  28.11.2023 09:17             
Административният съд обяви за недействителен втория тур на изборите в Панагюрище

Със свое решение, което може да прочетете ТУК Административният съд в Пазарджик обяви за недействителен избора за кмет на Панагюрище, проведен на втори тур на 5 ноември.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Да припомним, че делото бе образувано по жалба на кандидата за кмет Никола Белишки, който загуби от опонента си Желязко Гагов с 28 гласа. По делото е изслушана и приета съдебно-техническа експертиза, която след оглед на място от две вещи лица, повторно е преброила действителните, недействителните бюлетини, както и бюлетини „Не подкрепям никого“, като са констатирани разлики. В разглеждания случай съдът установи съществени нарушения на изборния процес, които са основание да обяви за недействителен резултата от изборите, се посочва в решението. Сред тях са неспазени указания на ЦИК за окомплектоване на изборни книжа и прибирането им в чувалите, неправилно опаковане на чувалите, непопълнени документи, грешно попълнени и поправяни протоколи. Съществени са такива нарушения, при недопускане на които изборният резултат би бил различен, т.е. водещи до промяна на изразената воля от избирателя, посочват магистратите.

Според решението, Общинска избирателна комисия – Панагюрище трябва да заплати сумата от 990 лева, представляваща направените в производството съдебно-деловодни разноски за възнаграждения за вещи лица. 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички