Други

Столичен художник с изложба в селско читалище

  09.12.2023 08:46             
Столичен художник с изложба в селско читалище
Светослав Вълев (вдясно) получи поздравления и от кмета на село Попинци д-р инж. Гено Галчев

Колекцията от картини и икони „Капчици вяра” на Светослав Вълев си заплю панагюрско село за събитието

ПОПИНЦИ. На 28 ноември в Народно читалище „Искра-1872” в панагюрското село беше открита изложба „Капчици вяра” – колекция от картини и икони на художника Светослав Вълев. Инициативата е част от Културния календар на читалището и Община Панагюрище, а столичният художник изрично е пожелал експозицията да бъде именно в културния дом на селото, а не в някой от по-големите градове, споделиха за „Знаме“ от НЧ „Искра-1872“.

Колекцията от акварели и икони е подредена във фоайето на читалището и ще може да бъде разгледана до 8 декември, включително.

На откриването художникът Светослав Вълев сподели моменти от своя творчески път и с интерес се запозна с историята на читалището и село Попинци, в присъствието на кмета инж. Гено Галчев.

Светослав Вълев е български художник, роден през 1968 г. в гр. София. Още от детска възраст започва да изучава рисуване в Двореца на децата (сегашната Духовна семинария), а след гимназията и редовната служба в армията, работи във ВИТИЗ и изучава „История на християнското изкуство” в НБУ. Защитава изпит по иконопис и става член на Задругата на Майсторите към Министерство на културата. През 1996 г. е приет в Частна художествена академия ,,Жул Паскин”. Завършва специалност "Маркетинг и реклама" в УНСС през 1999 г.

От 1996 г. прави изложби на икони в галерия „Артос” - София, а също и в замък „Есенбург”, Нидерландия. През 1999 г. осъществява своя изложба и в Хайдервик Нидерландия с провеждане на курс по иконопис, за което получава много положителни отзиви в пресата.

През 2000 г. представя на изложба свои икони в манастира „Тер Апел”, Нидерландия, а през 2002 г. издава каталог за българско изкуство.

Светослав Вълев организира и участва в Арт фестивал в старата папска столица Витербо, Италия. Изложбата се провежда в Посолството на Суверенния Малтийски орден (Суверенен военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта). Награден е с плакет от областния управител на община Витербо. Продължава активна дейност като иконописец и художник, като през 2017 г. участва във възстановяването на липсващите икони на храма „Покров Богородичен” в с. Горна Диканя, Радомирска духовна околия.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички